Суровоста и гневот Божји

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И Кабалата и Талмудот се дел од учењето на Еврејските рабини.Изградени се врз таа основа, незнам зошто тоа ти пречи да го признаеш.Кабалата сигурно нема никаква врска со учењата кои доаѓаат од Индија или Кина,бидејки тие биле други светови за Народите од Блискиот Исток.(А дали Јаху или Јахве тоа е друга полемика,тоа е област на која работи археологијата во Израел)
Аха, ок ајде тогаш објасни ми во кој од четирите архетипски светови е рајот, и на што се однесуваат другите три? Дали знаеш воопшто кои се четирите светови во кабалата?
Кои особини на креаторот во кабалата одговараат на суровоста и гневот опишани во воведниопт пост на темава?
На што се однесуваат десетте заповеди, т.е како ќе ги поврзеш воопшто со кабалата?
Каква врска има бројната вредност на зборовите?
Дали Јахве е над Руах?
Повели.
:coffee:

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Аха, ок ајде тогаш објасни ми во кој од четирите архетипски светови е рајот, и на што се однесуваат другите три? Дали знаеш воопшто кои се четирите светови во кабалата?
Кои особини на креаторот во кабалата одговараат на суровоста и гневот опишани во воведниопт пост на темава?
На што се однесуваат десетте заповеди, т.е како ќе ги поврзеш воопшто со кабалата?
Дали Јахве е над Руах?
Повели.
Види вака,за да ти објаснам јас такво нешто треба и јас да сум дел од таквото учење.Јас не го гледам и не го сваќам светот како тебе.Мојата основа е науката,а не некое верување на некои видовити луѓе,кои напишале некои книги и јас треба тоа едноставно да го прифатам дека е така без можност од докажување,истражување.И физиката и астрономијата нудат одговори но со нив и нудат докази и формулирање на истите со можност на секој поединец сам да испита и провери пред да го прифати тоа здраво за готово.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Види вака,за да ти објаснам јас такво нешто треба и јас да сум дел од таквото учење.Јас не го гледам и не го сваќам светот како тебе.Мојата основа е науката,а не некое верување на некои видовити луѓе,кои напишале некои книги и јас треба тоа едноставно да го прифатам дека е така без можност од докажување,истражување.И физиката и астрономијата нудат одговори но со нив и нудат докази и формулирање на истите со можност на секој поединец сам да испита и провери пред да го прифати тоа здраво за готово.
Епа тогаш што спориш за нешто кое не го познаваш? Од каде заклучок дека јас не ја имам науката како основа и дека кабалата не е компатибилна со науката? Всушност каква врска има воопшто ова, со поентата од пред два поста?! - Дали кабалата и ортодоксниот јудеизам имаат ист концепт за бог!
Ти мислиш дека се работи за верување на видовити луѓе во случајов?!

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
http://www.youtube.com/watch?v=oBTo5FFGsYw А што ке кажеш на ова,смешно е да ми ја прикажуваш само половично вистината за Кабалата.Истото го прават и многуте протестантски заедници.Велат нашето верување и Библијата не се коси со науката.Tоа е само додворување.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
http://www.youtube.com/watch?v=oBTo5FFGsYw А што ке кажеш на ова,смешно е да ми ја прикажуваш само половично вистината за Кабалата.Истото го прават и многуте протестантски заедници.Велат нашето верување и Библијата не се коси со науката,тоа е само додворување.
Како може да споредуваш видео со тотален анонимус кој решил да се снима за на youtube со реномиран научник? Ако јас ставам перика и почнам да трескам глупости за хиндуизмот, ќе го сметаш тоа како "другата страна" за оваа религија?

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Како може да споредуваш видео со тотален анонимус кој решил да се снима за на youtube со реномиран научник? Ако јас ставам перика и почнам да трескам глупости за хиндуизмот, ќе го сметаш тоа како "другата страна" за оваа религија?
http://www.kabbalah.bg/www//index.php?option=com_frontpage&Itemid=23 Ова докажување со тебе е со цел да ти го потврдам тоа што цело време го негираш,а тоа е поврзаноста на Кабалата со Јудаизмот.Всушност Кабализмот е само еден од правците на Јудаизмот.Мене некој да ми подарува Библија,а цело време да ми вика дека нема никаква врска со Христијанството,јас би заклучил или дека нешто се обидува да ми скрие,или дека се заебава или дека е луд.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
http://www.kabbalah.bg/www//index.php?option=com_frontpage&Itemid=23 Ова докажување со тебе е со цел да ти го потврдам тоа што цело време го негираш,а тоа е поврзаноста на Кабалата со Јудаизмот.Всушност Кабализмот е само еден од правците на Јудаизмот.Мене некој да ми подарува Библија,а цело време да ми вика дека нема никаква врска со Христијанството,јас би заклучил или дека нешто се обидува да ми скрие,или дека се заебава или дека е луд.
За да ми докажеш, потврдиш или негираш било што за кабалата, основен услов е да ја познаваш! Ти се што знаеш за кабалата е од you tube клипчиња, рандом сајтчиња и рекла кажала муабетчиња.
Повели одговори ми на прашањата што ти ги поставив, па потоа корегирај ме и спори со мене.
Дали Јахве е над Руах?
Повели.
Колку сефироти има? Колку патеки на дрвото на животот формираат? Каде се наоѓа Даат? Каде е "бездната" на дрвото на животот?

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
За да ми докажеш, потврдиш или негираш било што за кабалата, основен услов е да ја познаваш! Ти се што знаеш за кабалата е од you tube клипчиња, рандом сајтчиња и рекла кажала муабетчиња.
Повели одговори ми на прашањата што ти ги поставив, па потоа корегирај ме и спори со мене.

Колку сефироти има? Колку патеки на дрвото на животот формираат? Каде се наоѓа Даат? Каде е "бездната" на дрвото на животот?
Кабала (хебрејски: קַבָּלָה = „предание, примање“) е дисциплина и школа која се занимава со мистичните аспекти на јудаизмот. Претставува збир на езотерички учења наменети за одредување на духовното значење на Танахот(хебрејската библија) и на традиционалната рабинска литература.[1]
  • Keter (supernal crown, representing above-conscious will)
  • Chochmah (the highest potential of thought)
  • Binah (the understanding of the potential)
  • Daat (intellect of knowledge)
  • Chesed (sometimes referred to as Gedolah-greatness) (loving-kindness)
  • Gevurah (sometimes referred to as Din-justice or Pachad-fear) (severity/strength)
  • Rachamim also known as Tiphereth (mercy)
  • Netzach (victory/eternity)
  • Hod (glory/splendour)
  • Yesod (foundation)
  • Malkuth (kingdom)

Но сето ова учење мене ништо не ми значи,јас тоа го гледам само како заблуда без никакви ефекти,ниту корист за човештвото.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кабала (хебрејски: קַבָּלָה = „предание, примање“) е дисциплина и школа која се занимава со мистичните аспекти на јудаизмот. Претставува збир на езотерички учења наменети за одредување на духовното значење на Танахот(хебрејската библија) и на традиционалната рабинска литература.[1]
  • Keter (supernal crown, representing above-conscious will)
  • Chochmah (the highest potential of thought)
  • Binah (the understanding of the potential)
  • Daat (intellect of knowledge)
  • Chesed (sometimes referred to as Gedolah-greatness) (loving-kindness)
  • Gevurah (sometimes referred to as Din-justice or Pachad-fear) (severity/strength)
  • Rachamim also known as Tiphereth (mercy)
  • Netzach (victory/eternity)
  • Hod (glory/splendour)
  • Yesod (foundation)
  • Malkuth (kingdom)
Гуглањето нема да ти помогне во дискусии со мене. Дали воопшто знаеш што значи "мистичен аспект" на Јудеизмот?
Објасни ми каде се вклопуваат особините на Јахве од воведниот пост на темава?
--- надополнето: 21 ноември 2013 во 20:36 ---
Но сето ова учење мене ништо не ми значи,јас тоа го гледам само како заблуда без никакви ефекти,ниту корист за човештвото.
Па нормално, кога го поистоветуваш со ортодоксниот Јудеизам.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
''Кој ги казнувам гревовите на татковците-гревовите на оние кои ме мразат-кај децата до трето и четврто колено,а покажувам милост кон илјадници кои ме сакаат и ги извршуваат моите заповеди''

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Гуглањето нема да ти помогне во дискусии со мене. Дали воопшто знаеш што значи "мистичен аспект" на Јудеизмот?
Објасни ми каде се вклопуваат особините на Јахве од воведниот пост на темава?
--- надополнето: 21 ноември 2013 во 20:36 ---

Па нормално, кога го поистоветуваш со ортодоксниот Јудеизам.
Просветлување или илуминација се зборовите кои најчесто се користат за овој феномен. Мистичните традиции се еден вид под-култура на поголемите религиозни традиции, како на пример Кабалата во јудаизмот, суфизмот во исламот, веданта во хиндуизмот, христијанскиот мистицизам во христијанството, но секогаш се земаат со недоверба.
Jewish mysticism[edit]

Main articles: Jewish mysticism and Kabbalah
Kabbalah is a set of esoteric teachings meant to explain the relationship between an unchanging, eternal and mysterious Ein Sof (no end) and the mortal and finite universe (his creation). Inside Judaism, it forms the foundations of mystical religious interpretation.
Kabbalah originally developed entirely within the realm of Jewish thought. Kabbalists often use classical Jewish sources to explain and demonstrate its esoteric teachings. These teachings are thus held by followers in Judaism to define the inner meaning of both theHebrew Bible and traditional Rabbinic literature, their formerly concealed transmitteddimension, as well as to explain the significance of Jewish religious observances.[16]
Kabbalah emerged, after earlier forms of Jewish mysticism, in 12th- to 13th-centurySouthern France and Spain, becoming reinterpreted in the Jewish mystical renaissance of 16th-century Ottoman Palestine. It was popularised in the form of Hasidic Judaism from the 18th century onwards. 20th-century interest in Kabbalah has inspired cross-denominational Jewish renewal and contributed to wider non-Jewish contemporary spirituality, as well as engaging its flourishing emergence and historical re-emphasis through newly established academic investigation.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Просветлување или илуминација се зборовите кои најчесто се користат за овој феномен. Мистичните традиции се еден вид под-култура на поголемите религиозни традиции, како на пример Кабалата во јудаизмот, суфизмот во исламот, веданта во хиндуизмот, христијанскиот мистицизам во христијанството, но секогаш се земаат со недоверба.
И на кој начин ова е одговор на прашањето - "каде се вклопуваат особините на Јахве посочени во воведниот пост на темава, со особините на креаторот во кабалата?"

И кажи ми која литература ти ја читаше кога веќе зборуваме за кабалата? Што заклучи од таму?
Ете, на пример не ми одговори колку патеки формираат сефиротите на дрвото на животот? И каде може да го видиме тоа како еквивалент во стариот завет на пример?
Или не ми одговори како се викаат четирите архетипски светови во кабалата?

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
И на кој начин ова е одговор на прашањето - "каде се вклопуваат особините на Јахве посочени во воведниот пост на темава?"
http://forum.kajgana.com/threads/Суровоста-и-гневот-Божји.71188/page-7#post-6251632 .Не од почетокот, туку од овој дел ти почна нешто да ме убедуваш и да ми докажуваш.Тоа што ти си се убедил во некое сваќање не значи дека тоа е апсолутна вистина.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
http://forum.kajgana.com/threads/Суровоста-и-гневот-Божји.71188/page-7#post-6251632 Не од почетокот, туку од овој дел ти почна нешто да ме убедуваш и да ми докажуваш
Да, дека:
1. Четириделното име на тетраграматонот нема врска со месопотамиски божества и дека неговото потекло е далеку посложено, а неговото значење најдобро може да се разбере преку кабалата.
2. Кабалата се занимава со езотериски концепти, кои немаат врска со верувањата во ортодоксниот Јудеизам.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Да, дека:
1. Четириделното име на тетраграматонот нема врска со месопотамиски божества и дека неговото потекло е далеку посложено, а неговото значење најдобро може да се разбере преку кабалата.
2. Кабалата се занимава со езотериски концепти, кои немаат врска со верувањата во ортодоксниот Јудеизам.
Четириделното име некој го сваќа како име на Бог,некој гледа симболика во него,некој смета дека тоа е скратеница и ги претставува градбени елементи на Космосот (земја,воздух,вода,оган).Заради тоа постојат илјадници правци во таа Абрахамова религија.Оди докажи им на Јеховините сведоци дека тоа не е име на Бог,дека тоа е нешто сасвим друго.

Kajgana Shop

На врв Bottom