Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
9 ноември 2005
Мислења
98
Поени од реакции
4
A zosto ne go stais modemot u Bridge mode, a ruterot da se grizi za PPPoE konekcijata (za sto ustvari e i namenet). Ne e "prirodno" modemot da prai NAT, pa posle routerot WAN da imas dynamic IP... Ja ne bi go napravil toa taka. Podesi ruterot da ja pokreva PPPoE konekcijata i se ke se sredi. Neznam zosto voopsto si odlucil na ovakva konfiguracija.

Tanes

Ништо Море!
Член од
23 јули 2006
Мислења
664
Поени од реакции
6
A zosto ne go stais modemot u Bridge mode, a ruterot da se grizi za PPPoE konekcijata (za sto ustvari e i namenet). Ne e "prirodno" modemot da prai NAT, pa posle routerot WAN da imas dynamic IP... Ja ne bi go napravil toa taka. Podesi ruterot da ja pokreva PPPoE konekcijata i se ke se sredi. Neznam zosto voopsto si odlucil na ovakva konfiguracija.

Епа нејкит да се конектират свакаш досега беше така од сега е вака!!!

Немојт ти ко шо викаш можеше до пред месец и пол !!!!! сега несакат да се конектират имат проблеми конектирањето на мтнет серверот!

Зато се шупаци дојде тхоме и одма проблеми! викет менале сервер таму софтвер шо ти знам јас и сега само со определен број на рутери мојт да се воспоставит врска!

Член од
20 јануари 2008
Мислења
387
Поени од реакции
27
Сигурно проблемот не е до т-хоме, туку до тебе е. Којзнае што грешки правите, па после го фрлате на другите.

Пробај се од ново убаво. Направиим ресет и на рутерот и на модемот. На модемот направи Bridge mode, а преку рутерот конектирајсе со пппое конекција. Ќе си пишеш усернејм и лозинка и крај. Ако пак имаш проблем поарно викни некој што се разбира во мрежи или пак јависе во супорт т-хоме. Бројот е 080012345.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.448
Според ова што го кажуваш, имаш проблем со рутерот.

Преку компјутер во Bridge mode можеш да се конектираш? Само преку рутер неможеш?

И не е малце глупо да ги нарекуваш „шупаци“ за ваква банална работа?
Нигде, ни во договор, ни во ништо не пишува дека модемот треба да изиграва рутер. Модемот ти е како гејтвеј. Ти треба да си се поврзеш со твојот компјутер, рутер или ватевр. И зошто избираш Dynamic IP на рутерот? Треба да избереш PPPoE (PPP Over Ethernet). Најверојатно тука ти е грешката.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Имаш постоечка тема за МТ (Т - Хоум) интернет, ја спојувам со неа.

Tanes

Ништо Море!
Член од
23 јули 2006
Мислења
664
Поени од реакции
6
Според ова што го кажуваш, имаш проблем со рутерот.

Преку компјутер во Bridge mode можеш да се конектираш? Само преку рутер неможеш?

И не е малце глупо да ги нарекуваш „шупаци“ за ваква банална работа?
Нигде, ни во договор, ни во ништо не пишува дека модемот треба да изиграва рутер. Модемот ти е како гејтвеј. Ти треба да си се поврзеш со твојот компјутер, рутер или ватевр. И зошто избираш Dynamic IP на рутерот? Треба да избереш PPPoE (PPP Over Ethernet). Најверојатно тука ти е грешката.
Леле то е проблемот!!!! Да преку PC можам преку рутер НЕ!

Види до пред некој месец така беше и јас разбирам дека требит РУТЕРОВ да се конектират све преку ПППоЕ конекција све то али несакат да се конектират!!!! Ниакко викат UNREACHABLE!!!! а ко ке го поврзам пц со модем дирктно немат проблеми е сега бидејки неможам да го конектирам рутеров јас го конектирам модемов па преку рутер земам интернет ... цел ва ми е да иам интернет за DreamBox .

Уш еднаш
Рутеров несакат да се конектирарт преку ПППоЕ.....(ама до пред месец и нешто можеше)
Пц и модем директно преку ПППоЕ конекција немат проблеми никакви
Морам да го конфигурирам модемов ко рутер па преку рутер да делам на други компјутери....

дали некој знајт решение како да го средам рутеров да работат преку ПППоЕ конекција!

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
А некој да ми каже зошто јас не можам да го отворам модемот преку прелистувач ( како што направил Танес... ) ???

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
А некој да ми каже зошто јас не можам да го отворам модемот преку прелистувач ( како што направил Танес... ) ???
Поновите модеми се factory locked, така да не можеш да им ги менуваш сетинзите.
Мислам дека можеше некако да се пристапи до страната, ама не ми текнува како.

Tanes

Ништо Море!
Член од
23 јули 2006
Мислења
664
Поени од реакции
6
Ти сигурно имаш ADSL 2+ од новите модеми на мт нет тие се конфигурираат во дос... само незнам како ќе гуглам и ќе ти кажам!

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.448
Леле то е проблемот!!!! Да преку PC можам преку рутер НЕ!

Види до пред некој месец така беше и јас разбирам дека требит РУТЕРОВ да се конектират све преку ПППоЕ конекција све то али несакат да се конектират!!!! Ниакко викат UNREACHABLE!!!! а ко ке го поврзам пц со модем дирктно немат проблеми е сега бидејки неможам да го конектирам рутеров јас го конектирам модемов па преку рутер земам интернет ... цел ва ми е да иам интернет за DreamBox .

Уш еднаш
Рутеров несакат да се конектирарт преку ПППоЕ.....(ама до пред месец и нешто можеше)
Пц и модем директно преку ПППоЕ конекција немат проблеми никакви
Морам да го конфигурирам модемов ко рутер па преку рутер да делам на други компјутери....

дали некој знајт решение како да го средам рутеров да работат преку ПППоЕ конекција!
Пак ќе ти кажам, не е до T-Home, туку до твојот рутер е... Што ти вика логиката кога сака да се конектира преку PC, а нејќе преку рутер? Нивниот модем не ги разликува обичните (PC) мрежни карти од рутерите. На модемот му е се исто. Штом те пушта преку PC, а нејќе преку рутер - рутерот ти е сјебан.

Земи си нов рутер, Linksys WRT 54 GL по можност.

Tanes

Ништо Море!
Член од
23 јули 2006
Мислења
664
Поени од реакции
6
Пак ќе ти кажам, не е до T-Home, туку до твојот рутер е... Што ти вика логиката кога сака да се конектира преку PC, а нејќе преку рутер? Нивниот модем не ги разликува обичните (PC) мрежни карти од рутерите. На модемот му е се исто. Штом те пушта преку PC, а нејќе преку рутер - рутерот ти е сјебан.

Земи си нов рутер, Linksys WRT 54 G по можност.
А шо пари е ???? јас планирам да земам ваков

3000 denari i gratis usb wireless!

Член од
20 јануари 2008
Мислења
387
Поени од реакции
27
Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Ти сигурно имаш ADSL 2+ од новите модеми на мт нет тие се конфигурираат во дос... само незнам како ќе гуглам и ќе ти кажам!
да да таков е модемот АДСЛ 2+ ... ако најдеш пастирај овде, ако не живи здрави :wink:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.448
А шо пари е ???? јас планирам да земам ваков

3000 denari i gratis usb wireless!
Земи, ако сакаш да имаш фрки и да пишуваш и во иднина постови со извичници. Не се будали и земи си WRT54GL, најдобар рутер од Linksys е моментално. Може е поголем и погломазен од овој, ама нема смрт. Има еден куп фирмвери со куп опции за него. Ама добар ти е и почетниот фирмвер. Нема да имаш фрки.

Kajgana Shop

На врв Bottom