Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.651
Поени од реакции
7.495
Значи до тебе е, не е до провајдерот :)

Иначе, од извори блиски на ADSL :))) проблемот со брзината е кај сите корисници... Не е само кај тебе проблемот.
Problemo e sho vrtnit!:pos2:
...uste od dialup vremeto e do dozdot

Член од
18 август 2006
Мислења
325
Поени од реакции
4
Ова веќе е неиздржливо. Welcome back dial-up days.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
941
Мене веќе ми се испофалија дека интернетот од МТ-Нет бил најдобар во земјава и никогаш не паѓал... Јас сум на Он Нет и само 2 пати се случи да нема интернет по неколку часа.

Член од
18 август 2006
Мислења
325
Поени од реакции
4
Моментално, општа констатација е дека целиот интернет во МК е тапа. Вакви проблеми со брзини, латенции ... почнаа уште во август и никако да се опраат.

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Изгледа само кај мене е солидно....
(Торентот е пуштен во позадина симнува нешто)

Член од
25 јануари 2006
Мислења
5
Поени од реакции
0
Чуден проблем

Дечки, да не имате чаре за мојов проблем ?

Земав адсл од мтнет, варијантата со 360ката Р верзија на Длинк и уради сам принцип. 10 Гига, сосема доволно за мене пошто го користам само за викенди коа сум у државава.

Ми се јавува проблем при отварање на страни, значи има подолги паузи пред да се залауфа да отвори страна а се случува и да застане на пола страна и да не продужи да ја отвара. Исто така, јутуб клиповите најчесто ми се заглавуваат после некое време и не продужуваат со симињање. Испосменив 5-6 днс-и, тоа да не е проблемот ама јок. Пингот вика од 200-400мс у просек до 2-5% загуба на пакети у просек. Напоменувам дека се си е правилно инсталирано пошо и јас сум у бизнисов такашто не сум ортома па да не излезе некој со муабет „смени конектор на телефонот„.

Ај да видиме дали има абер да се реши ова или треба да се јавам у сапорт.

Поздрав,

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Супорт дефинитивно... и јас имав таков проблем...

Се јавив... но, за среќа набро се среди (кај мене беше проблем конекторите)

Daniela

Мијаааууу....гррр...
Член од
14 јули 2005
Мислења
302
Поени од реакции
3
Drugari aj help.
Sakam da go delam ADSL-to od MT net so drugarka mi. Imam paket od toj 100 GB. Zivee na 40-50 metri od mene.
1. Moze li da napravam nesto takvo?
2. Ako moze sto oprema ni treba?
3. Tocno li e deka ako se podeli ADSL, posle ne mozle da se koristat Mule i slicni programcinja za simnuvanje filmcinja i takvi stvari?
4. Bilo sto drugo sto bi mi bilo korisno.

Ako e ova nesto so ne e za u javnost pustete PP.

Tnx.

Член од
18 август 2006
Мислења
325
Поени од реакции
4
Drugari aj help.
Sakam da go delam ADSL-to od MT net so drugarka mi. Imam paket od toj 100 GB. Zivee na 40-50 metri od mene.
3. Tocno li e deka ako se podeli ADSL, posle ne mozle da se koristat Mule i slicni programcinja za simnuvanje filmcinja i takvi stvari?

Tnx.
1. Da

2. Ruter

3. Ne

4. Pokvaliteten ruter i mrezen kabel

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Drugari aj help.

Tnx.
(Warning: Latinica)

1. Moze
2. DSL modem, HUB i 40-50 metri kabel (40 metri = pola od brzinata se gubi, spored moite presmetki. Znaci, taa ke ima pola od tvojata brzina.. vo najdobar slucaj)
3. Netocno.
4. Korisno? Pa, ako nemas iskustvo so vakvi raboti, bi ti preporacal da pobaras pomos od nekoj drugar/drugarka sto se razbira vo vakvi raboti, po moznost - da ti sredi rabota on/ona.

Pozdrav.

Edit: 2; ne mora i dvete. Jas sum konektiran taka, i mi vrsi rabota... pa zatoa. Inace ke ti zavrsi rabota i D-Link 360T/R sto go davaat Mt-Net.

Daniela

Мијаааууу....гррр...
Член од
14 јули 2005
Мислења
302
Поени од реакции
3
(Warning: Latinica)

1. Moze
2. DSL modem, HUB i 40-50 metri kabel (40 metri = pola od brzinata se gubi, spored moite presmetki. Znaci, taa ke ima pola od tvojata brzina.. vo najdobar slucaj)
3. Netocno.
4. Korisno? Pa, ako nemas iskustvo so vakvi raboti, bi ti preporacal da pobaras pomos od nekoj drugar/drugarka sto se razbira vo vakvi raboti, po moznost - da ti sredi rabota on/ona.

Pozdrav.

Edit: 2; ne mora i dvete. Jas sum konektiran taka, i mi vrsi rabota... pa zatoa. Inace ke ti zavrsi rabota i D-Link 360T/R sto go davaat Mt-Net.
Jas dobiv dlink 360r. Vikas deka moze so nego.
A sakav da prasam dali moze wireless da se povrzeme za da ne si tegneme kabli. Da ne se zaebe nekoja od babive da pruza alista na kabelot. :pos2:

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.950
Така е уште подобро! Wireless е супер за мрежно делење, само ќе треба да дадете малку повеќе пари за мрежна опрема.

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
40 metri = pola od brzinata se gubi, spored moite presmetki. Znaci, taa ke ima pola od tvojata brzina.. vo najdobar slucaj
Тонко.... ајде да не се karame (<- latinica)

Должина на која сигналот нема да има НИКАКВА загуба е 100 метри при 100Base-T со UTP (Unshielded twisted pair) кабел.

Над 100 метри може да се намали брзината на мрежата, (трансфер на податоци со 100 Mb/s) но не и на интернетот. За да има загуби брзината на интернетот при солиден кабел потребни се повеќе од 120-140 метри. (ова од искуство)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.445
Поени од реакции
18.433
Најдобро нешто е Linksys WRT54GL или таа серија.

Но вирлесот е зафркнат и на 40 метри ако имаш пречки.

Kajgana Shop

На врв Bottom