Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
9 април 2011
Мислења
810
Поени од реакции
1.043
ми пишуе на мој телеком

Се ми е по старо, со сплитер, ништо неам мењато... четвртата сијаличка од speedportot(пишува Internet и сликичка од слушалка) си свети уште од поодамна.. 2-3 месеци, тогаш почна да свети, им се јавив ги прашав шо е работава и ми рекоа за некоја идна платформа е(оваа сега).

Значи со поврзувањево... ти со брејкинг бед аватарот глеам објаснуваш цело време. Значи имам кабел што оди од speedportoт до сплитерот(на страната каде што има 2 приклучоци, овој ќе го викаме кабел А). Имам кабел B кој е сив и оди од телефонот веднаш до кабелот А на сплитерот. И имам кабел C, кој оди од ѕид до сплитерот(на страната каде што има само еден slot за приклучок). Што треба да се направи? Објасни ми со користење на поимите Кабел А,B,C :D
Кај мене кабелот C го поврзаа директно со кабелот А, сплитерот го извадија и кабелот B што одеше од телефонот во сплитерот (кај што е и кабелот А) го поврзаа директно со рутерот (Speedport). Значи сега телефонот оди преку рутерот, а не како порано преку сплитерот.

Член од
21 април 2008
Мислења
264
Поени од реакции
128
нетот и е закон ,али ова што морам да плакам и фиксен тел е сра*е

да минит договоро и бегам

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
ми пишуе на мој телеком

Се ми е по старо, со сплитер, ништо неам мењато... четвртата сијаличка од speedportot(пишува Internet и сликичка од слушалка) си свети уште од поодамна.. 2-3 месеци, тогаш почна да свети, им се јавив ги прашав шо е работава и ми рекоа за некоја идна платформа е(оваа сега).

Значи со поврзувањево... ти со брејкинг бед аватарот глеам објаснуваш цело време. Значи имам кабел што оди од speedportoт до сплитерот(на страната каде што има 2 приклучоци, овој ќе го викаме кабел А). Имам кабел B кој е сив и оди од телефонот веднаш до кабелот А на сплитерот. И имам кабел C, кој оди од ѕид до сплитерот(на страната каде што има само еден slot за приклучок). Што треба да се направи? Објасни ми со користење на поимите Кабел А,B,C :D
Пробај вака, кабелот C стави го во adsl портата, кабелот B поврзи го со портата „tel“ од една страна и телефонот од друга страна.* Види дали се ќе работи како што треба. Инаку, најдобро е да се јавиш на 0800 и да ти пратат екипа тие да го средат ова. Без директно поврзување на каблите (без да се исфрли сплитерот) незнам колку е успешно префрлувањето на новата платформа. Целата работа е телефонот да оди директно преку рутерот, а не преку сплитер.

* ова го правиш на твоја одговорност :D
--- надополнето: Nov 18, 2011 12:53 AM ---
Да не листам на претходните страни,ме интересира како ќе знам дали сум на новата платформа ?
За крај да ги исцедам Т-хоме пред да се префрлам на друг оператор.
Ме интересира дали има разлика до модемот,бидејќи јас имам d-link модем,дали треба да преместувам нешто во каблите од телефонот и нетот и обратно ?
Штом си напишал d-link модем претпоставувам дека користиш некој од adsl пакетите (само интернет). За тие несум сигурен дали и на кој начин може да се изврши префрлување на воип платформа. Мислам дека најдобро ќе биде да се консултираш со некој вработен па да ти објаснат.

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
epa mene mi ide edniot telefon e povrzan preku ruterot da odi a drugite dva si odat preku spliterot nisto ne sum premestil si ostana kako sto e samo sto staviv telefon na ruterot

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
kaj mene e gotovo, prefrlen sum. Imase mnogu zaebancii so telefonive koi gi koristam, no sepak sredi decko od Thome. Telefonskiot kabel koj ti doadja od bandera dovodot, go stavas direktno gore vo ruter vo vtoriot priklucok, odma do zeleniot, siviot priklucok. Telefonite sto ke gi koristis po doma gi stavas gore iznad toj priklucok. Deckoto so igla go isklucuvase ruterot da prevzeme nov softver i nova platforma i sega ke svetat prvite cetiri sijalicki. Vrtis 142 200 i ti kazuva deka si prefrlen na nova platforma i vo slednite 3 meseci ke imas internet bez ogranicuvanje. Toa e toa. Jupiiiiiii....

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
kaj mene e gotovo, prefrlen sum. Imase mnogu zaebancii so telefonive koi gi koristam, no sepak sredi decko od Thome. Telefonskiot kabel koj ti doadja od bandera dovodot, go stavas direktno gore vo ruter vo vtoriot priklucok, odma do zeleniot, siviot priklucok. Telefonite sto ke gi koristis po doma gi stavas gore iznad toj priklucok. Deckoto so igla go isklucuvase ruterot da prevzeme nov softver i nova platforma i sega ke svetat prvite cetiri sijalicki. Vrtis 142 200 i ti kazuva deka si prefrlen na nova platforma i vo slednite 3 meseci ke imas internet bez ogranicuvanje. Toa e toa. Jupiiiiiii....
Исто и кај мене, сабајле дојде еден од т-хоум, го постави спидпортот, тел линија директно ја ставивме во рутер без сплитер, телефонот и факсот преку рутерот исто така и за 5 мин се јавија од таму кажаа дека сум префрлен на новата платформа и супер функционира ВОИП-от, во рутерот има интересни опции, си гледаш комплет листа со повици, може и именик да се направи, да се блокираат тел броеви, да се користи тел како аларм хаха итн и што е најбитно 600гб месечно не се заебанција :D

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
samo sto izgleda spiunot(identifikator) veke ne raboti, a mi rabotese. Ne mi se prijavuva deka ne raboti bidejki ke go aktiviraat pa ke mi doadja kako posebna usluga, a do sega bese vklucen a ne go naplacaa.

merlin

Мадридистика...
Член од
29 јуни 2006
Мислења
543
Поени од реакции
119
Значи треба да дојде тип од Тхоме за да ти се напраи неограничен интернетот во наредните 3 месеци? И дали неограничениот важи за сите пакети?

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
mislam deka vazi za site. E sega ne znam kakva e situacija dokolku nemas speedport ruteri. Dali oni donesuvaat kaj tebe za da te prefrlat, ne znam.

Член од
21 септември 2008
Мислења
14.586
Поени од реакции
14.387
Ако немаш спидпорт, они идат ти го местат спидпортот, и си го зимаат стариот.. Ако имаш, како што имав јас, автоматски се ти се подесува.. Бар кај мене беше така, а и кај други што веќе имале спидпорт рутер.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Значи треба да дојде тип од Тхоме за да ти се напраи неограничен интернетот во наредните 3 месеци? И дали неограничениот важи за сите пакети?
Важи за call&surf и optic пакетите. Инаку да, мора да дојде некој нивни вработен за да ги поврзе правилно каблите и да се јави во нивниот центар да ти пуштат нов софтвер за рутерот. Јави се на 0800, за ден-два доаѓаат (а целата постапка на поврзување/инсталирање трае 20-30 минути).
--- надополнето: Nov 18, 2011 4:22 PM ---
mislam deka vazi za site. E sega ne znam kakva e situacija dokolku nemas speedport ruteri. Dali oni donesuvaat kaj tebe za da te prefrlat, ne znam.
Го заменуваат стариот рутер со спидпорт :)
--- надополнето: Nov 18, 2011 4:23 PM ---
samo sto izgleda spiunot(identifikator) veke ne raboti, a mi rabotese. Ne mi se prijavuva deka ne raboti bidejki ke go aktiviraat pa ke mi doadja kako posebna usluga, a do sega bese vklucen a ne go naplacaa.
Истото се случи и кај мене :D а кога се јавив да прашам што е работата, ми кажаа дека може да се вклучи повторно (како дополнителна услуга) со доплата од 50 денари.

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
А јас што сум чисто интернет, за мене немит гага 600 гига, туу стиснати :eek:

Kajgana Shop

На врв Bottom