Irenna во врска со постдипломските во Норвешка, кажи ми дали знаеш дали би можело да аплицирам за стипендија, барав по еден куп сајтови али ништо баш корисно не најдов. Знам дека има опција за loans од нивната влада, меѓутоа тие се враќаат само доколку останеш да живееш во Норвешка после студирањето. Е сега, има неколку опции и шо ги нудат универзитетите поединечно, да не имаш налетано случајно на некаква информација за доделување стипендија на некој од универзитетите таму и како оди процедурата, јас дипломирав англиска филологија во Бугарија и би сакала да продолжам на нешто во таа насока, книжевност, општество и култура и сл. И дали знаеш кога се аплицира или ако си чула за доделување стипендии преку нивните претставништа во Македонија (мислам дека имаат конзулат или нешто во Скопје) Однапред благодарам. Ако сакаш може и мејл да ти оставам или мсн за подетални информации ако имаш
Стипендии даваат, но тоа зависи на кој смер си и на кој универзитет. Македонци кои земале стипендија од Норвешка се оние кои се имаат запишано на пост дипломски студии на универзитетот во Ставангер. Значи комплетно 2 години им беа финансирани( инаку тие студираа некои насоки поврзани со инжинерство)
Секој друг универзитет си има одредени програми преку кои им дава стипендии на отприлика 20 - 30 студенти , а за останатата финансиска поддршка се иде преку
http://www.lanekassen.no/Toppmeny/Languages/English/
Јас лично кога бев примена , на мојот смер немаше никакви шанси да земам стипендија, затоа бев спремна да префрлам 12 000 евра ( ЗА ЕДНА АКАДЕМСКА ГОДИНА) на сметката на универзитетот каде што требаше да дојдам сега во Август. Значи за 2 години Магистратура ќе ти требаат 24 000 евра.
Парите ти требаат бидејки мораш да покажеш во амбасадата дека имаш финансиска помош , освен тоа се пополнува формулар, и даваш копија од пасош и копија од писмото дека си примена на Мастер студии во Норвешка и немаш проблем за виза
Инаку се аплицира од октомври месец до јануари, а во фебруари те известуваат за резултатите. Откако добиваш писмо дека си примена,,,, апсолутно се ти организираат норвежаните и те контактираат по мејл за да им дадеш согласност ( значи дочекот на аеродром, спиењето, ориентационата недела, собирањето и запознавањето со сите интернационални студенти таму, помош околу сите формалности што треба да ги завршиш кога ќе пристигнеш таму, во врска со вадењето на картичка од норвешка банка, со сите регулатности во полицијата за да добиеш број за да можеш да работиш таму и легално да живееш и АПСОЛУТНО СЕ, цело време ќе ти помагаат норвежаните)
Јас пред месец дена ги откажав студиите таму, а ми беше организирано се, и соба ми чуваа во студентски дом и се договарав каде да ме чекаат, во колку саат, и во врска со авио билетот, се беше спремно .....Но за среќа ми понудија работа, па сега идам во друг правец