Јас разбирам повеќе продадени реквизити повеќе пари и дека Скопје голем град, повеќе групи итн...мене мислата ми беше дека можеби треба да ги едуцирате/информирате тие што купуват реквизити дека треба истите да се пазат, шо значи одземен реквизит за групата па и за нив итн... или па да напрајте дистанца од реквизити за масовна продажба(да не го содржат името на групата) и оние кои би "вределе" нешто ако паднат со посебна етикета. Ваша работа, ваш проблем е само кажав мое размислување.
Се слагам скроз, не се значајни трофеи ниту пак порази, ама треба малку повеќе свест кај оние кои купуваат реквизити, поготово реквизити кои ја претставуваат Комити како група, а не обични маички или дресови Вардар. Знаеме кои реони се „ризични“ и каде може да дојде до вакви ситуации, ако не се спремни да ги бранат или знаат дека сами треба да минуваат од таму, треба поголема претпазливост за ова.
Од друга страна, не ја гледам поентата и сатисфакцијата кај овие од другава страна, постојано таргет да бидат мали групи или индивидуалци и некаков трофеј да биде одземена маица или шал. Ќе разберам ако е на апла противнички терен (пр. да залута некој во Чаир, или нивни во Капиштец, Карпош, Драчево и сл.), ама вака на „неутрален“ терен, ако пробуваат да постават некоја доминација, по мене воопшто не го прават тоа, доминација е што низ цело Скопје гледаме луѓе, деца, возрасни со дресови, маици, шалови во боите на Вардар, нека шетаат они со реквизити па тогаш да дискутираме какви бои носи Скопје и кој терен чив е. Апсолутно без поента е ова и ништо навивачко нема, биди кој сакаш и колку сакаш спремен сите знаеме дека кога соодносот е 10:1 нема простор за фер дуел.
Мене конкретно друго ми беше поентата (остај шо се зезав за клубот на народот ) , жалосно е за толку голем град да 30 години се нема направено здраво ривалство т.е. градски дерби да биди полн цел стадион. А и чисто ме интересираше колкава ви е моментално фан базата.
И пред некое време нешто слично пишав на темата , ама пре мислам е крив работнички шо немат/немале капацитет и интерес да створат фан база.
Ако имаше некакво градско ривалство како во кошарката МЗТ Работнички на вакви дуели ќе има и над 15к
Реално до сега немало клуб со кои ќе се изгради здраво градско ривалство, најмногу поради успесите кои Вардар ги има од старт, па насоката одамна е тој да е клубот за кого Скопјани навиваат. Единствена таква опција биле маалски клубови како Ѓорче или Скопје-Металург (Автокоманда), па да се издвои некое маало кое ќе проба да контрира, ама далеку од сериозен противник би биле и никогаш не би се издигнало ривалството на некое повисоко ниво. Сега веќе е прекасно за такво нешто, фан база и подгрупи на Комити има од речиси сите населби низ Скопје, единствен ривал е Слога ама со нив сите знаеме дека нема никогаш да има ниту здраво ривалство, ниту дуели на трибини за да биде некакво градско дерби.
Околу фан базата, ако збориме за „активна“, која е присутна на стадион/во сала, реално бројката е мала, и искрено малку залажува малата трибина во Маџари, доколку се вратиме целосно на Градски мое мислење е дека пак сликата би била тажна, бројката на Комити сигурно не би опаднала и можеби малку би пораснала во такво сценарио, ама дека јужна редовно би полнела повеќе од 2-3 илјади луѓе е нереално. За жал, квалитетот е очаен моментално, на премногу ниско ниво е фудбалот, луѓе кои ќе доаѓаат да потрошат 2 саати од денот за да го гледаат Вардар е тешко да ги задржиш, кога едноставно нема што да гледаат. Мачно е да гледаш играчи како се мачат основни работи да изведат, подопадлив фудбал на маалски турнир ќе гледаш