Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Да, вработен сум во МТ. Имај предвид дека немам овластување да настапаувам во име на Компанијата - во претходниот случај сакав да помогнам, односно да дообјаснам а со тоа и да му помогнам на корисникот.

Сите предлози/критики/сугестии се добредојдени и секако дека може да ми ги испратиш а јас ќе се погрижам да одговорам (колку што можам/смеам) или да го препратам до надлежните по твоите прашања.

Поздрав.
Ме интересира која е реално максималната брзина што би ја добиле кога би симинале од некој сајт и притоа до максимум ја искористиме конекцијата. Ме интересира за пакетот со 2Мбпс.

Го имам јас пакетот со 2Мбпс и значи теоретски би добил 256КБпс. Е поради тој губитокот (ако може за губитокот нешто повеќе да ми објасниш) би требало да добивам некои 90% или одприлика 230КБпс. Но мене брзината ми се движи од 200 до 210 КБпс кога ми е максимално оптеретена при симнување од торенти. Максимално викам дека кога симињам торент со таа брзина, гугл ми го отвара со 0,03КБпс (5минути чекам да го вчита:)) што значи дека таа брзина е максималната што ја добивам на мојот компјутер. Дали е нормално ова или сепак би требало да добијам барем уште 25-30КБпс???

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Незнам, али отприлике околу 240-245 кб/с, толку ми иде мене кабелскиот коа ке паднам на 2 мегабита.

Sebastian

Too weird to live, too rare to die
Член од
26 јануари 2007
Мислења
606
Поени од реакции
9
Ме интересира која е реално максималната брзина што би ја добиле кога би симинале од некој сајт и притоа до максимум ја искористиме конекцијата. Ме интересира за пакетот со 2Мбпс.

Го имам јас пакетот со 2Мбпс и значи теоретски би добил 256КБпс. Е поради тој губитокот (ако може за губитокот нешто повеќе да ми објасниш) би требало да добивам некои 90% или одприлика 230КБпс. Но мене брзината ми се движи од 200 до 210 КБпс кога ми е максимално оптеретена при симнување од торенти. Максимално викам дека кога симињам торент со таа брзина, гугл ми го отвара со 0,03КБпс (5минути чекам да го вчита:)) што значи дека таа брзина е максималната што ја добивам на мојот компјутер. Дали е нормално ова или сепак би требало да добијам барем уште 25-30КБпс???
Ја колку што знам, околу 10% од брзината е резервирана и ти ја зема Виндоусот. Тоа може да се смени и (барем кај мене) се осети. Е сеа, кај беше тоа, нема шанси да ми текне.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Незнам, али отприлике околу 240-245 кб/с, толку ми иде мене кабелскиот коа ке паднам на 2 мегабита.
Значи сепак ми должат:)
Ја колку што знам, околу 10% од брзината е резервирана и ти ја зема Виндоусот. Тоа може да се смени и (барем кај мене) се осети. Е сеа, кај беше тоа, нема жанси да ми текне.
Не е тоа.:wink: Расчистивме на друга тема дека тие 20% ги зима ХР-то кога симиња апдејти, а не цело време да ми зима 20%.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Можеби претходно не се изјаснив баш најдобро; проблемот е што линкот е преоптеретен. И нормално, кога е оптеретена мрежата (значи од 11 сабајле до 1-2 навечер), имам катастрофална брзина. Енивеј, еве го максимумот мој, пред едно месец дена мислам, во 4 и пол сабајле.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Можеби претходно не се изјаснив баш најдобро; проблемот е што линкот е преоптеретен. И нормално, кога е оптеретена мрежата (значи од 11 сабајле до 1-2 навечер), имам катастрофална брзина. Енивеј, еве го максимумот мој, пред едно месец дена мислам, во 4 и пол сабајле.
Па не е тоа финтата само тогаш да си ја имал таа брзина. Треба константно да ја имаме таа брзина или барем 5-10% пониска:).

Sebastian

Too weird to live, too rare to die
Член од
26 јануари 2007
Мислења
606
Поени од реакции
9
Еве линк за тоа како да си ја зголемите брзината на интернетот за 20%. Кај мене се осети одма.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Еве линк за тоа како да си ја зголемите брзината на интернетот за 20%. Кај мене се осети одма.
Веке ти објасни Јане, врска нема ова. А ти ако осеќаш убрзување, ондак е тоа пласибо ефект.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Ај стај го на 99% и види дали форумов ќе ти го отвара 3 саати? или ќе ти работи се како и порано.

Член од
29 ноември 2005
Мислења
125
Поени од реакции
0
Hmmmm, nekoj da ne ima problem so brzinata na ADSL-ov. Go imam paketot 100GB, i deneska edvaj 20 kb/s mi kreva. Probav skoro na site meraci. BTW, go nemam pominato limitot.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Hmmmm, nekoj da ne ima problem so brzinata na ADSL-ov. Go imam paketot 100GB, i deneska edvaj 20 kb/s mi kreva. Probav skoro na site meraci. BTW, go nemam pominato limitot.
Кај мене од пред 1 саат ми е таа брзина. Околу 1-2 си идеше се нормално.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Кај мене од пред 1 саат ми е таа брзина. Околу 1-2 си идеше се нормално.
Не е убаво чувството, нели? Сега знаете како се осеќам јас секој ден. :pipi:
Енивеј, од вчера се зголеми и латенцијата кон надвор. etnica, побрзо, решете ги проблемите. :)

Член од
29 ноември 2005
Мислења
125
Поени од реакции
0
Aj upm, vo rok od godina dena smeniv 3 provajderi. Prvin WADSL, pa Cabletel i eve momentalno Mtnet, za na kraj zaklucokot da bide "nema kvaliteten internet vo Makedonija".

Sepak, Mtnet kako golema kompanija, optimist sum deka vo najbrz mozen rok ke go sredat problemot.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.512
Значи до тебе е, не е до провајдерот :)
Јас бев на Мт.нет (одма ги откачив од што ми беа антипатични), па некои 5-6 месеци на Телекабел (добро беше на почеток, ама последниот месец повеќе од 15к неможев да кренам), па сега сум на WADSL15. Штознам, највеќе мерак ми прави овој...

Во Мт.нет ниеднаш не сум се јавил во поддршка.
Во Телекабел секој втор ден се јавував кога ми почнаа проблемите и ме искинаа од лажење дека ќе ми се јават (еве, уште ги чекам).
Во Он.нет сум се јавил неколку пати, ама секогаш било проблем со базната.. Да не ги урочам, одлични се во последно време.

Иначе, од извори блиски на ADSL :))) проблемот со брзината е кај сите корисници... Не е само кај тебе проблемот.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.496
Поени од реакции
8.017
Кај мене само на моменти е шит. Неќе да конектира од прва, бавно оди... ама последнава недела се случи тоа 2-3 пати и траеше пократко од саат, што и не е лошо, ваљда ќе се оправат.

Kajgana Shop

На врв Bottom