Суровоста и гневот Божји

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Четириделното име некој го сваќа како име на Бог,некој гледа симболика во него,некој смета дека тоа е скратеница и ги претставува градбени елементи на Космосот (земја,воздух,вода,оган).Заради тоа постојат илјадници правци во таа Абрахамова религија.Оди докажи им на Јеховините сведоци дека тоа не е име на Бог,дека тоа е нешто сасвим друго.
Токму затоа реков дека не е толку едноставно да се заклучи дека потекнувало од месопотамиска божица.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Спиро друже, чинам никој не те разбира изглеа :( Нит христијани, нит муслимани, нит атеисти.....

Евентуално, само Гурџи.
Donaltcho brat...ne e kriv spiros shto ne go razbirate. Vie znaete samo deka religijata dvoi i pravi vojni, u sushtiona, ne ste ja razbrale religijata pa ne e ni chudno shto ne go rabirate spiro
--- надополнето: 22 ноември 2013 во 19:55 ---
.

Од широката маса и широкиот пат, што може друго и да се очекува! :(
.

:pos:

Tochen odgovor....i dosta precizen...
--- надополнето: 22 ноември 2013 во 20:07 ---
Тенок ама не живеам во илузија,сите мои сваќања се изградени врз науката на големите мислители(Кант,Спиноза,Маркс,Ниче...) кои разумот го користеле за логични и разумни работи,а не да живеат врз имагинарна потпора која е самата по себе деструктивна за човештвото како цивилизација.Религијата не е најголемата цивилизациска придобивка,тоа е еден од столбовите врз кои се потпира капиталистичкиот поредок за искористување и контрола на човештвото.
Go kaza ova i ostana ziv.....:pos:
Koi se visoki misliteli ?...Kant, Marks , Niche....abeTito da ne go zaboravi sluchajno?...abe cepenje...:pos:...
Imaginarni se nivnite neostvareni fantazii koi se pokazaa kako destruktivni za celi opshtestva....
Ova okolu kapitalizmot i religijata ne sakam ni da go komentiram, oti gluposti ne se komentiraat..
--- надополнето: 22 ноември 2013 во 20:17 ---
Ех сега и ти. Ете има и Езотерично христијанство на оној Ѓулјандерпф :D
Greshka si....go nema na gugleto od kade sobirate informacii...
tolku vi e kapacitetot, do gugleto...:pos:

едитирано од мод.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како Ниче и Кант се покажале деструктивни за цели општества ?

Имагинарни се нивните фантазии, а ? :D
Destruktivni se shto stvorile takvi kako tebe....celi generazii..
+ koga kje prochitash edna kniga , javi se da diskutirame...vaka so gugle generacija nema shto da diskutiram..
Nikolcho pa lajkche ti stavil...:pos:
--- надополнето: 22 ноември 2013 во 20:44 ---
За мене Бог е се што постои, се е дел од него, четириделното име на тетраграматонот од друга страна веќе реков што означува - причинител - "Оној што предизвикува да биде".
Тоа се езотериски концепти кои немаат врска со ортодоксните монотеистички разбирања на христијанството, исламот или јудеизмот.
Кабалата е најдобриот начин да се разберат овие поими.
Nikolcho abe ne brishi kje te molam....
Sega koga sami priznaa deka Bog postoi , imaj malku respekt za НИВ...:pos:

едитирано од мод.

W

Werther

Гостин
Destruktivni se shto stvorile takvi kako tebe....celi generazii..
+ koga kje prochitash edna kniga , javi se da diskutirame...vaka so gugle generacija nema shto da diskutiram..
Nikolcho pa lajkche ti stavil...:pos:
Ти си тежок морон. Феномен.

Понекогаш навистина мислам дека од Бардовци пишуваш на форумот.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Greshka si....go nema na gugleto od kade sobirate informacii...
tolku vi e kapacitetot, do gugleto...:pos:

едитирано од мод.
Зошто си едитиран од модератор? Оти не знаеш два поста да напишеш а да не навредиш некој? Или тоа езотеричното христијанство те прави таков? :pos:
Гугулјанопфф, ти мислиш некое знаење си собрал? Браво, најдобар си шампион си...... на фестивалот за форумски забавувачи, без тебе нема забава.
Еве едно наградно прашање за тебе: Дали кучето ја има природата на буда? Не прифаќам одговори со да и не. :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Зошто си едитиран од модератор? Оти не знаеш два поста да напишеш а да не навредиш некој? Или тоа езотеричното христијанство те прави таков? :pos:
Гугулјанопфф, ти мислиш некое знаење си собрал? Браво, најдобар си шампион си...... на фестивалот за форумски забавувачи, без тебе нема забава.
Еве едно наградно прашање за тебе: Дали кучето ја има природата на буда? Не прифаќам одговори со да и не.
editiranoto ne bese do tebe...do ipsi bese....izgleda na moderatorot ne mu se svigja shto cel svet gi narekuva sekta....mlad e moderatorot, trebe da nauci mnogu...
go imam povtoreno istiot post shto e editiran....
A shto e dobivkaka od nagradnoto prashanje?
Ako mi ja kazesh dobivkata, kje ti odgovoram....i kje ti obrazlozam dovolno za da mozesh i ti da svatish

едитирано од мод.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
editiranoto ne bese do tebe...do ipsi bese i negovata sekta....izgleda na moderatorot ne mu se svigja shto cel svet gi narekuva sekta....mlad e moderatorot, trebe da nauci mnogu...
go imam povtoreno istiot post shto e editiran....
A shto e dobivkaka od nagradnoto prashanje?
Ako mi ja kazesh dobivkata, kje ti odgovoram....i kje ti obrazlozam dovolno za da mozesh i ti da svatish
Наградата е следната, нема веќе да те третирам како забавувач (си го знаеш другиот збор). Мене нема што ти да ми објасниш, можам јас тебе да ти дообјаснам. Одамна ми е мене јасно, ама тебе галиба не ти е.

П.С. Помири се со тоа дека ти си секташот во случајов, што се му накалемил тој гурабијата на тоа јадно христијанство за да стане езотерично.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Наградата е следната, нема веќе да те третирам како забавувач (си го знаеш другиот збор). Мене нема што ти да ми објасниш, можам јас тебе да ти дообјаснам. Одамна ми е мене јасно, ама тебе галиба не ти е.

П.С. Помири се со тоа дека ти си секташот во случајов, што се му накалемил тој гурабијата на тоа јадно христијанство за да стане езотерично.
Znaesh shto me zabole kako ti mene kje me tretirash....:pos:..aj podobro da ne ti kazuvam.
Nagradata ne e validna i zatoa nema da dobiesh adekvaten odgovor.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Znaesh shto me zabole kako ti mene kje me tretirash....:pos:..aj podobro da ne ti kazuvam.
Nagradata ne e validna i zatoa nema da dobiesh adekvaten odgovor.
Не се тупкај у гради, врска немаш, ај поднаучи па во јануарска да те преслушам, специјално за виничани правам сесија во јануари. :pos:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не се тупкај у гради, врска немаш, ај поднаучи па во јануарска да те преслушам, специјално за виничани правам сесија во јануари. :pos:
Hahaha...do koga mislish da me kopirash?
Izmisli si neshto tvoe orginalno, ne zivej na ideite na drugite...:pos:

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Џурџи, слушам муабети Исус бил атеист и црнец.. вистина е ова?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.992
Поени од реакции
83.364
Џурџи, слушам муабети Исус бил атеист и црнец.. вистина е ова?
Не верувам дека имало многумина атеисти тоа време. А инаку има црнечки радикали од САД кои тврдат дека бил црнец.

Kajgana Shop

На врв Bottom