Супер лига, да или не?

Дали сте за Супер лига?

• Вкупно гласачи
    299
  • Гласањето е завршено на .

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Затоа што ќе имаат нов бизнис што ќе врти милијарди? Повеќе милјарди потенцијално. Голем преседан е државата да пресекува кој бизнис смее а кој не смее. Чисто сумљам дека државите ќе го спречат ова, ама ајде да видиме.
Не вооопшто нема да вртат повеќе милијарди, посебно не за државата. Напротив ќе донесат големи загуби за домашниот фудбал.

И на крајот од краиштата,не им брани никој да водат бизнис, целата на нивната лига е дека тие формираат картел и бранат на други да го водат својот бизнис.

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.320
Поени од реакции
10.357
Види, од бизнис аспект тоталка ги разбирам овие големциве ама како европјанин мене ме заболе курот за Филипинцине или Кинезине исто како што Глејзери ги боли курот за мене и сакаат да си праат пари.
Но јас пред се сум фудбалски фан, сум почнал овој спорт да го пратам поради одредени принципи, традиции и прв пат коа сум упалил ТВ фудбалската магија допрела до мене, а не комерцијалната преку ЕПП на полувреме.
И ФИФА и УЕФА сум ги ругал и ќе ги ругам, по стадиони и трибини на еропски утакмици на Вардар сум фрлал со дрва и камења по овие, но кога би бирал едно од две зло, би го одбрал помалото.

И не се слагам со тоа дека не би го гледал Манчестер против Барнли кои се копачи или Палас. Претпоставувам и сам знаеш како фан каков е филингот кога ќе им акнеш гол на некоја бункер екипа у 88 минута и кои емоции искачаат од тебе дур гледаш.

Јас лично оваа лига нема да ја гледам, ниту пак Манчестер во било кое друго натпреварување.

Како е зло ова што они го прават ? Не ја уќинуваат Лига Шампиони ниту Премиер Лига. Решаваат дека сакаат да си создадат нивно натпреварување и тоа е тоа.

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.763
Поени од реакции
52.740
Перез, Агнели, Абрамович, Леви и тие Шеиците никад не би направиле вакво нешо на своја рака. Toj Кроенке ти е темплејт за алчен капиталист. Ги откорна Рамс од Ст. Луис и ги префрли во Лос Анџелес ради што вториов град му даде нов стадион. Глејзерите за малку не го направија истото со Тампа Беј, па за да останат им дадоа таму неброени taxpayers money. Плус Кроенке има директни врски со JP Morgan кој ќе им биде главен спонзор.

Америте го организираат и имаат обезбедено амерички финансиски партнер за шоуто. Шпанциве ги погоди кризата па фатени се во небрано, на Италијаниве им промафтале со големи пари и толку требало, а русинов и арапот се најверојатно happy to be there.
Перез, Ањели и Глејзер се главните иницијатори, со Кроенке како голем поддржувач. Првите двајца за лесно да се извадат од заебана финансиска состојба, другите за уште повеќе да си ги наполнат своите џебови.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.399
Поени од реакции
18.556
Не вооопшто нема да вртат повеќе милијарди, посебно не за државата. Напротив ќе донесат големи загуби за домашниот фудбал.

И на крајот од краиштата,не им брани никој да водат бизнис, целата на нивната лига е дека тие формираат картел и бранат на други да го водат својот бизнис.
Не сваќам како им бранат на другите да си го водат бизнисот. Си останува ПЛ и ЦЛ. Едино нешто што прават е што ги напуштаат. Ако те остави женската, таа те спречува да фатиш нова женска, или до тебе е?
Друга работа што мислам дека и за државата ќе има поише пари со новата лига. Ќе седнат и ќе му го објаснат тоа на џонсон, и ќе си легне на брашното.

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
Edno me interesira do site navivachi na 12-te vo superligava, ok ligata e gjavol se najlosho makar da ne e dokazano. Dali ako vashiot tim e vo superligava kje prestanete da navivate? lichno ja navivav za mojve ko bea i 2-ra liga ne pa sega

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Не сваќам како им бранат на другите да си го водат бизнисот. Си останува ПЛ и ЦЛ. Едино нешто што прават е што ги напуштаат. Ако те остави женската, таа те спречува да фатиш нова женска, или до тебе е?
Друга работа што мислам дека и за државата ќе има поише пари со новата лига. Ќе седнат и ќе му го објаснат тоа на џонсон, и ќе си легне на брашното.
Така што креираат затворена лига можеби?

Џонсон и другите не се секирај, нема да легнат на брашното. Загубите за Англија ќе бидат значителни со одвојувањето на овие клубови плус огромната негативна реакција во Британија, а и самата идеолошка определба на водачот на Брегзит нема да дозволат тој да ги остави тек така.

Член од
22 ноември 2009
Мислења
1.863
Поени од реакции
2.771
Како е зло ова што они го прават ? Не ја уќинуваат Лига Шампиони ниту Премиер Лига. Решаваат дека сакаат да си создадат нивно натпреварување и тоа е тоа.
80 и кусур страни се збори овде за pros and cons за лигава. Доста членови ја доловијиа поентата мислам за ние што сме против. За мене поголема штета од моменталнава што ја има фудбалов ќе се направи доколку се креира оваа Лига.

Штом решиле да прават лига, ако успеат тоа е тоа. Секој ќе си одлучи дали ќе гледа или не.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.901
Поени од реакции
36.956
Перез, Ањели и Глејзер се главните иницијатори, со Кроенке како голем поддржувач. Првите двајца за лесно да се извадат од заебана финансиска состојба, другите за уште повеќе да си ги наполнат своите џебови.
Првиве двајца без америчка подршка и инфраструктура никад не би преземале нешо вакво на своја рака. Ги начекаа повеќето европјани во долгови плус со кризата и ги стиснаа. Тука ти се и овие Fenway Group. Им влегоа со клизачи нема што. Утре ќе ги однесат клубовите во Америка или Азија, ги заболе таквото нив.

Член од
29 март 2021
Мислења
301
Поени од реакции
864
Реално, кои се мравните механзими да се спречи ова, а кои се другите? Навивачите најлесно можат да ја потопат оваа лига, со комплетен бојкот, посебно овие од Европа. Колку сакаат да се прават глобалисти, на ниту една екипа од Европа нема да и биде пријатно да игра натпревар на свој стадион (после короната) а на него да бидат дојдени само туристи. Покажување комплетен неинтерес во Европа за оваа лига би било крах за неа.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
„Све их избаци мамицу им јебем милијардерску безобразну, свима црвени картони и 3:0 за Иствич! Мрш у пичку материну!“ - Борис Џонсон за 3 дена

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.901
Поени од реакции
36.956
Edno me interesira do site navivachi na 12-te vo superligava, ok ligata e gjavol se najlosho makar da ne e dokazano. Dali ako vashiot tim e vo superligava kje prestanete da navivate? lichno ja navivav za mojve ko bea i 2-ra liga ne pa sega
Ако не купиш дрес, маица, порцеланска шолја од нивниот фан шоп, или ако не земеш pay per view, небитен си им па макар и вени сечел за твојот клуб :D

Член од
10 декември 2010
Мислења
6.607
Поени од реакции
8.292
Па брат никој не ги тера Реал да фрлаат толку пари на плати и играчи ако ги немаат тие пари.
Ако ти зимаш 300 евра плата а трошиш 500 евра месечно тогаш ТИ имаш проблем а не твоите колеги што трошат 300 или 250 евра месечно.

Многу е просто. Ако влагаш у долгови не кукај, никој ме ти е крив. Или ќе жалиме тимови што прават галактикоси?

Ако можат другите ќе момат и овие 12 тима.
На страна тоа што ако сите 12 екипи зимаат по +300 милиони по сезона не се намалува јазот меѓу нив туку само се зголемува јазот со другите екипи. :)

Ја сфаќам потребата за симплификација на работите и не викам дека не си во право (Лично ги почитувам тимовите како Баерн, Ливерпул + Дортмунд, Бенфика, Порто, Монако и нивниот начин на функционирање), ама едни од главните проблеми е целиот систем на Уефа. Не е одржлив балонот (кој го надуваа Перез и нему сличните) на долг рок, потребни се промени.

Не е проблем, ќе заминат Глејзери, Кроенке, ФСЖ, Абрамович и Леви, ќе најдат некоја друга инвестиција што им се исплати да млатат време, но што после? Ќе пропаднат клубовите, нови инвеститори нема да дојдат, зошто некој би си губел пари, зошто на некој инцестоиден енглез цел живот му е сведен на дрогирање и пијанчење на трибина? Или ради некои глупи традиции, што ретко кој ги негува?
Ќе испобегаат лека полека газдиве што вложуваат во напредок, фановите секако веќе лека полека баталуваат спорт за поинтересни алтернативи, нови млади генерации тешко дека ќе привлечат, па евентуално и нафташиве како Сити и ПСЖ ќе напуштат, се до фактичката смрт на спортов кога ќе нема кој да плати сметка за струја на стадионот и ќе се сведе на ниво на Sunday League - трезнење после кичмење во сабота навечер.

Бизнис моделот на галактикоси не бива, ама еве за пример и Ливепрул ќе го земеме. ФСЖ работат ептен домаќински и паметно со клубот, сите знаеме ни ги потекоа јајцата скаузериве. Освоија ЛШ + ПЛ и пак не се на здрави нозе на финансиски план иако покажуваат натпросечни резултати со продавање играчи + успех, а треба ремонт да прават.Како да продужат? Клоп е еден, ретко дека ќе се најде некој пак таков да прави нешто од ништо, ама и тоа нешто од ништо не е одржливо. Самото фигурирање на Ливепрул меѓу тие екипи треба да значи дека нешто не ваља.

Да не помешате лончињата, не сум за Лигава бидејки се коси со многу мои и општи спортски принципи + не би сакал да се концентрира моќта на неколку луѓе + ќе се наруши целиот екосистем + дополнителна инфлација на цени на играчи. Ама факт е дека Перез и компанија потенцираат очигледни проблеми, а Уефа нејке да си ја наруши лагодната позиција. Пак ќе речам, навивам да се направи компромис каде Уефа ќе се реформира и ќе биде спремна за промени.

Kajgana Shop

На врв Bottom