Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.236
Поени од реакции
351
Мислам дека не е до ограничувањето него дека има глобален пробелм со нетов. Примерно дома сум на ОНЕ на работа на Т, а колегава дома има близу. Баш коментиравме дека во последно време има некој проблем со интернетов, бидејки, де иде, де не иде, буквално турни ме да кинисам.
ова на сите провајдери се случува или само за т-хоме кажуваш ?

Член од
23 ноември 2010
Мислења
1.842
Поени од реакции
2.108
Значи да не можеш ништо да симнеш цццццц кај мене нејќе да мрдне повејќе од 70kb/s

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Може некој Аеродромец да ми каже тука или по ПП каков е квалитетот на интернет конекцијата (со исклучок на глупостиве за торентите)? Фала :)

А, да.. имаат намера да фрлат некој оптички кабел наваму?

Член од
2 мај 2009
Мислења
276
Поени од реакции
170
Додека сме тука ме интересира

1).Дали Близоо или Телекабел имаат некоја оваква мерка применето?
2) Дали Близоо или Телекабел даваат ИП адреси кои се достапни од надвор без ограничување од самите провајдери ака порти, форвардирања итн.
Т.е дали е ист пристапот како и кај Т-Хоме. Оставено на корисникот да си среди што му треба на рутерот а што не? Или пак горе наведените два провајдери вршат некакво филтрирање на inbound / outbound сообраќај ?
Можам да ти кажам за Близу, затоа што го користам нивниот Интернет. Кај нив нема ограничување на брзината на ниту еден тип на сообраќај. Исто така, не филтрираат никаков тип на сообраќај према корисниците. Така е барем кај мене на ЛАН мрежата.
Претходно користев и од Телекабел и можам да кажам дека тогаш немаше никакви ограничувања ниту кај нив. Но, тоа беше одамна, кога брзините беа мали. Како е сега не знам со сигурност, но претпоставувам дека сеуште не ограничуваат.

Член од
6 август 2009
Мислења
25
Поени од реакции
3
Можно е да имаат некакви проблеми со интернетот, да речеме дека ја утнале математиката и сфатиле дека немаат доволно бендвит за сите корисници после проширувањето на пакетите па се обидуваат некако да се закрпат додека не ги прошират линковите. Чисто моја шпекулација, немам познаници во Телеком :)
Како и да е, мислам дека она што може и треба да го направиме е што помасовно да поднесеме приговори во продажните салони на Телеком, на основа на кои потоа ќе може да се поднесе приговор и во АЕК. Што поголема галама се дигне тоа повеќе шанси има да се реши ситуацијава или во најмала рака да бидат приморани да признаат дека вршат ограничувања.

Ова само што го најдов на фејсбук профилот на МаксТВ, мислам дека можеме да го земеме како официјална изјава: „со сигурност ви тврдиме дека не постојат рестрикции за торентите. МОжеби се работи за некој вирус во вашиот компјутер кој работи во позадина и ги црпи податоците од интернет брзината, па поради тоа може да е поспоро. Исто така, брзината на торентот во голема мера зависи од самиот торент кој го преземате.“

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.867
Поени од реакции
21.760
yup нешто не штима .
Еве само што пуштив торент 350кб/с макс иде а користам 3макс комфорт ( обичен ) . :eek:

R

Rigel Kent

Гостин
МОжеби се работи за некој вирус во вашиот компјутер кој работи во позадина и ги црпи податоците од интернет брзината, па поради тоа може да е поспоро. Исто така, брзината на торентот во голема мера зависи од самиот торент кој го преземате.“
Ova e tocno ,jas go imam primeteno, razlicen fajl so razlicna brzina se simnuva.

Член од
6 август 2009
Мислења
25
Поени од реакции
3
Ova e tocno ,jas go imam primeteno, razlicen fajl so razlicna brzina se simnuva.
Тоа е карактеристика на самиот бит торент протокол :) Ако симнуваш фајл со 4 сидери од кои сите го имаат лимитирано нивниот аплоуд на 10к не можеш да очекуваш дека ќе добиеш поголема брзина од 40к, но ако симнуваш фајлови од приватен тракер со преку 200-300-500 сидери тогаш во најголем број случаи ќе ја добише максималната брзина колку што ти дозволува пакетот/линијата.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Ало, плиток народ, фала богу дека е тоа точно ама моментално проблемот е 100 пати напоменат и 100 пати објаснет и до сега требаше да биде јасно дека во овој случај проблемот е друг.

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.758
Поени од реакции
52.727
Може некој Аеродромец да ми каже тука или по ПП каков е квалитетот на интернет конекцијата (со исклучок на глупостиве за торентите)? Фала :)

А, да.. имаат намера да фрлат некој оптички кабел наваму?
Во зградите околу Бисер има оптика. А конекцијата е одлична. Си тера на максимум, никогаш ми нема паднато.

R

Rigel Kent

Гостин
Тоа е карактеристика на самиот бит торент протокол :) Ако симнуваш фајл со 4 сидери од кои сите го имаат лимитирано нивниот аплоуд на 10к не можеш да очекуваш дека ќе добиеш поголема брзина од 40к, но ако симнуваш фајлови од приватен тракер со преку 200-300-500 сидери тогаш во најголем број случаи ќе ја добише максималната брзина колку што ти дозволува пакетот/линијата.
Fala na objasnuvanjeto:)

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.362
Поени од реакции
5.492
Дали кај вас каналите арена спорт ви се закочени? Овде ли се поставуваат прашања околу мах тв или има друга тема?

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
чудо ми чудо
ова време качи 420 kbps!! со просек 350kbps
водичка?

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Во зградите околу Бисер има оптика. А конекцијата е одлична. Си тера на максимум, никогаш ми нема паднато.
Супер, ама изгледа од Железничка до Бисер нема (скоро) никаде :) Ако мапата на сајтот е точна, немаат мрднато година-две..

Kajgana Shop

На врв Bottom