Супер лига, да или не?

Дали сте за Супер лига?


  • Вкупно гласачи
    299
  • Гласањето е завршено на .

Трибиани

Ванда Вештерката
Член од
21 јули 2018
Мислења
3.753
Поени од реакции
8.843
Нека се приклучат Бенфика,Порто и Ајакс...кога е бал нека биди и маскенбал :D
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.833
Поени од реакции
18.522
Football has been rocked by the announcement of a European Super League, whose ambitions appear to be more for financial gain than anything else.
Each participating club in the European Super League will receive 3.5 billion euros to start with, with American bank JP Morgan heading up the financial backing of the project.
The club that wins the European Super League could be due close to 400 million euros, compared to the 120 million euros that is given out to the Champions League winners each year. Barcelona, who reached the semi-finals in 2019, received 117 million euros in prize money.
As for the rest of the 1.95 billion euros in the European Super League, 488 million (25 percent) will be handed out in initial payments and another 585 million based on results.
Another 30 percent of payments will go based on a club's coefficient achieved over the past 10 years. That leaves 292 million euros (15 percent) dished out in add-ons.
These figures haven't been confirmed by the European Super League, but they almost triple those currently earned by clubs in the Champions League.
TV rights
The European Super League will decide how to distribute the TV rights of their competition. The make-up of the project makes it a lucrative prospect for a lot of TV companies.
It's thought that the TV money generated could be worth as much as 10 billion euros, compared to the four million euros that UEFA made in 2020 from its competitions, which it shared with its member federations.

 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.493
Поени од реакции
58.822
Па како прво ЛШ ќе продолжи да постои, можеби не со истиот квалитет, но пак ќе има 90% појаки тимови од што е Динамо Загреб.
Нема да има пари како што има сега.

Трето, гледајќи од својот двор, еве што направи Вардар со тоа што играше група ЛЕ?
Инцидентно се пласира еднаш, оние кои се пласираат редовно се стабилизираа.
Но, овој процес не може да се врати назад,
Секако, не велам дека треба да се врати назад. Се тече, се се менува.
Јас сум малку будала, па сум гледал доста стари натпревари и скоро сите финалиња на ЛШ (или како и да се викала) што се достапни и не може да ме убеди никој дека тогаш се играл поквалитетен фудбал отколку сега. Нормално, има нешто што е еволуција, промена на правила, но и најбитно концентрација на квалитет.
Концентрацијата на квалитет е најлошото што му се има случено на фудбалот, според мое лично убедување. Секако дека сега се игра поквалитетен фудбал ама само од оние кои успеаја да сконцентрираат квалитет. Реал и на времето беше Реал, и тогаш беше клуб со најмногу европски титули, ама беше победлив, рандом екипи ако имаа добар ден можеа да го треснат. На натпревар се одеше за да се победи Реал, а не за да се гледаат фенси ѕвездите на Реал. Да не ми замерат фановите на Реал што нив ги земам за пример, важи за сите топ екипи.

И тоа најчесто најодвратни финалиња (или некој друг натпревар од завршница) е кога игра еден клуб од Источна Европа (кои исто биле посилни од други затоа што биле форсирани политички). Едно од најодвратно финале е и најмитското на овие простори, тоа помеѓу Марсеј и Црвена Звезда.
Тоа финале беше грдо и си има причини зошто, Ѕвезда во неколку наврати испаѓаше обидувајќи се да игра атрактивно, па во финалето кренаа рачна. Инаку полуфиналето Ѕвезда - Баерн беше антологиско, двата натпревари беа на ниво на денешниве, со шанси, пресврти, голови, со се. Имаше и други грди финалиња кои завршија 0-0.

Ако ти е поентата дека во оваа супер лига ќе се игра поквалитетен фудбал: да, секако. Целиот квалитет ќе биде сконцентриран таму. Неспорно е тоа. Што ќе се случи со остатокот од фубалскиот свет? Ако јас гледам само што е од интерес за Интер, да ова е супер за Интер, и за Милан, и за сите што ќе бидат дел од тоа. Но фудбалот ќе биде осакатен и тоа еве денес го велат 99% од поранешни фудбалери, тренери и луѓе од фудбалот. Исто како и 99% од фановите, вклучително и на овие екипи за кои навиваме. Тоа доволно зборува каков негативен импакт ќе има ова на фудбалот.
 

SinisteR.

Is this your homework Larry?
Член од
10 јуни 2011
Мислења
2.823
Поени од реакции
7.032
Не беше Глејзер шо рече дека не го разбира офсајд правилото? Сега истиот е потпретседател на фудбалска лига. Ништо подобар не е Ањели, ни оризарите на Интер ни таја пирамидалната штедилница на Милан или кој и да е газда таму. Фудбалот ќе стани циркус за кинези, арапи и американци, сите други ќе гледат чисто ради тепање време
 
Последно уредено:
M

Macedon1um

Гостин
Официјална химна на супер лигата Perez ft Agneli


Види ги и гревовиве од Арсенал, подржувале супер лига со зарагантирано место оти инаку за кур не ги бива..


Нема шмек ваквата лига, ќе биде интересна на почеток ќе ја гледааат и брзо ќе почнат рејтинзите вртоглаво да паѓаат барем на Европскиот пазар според мене. Иако веројатно и се спремни за ваков drop на рејтингот за Европски пазар ако компезираат со други растечки пазари како азија и америка
 
Член од
20 март 2020
Мислења
9
Поени од реакции
18
Исто како и што нели, НБА екипите редовно си одмараат играчи во регуларен дел пошто сеедно им е на Лејкерси дали ќе бидат втори или трети, и сеедно им е дали Нагетс ќе ги тепаат на една од четирите средби во регуларен дел, пошто битни се шестте средби во плејофот.
Не знам дали гледаш НБА. Јас не гледам редовно, ама тоа шо го кажуваш се КАЗНУВА во НБА. Навивачите имат купено карти да го гледат Леброн, не МекЏи или Карусо. С сеќавам дека Сан Антонио (Попович) направи таква пауза на суперстарите и после му го јадеа. Значи пак идиме до систем шо ги фаворизира навивачите и нивните потреби, а не тактиката на клубот за да освои шампионат.
На крајот ми мириса дека ќе се откаже ЕСЛ, но за возврат на големите клубови повеќе ќе му се слуша гласот во УЕФА, како шо и треба да биде.
Не ми е јасно како може да сакате да има робовладетели у фудбалот наместо слобода.
 
Член од
9 април 2007
Мислења
1.277
Поени од реакции
977
Ако не било се во парите, зошто тогаш Фергусон (со неговата неспорна генијалност) не останал во Абердин за да го развива фудбалот во Шкотска, наместо да придонесува за нееднаквост, раст на Премиер Лигата и нејзино станување бренд. Шкотската лига би била многу поквалитетно натпреварување денес ако луѓе како Фергусон останеле таму.

Фердинанд, ако не му било за парите, како побогу го напушти Лидс, за да игра за неговиот закрвен ривал Јунајтед? Нели Лидс ќе беше поквалитетна екипа со Фердинанд во одбрана? Гери Невил отиде да ја води ебенета Валенсија. Толку генијален тренер, што не си го води тоа неговиот клуб. Колкав буст би било тоа за селската лига во која играат, тој да седне на клупа, наместо да дреме на Скај Спорт. Зошто не го прави тоа?

Да, јас и уште неколку милијарди луѓе во светот, ќе ја гледаме новата лига. Спремен сум да се кладам дека ќе бидат бар дупло повеќе од луѓето што гледаат ЛШ.
Ти не си вистински љубител на фудбалот споредбиве ти се ко 10 години да имаш. Како и во животот така и во фудбалот мора да има досадни денови досадни утакмици за да се дојде до врвот. Неможе секој ден да ти е хајпнат. Води кон пропаст.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.221
Поени од реакции
25.990
Ти не си вистински љубител на фудбалот споредбиве ти се ко 10 години да имаш. Како и во животот така и во фудбалот мора да има досадни денови досадни утакмици за да се дојде до врвот. Неможе секој ден да ти е хајпнат. Води кон пропаст.
Ете, не мора, очигледно. Кур ме боли каков љубител сум. Јас плаќам СК и Арена за да ме забавува тоа што го гледам, не плаќам за да бидам верник во вистинската религија. :D
 
Член од
9 април 2007
Мислења
1.277
Поени од реакции
977
Ете, не мора, очигледно. Кур ме боли каков љубител сум. Јас плаќам СК и Арена за да ме забавува тоа што го гледам, не плаќам за да бидам верник во вистинската религија. :D
Хаха ме потсеќаш на овој со одговоров :D
1618833773862.png
 

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.463
Поени од реакции
29.790
Со лигава автоматски и домашните првенства стануваат подосадни, пред се мислам на борбата за топ4 т.е. местата кој водат во ЛШ.
Неточно, баш по изедначени екипи ќе се борат за тоа место.
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Како е замислено да функционира со повлекување фудбалери? На пример, играч излегува од форма или доаѓа пред крај на кариера - нема да смее да се врати во клуб член на УЕФА?
Инаку, професионалниот спорт одамна е претворен во тешко комерцијално ѓубре и целосно има изгубено смисла. Кој имал можност да гледа фудбал во 80ти и 90ти години, па и нешто од 00ти знае дека ова денеска нема врска со тоа. Суштината на спортот е предизвикувањето од „помалиот, послабиот“.
После тресењето на Милан од страна на Динамо Киев излезе легенда како Шевченко на пример...како ќе излезе на површина таков лик сега? Во минатото ЛШ ја одбележаа многу екипи од таканаречен втор ешалон што сега не влегуваат во комбинација: Олимпик Лион, Виљареал, Депортиво, Монако....ок, не држеле некоја конзистентност, ама правеле да биде интересно.
Ако не им се игра против екипи од Казахстан и балканска боранија, требаше да си ја конципираат ЛШ како што беше во еден период со две групни фази кога покасно се уклучуваа ѕвездиве. Мада тоа го укинаа пошо неколку фудбалери колабираа и починаа на терен.
Немаат ни решение за репрезентативниот фудбал, кој со послаба комерцијална позадина за фудбалерите не им е никаков мотив да играат на тие шампионати и најчесто цупкаат и воопшто немаат мотив за играње.
 

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.463
Поени од реакции
29.790
Кога зборувам, зборувам во име на цела фан база на Реал Мадрид, подржан од мојот компатриот @blanco.

Ние сме за нова Супер Лига, РЕАЛно досадна е веќе ЛШ, немаме никаков предизвик. Се сме постигнале, 5 титули по ред, титули со две Галактикос екипи, титула на среќа добиена, титула со судиска помош добиена, три титули по ред во новиот формат.. едноставно нема предизвик веќе ова натпреварување наречено Лига на Реал Мадрид.

Сега идеме со нешто ново, нешто свежо, нешто кај што пак ќе имаме 10+ титули, нешто што пак ќе го издоминираме и ќе го прекрстиме во Супер Лига на Реал Мадрид.

Па после тоа ново натпреварување ќе си измислиме, тркалото врти.
Ја баш сакам кога губиме од Кадиз и им редам мајки на сите до еден.
Автоматски споено мислење:

Football has been rocked by the announcement of a European Super League, whose ambitions appear to be more for financial gain than anything else.
Each participating club in the European Super League will receive 3.5 billion euros to start with, with American bank JP Morgan heading up the financial backing of the project.
The club that wins the European Super League could be due close to 400 million euros, compared to the 120 million euros that is given out to the Champions League winners each year. Barcelona, who reached the semi-finals in 2019, received 117 million euros in prize money.
As for the rest of the 1.95 billion euros in the European Super League, 488 million (25 percent) will be handed out in initial payments and another 585 million based on results.
Another 30 percent of payments will go based on a club's coefficient achieved over the past 10 years. That leaves 292 million euros (15 percent) dished out in add-ons.
These figures haven't been confirmed by the European Super League, but they almost triple those currently earned by clubs in the Champions League.
TV rights
The European Super League will decide how to distribute the TV rights of their competition. The make-up of the project makes it a lucrative prospect for a lot of TV companies.
It's thought that the TV money generated could be worth as much as 10 billion euros, compared to the four million euros that UEFA made in 2020 from its competitions, which it shared with its member federations.

Шо глад у Африка а.
Ништо без Америте гнасни, шо не убацат и некој нивни тим.
 

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.660
Поени од реакции
14.529
Ете, не мора, очигледно. Кур ме боли каков љубител сум. Јас плаќам СК и Арена за да ме забавува тоа што го гледам, не плаќам за да бидам верник во вистинската религија. :D
Абе ти ПРВ ќе плакаше на форумов ако ПСЖ и Баерн го иницираа ова и ако го лупнеа оној Келаифи за претседател.
3 психијатра, 2 психолога и 4 стручњаци за семејно насилство немаше да ги сопрат крокодилските солзи од тебе.

Смешен си со овој елитизмот, пропаѓаш како Сунѓерот Боб во Играчница.
 

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.916
Еве вака да ти препорачам, да пишуваш пократки постови со поента, со твое мислење во кратки црти, а не да ги спомнуваш сите можни варојанти, вака никој не ти ги чита мислењата, како имаш толку мотив цели реферати на секое да пишиш не знам.
Ima odvisok slobodno vreme a ne motiv :D
 
Член од
19 март 2011
Мислења
12.871
Поени од реакции
14.282
Ако не било се во парите, зошто тогаш Фергусон (со неговата неспорна генијалност) не останал во Абердин за да го развива фудбалот во Шкотска, наместо да придонесува за нееднаквост, раст на Премиер Лигата и нејзино станување бренд. Шкотската лига би била многу поквалитетно натпреварување денес ако луѓе како Фергусон останеле таму.

Фердинанд, ако не му било за парите, како побогу го напушти Лидс, за да игра за неговиот закрвен ривал Јунајтед? Нели Лидс ќе беше поквалитетна екипа со Фердинанд во одбрана? Гери Невил отиде да ја води ебенета Валенсија. Толку генијален тренер, што не си го води тоа неговиот клуб. Колкав буст би било тоа за селската лига во која играат, тој да седне на клупа, наместо да дреме на Скај Спорт. Зошто не го прави тоа?

Да, јас и уште неколку милијарди луѓе во светот, ќе ја гледаме новата лига. Спремен сум да се кладам дека ќе бидат бар дупло повеќе од луѓето што гледаат ЛШ.
Само што има огромна разлика помеѓу напредување во кариерата и уништување финансиски стотици помали клубови бидејќи ти се може. Илијадници луѓе може без работа да останат низ цела Европа со уништување на овие клубови. Зошто? Затоа што ултрапемтниве self-made богови сакаат да џапнат некоја миљарда повеќе. Ама ок Рио направил трансфер во Јунајтед за повеќе пари и титули...

И убаво што го спомна Фергусон со Абердин бидејќи он го има поразено Реал Мадрид во Европа. Сега со супер лигава ваков мал тим нема ни да има можност да се натпреварува со Реал, а камо ли да го победи.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom