Студирање во странство

Член од
25 февруари 2011
Мислења
336
Поени од реакции
88
Epa vaka,jas sum 4ta godina i planiram na fakultet,no vo stranstvo.Pred se sakam da studiram na ekonomski fakultet.Bi sakal ako moze da mi posoci nekoj nekoi fakulteti na Balkan, ili vo Amerika???Dali nekoj poznava nekoj drugar,rodnina ili poznanik sto e na studii vo stranstvo,a da zavrsil sredno obrazovanie vo nasava zemja???Blagodaram odnapred.I kako mozam da razgledam nekoi fakulteti za vo stranstvo,ako moze nekoj da mi posoci nekoi stranici i slicno??? Uste ednas blagodaram.

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.128
Поени од реакции
3.993
Има веќе отворени теми за ова прашање, провери таму, би требало да има многу информации и линкови...

Што се однесува до студирање на Балканот, јас лично никогаш не сум ја разбирал таа логика - Ако веќе си спремен/на да студираш во странство бидејќи сакаш некое подобро образование од нашево, тогаш која е логиката во одење во Србија или Хрватска или негде у околинава, за џабе само ќе се изнесуваш на трошоци за живот во странство кога ништо подобро образование или повисока диплома нема да добиеш... Особено ако планираш во странство да живееш во иднина, исто ти се фаќа дали си со Мк или Хрватска диплома или што и да е, затоа боље студирај во земјата за која си заинтересиран/а да живееш... а ако планираш да останеш и работиш тука ондак не би ти препорачал за џабе да се мачиш и изложуваш на огромни трошоци да идеш во Америка да студираш или кај и да е, боље студирај си кај нас...

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Epa vaka,jas sum 4ta godina i planiram na fakultet,no vo stranstvo.Pred se sakam da studiram na ekonomski fakultet.Bi sakal ako moze da mi posoci nekoj nekoi fakulteti na Balkan, ili vo Amerika???Dali nekoj poznava nekoj drugar,rodnina ili poznanik sto e na studii vo stranstvo,a da zavrsil sredno obrazovanie vo nasava zemja???Blagodaram odnapred.I kako mozam da razgledam nekoi fakulteti za vo stranstvo,ako moze nekoj da mi posoci nekoi stranici i slicno??? Uste ednas blagodaram.
Освен ако не сакаш да паузираш една година помеѓу 4та средно и факултет, нема да можеш во Америка

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
во Словенија за странци било бесплатно ( така сум чула )
во Уса - оган скапо ( збориме за +$15.000 годишно/од семестар,само за факс, без книги, смештај, храна, данок )
во Канада - ОГАН скапо ( +$10.000 годишно/од семестар исто како и погоре )

И јас размислувам/размислував околу студирањето во странство.. ако не си финансиски доста јак ( збориме за 50.000евра на сметка се до крајот на студиите ) не ти се исплаќа ..ќе заглавиш само ..работа ќе најдеш "лесно" се зависи од среќата, способностите, и снаодливоста ..

ама и да земаш да речеме, $2.000 плата ..што поправо каде ќе дадеш?

проста математика:
$300-400 за сместување
$250-300 - за храна
$50 месечно за телефон
$50 за utilities ..

пола плата ојде .. а ти требаат пари за книги, облека, превоз и last but not least пари за факс, што се плаќаат во кеш ( ако си странец ) ако си државјанин/резидент на рати ..

:tapp:

starfish

Зрно грашок
Член од
16 октомври 2011
Мислења
15
Поени од реакции
23
во Словенија за странци било бесплатно ( така сум чула )
Јас ова првпат го слушам.Кај има бесплатен факултет а посебно за странци?Ако во ова има барем мал процент вистина сите ке се упатеа таму за да се школуваат. Па така ниту еден родител немаше да има главоболки кога се работи за финансиските средства.Нема логика ова.

До Footballman

Зошто мора во Америка?Зошто не ја пробаш среката во Италија, Германија доколку имаш пријател,роднина да престојуваш таму?Секако најпрво треба да ги владееш јазиците а сигурна сум дека ги владееш,зошто не би побарал да студираш надвор од нашата земја а да не знаеш да поврзиш две три основни реченици.
Кога веке прашуваш за познајници јас лично познавам многу кои во Македонија завршиле медицина а потоа го продолжиле школувањето во странство со + 3 години, а сега работат како главни сестри во државни болници.
А штом веке си заинтересиран за таа струка која ја сакаш ја има во Италија,односно во Торино па ако одлучиш да продолжиш да студираш таму можеби ке имаш срека да го пуштат твојот смер повторно.Но има два проблеми овде,скапо е 3000 се на се.И вториот,ке мораш да изгубиш барем една или две години за да го научиш јазикот.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Јас ова првпат го слушам.Кај има бесплатен факултет а посебно за странци?Ако во ова има барем мал процент вистина сите ке се упатеа таму за да се школуваат. Па така ниту еден родител немаше да има главоболки кога се работи за финансиските средства.Нема логика ова.
Една школска ќе студира таму, и рече дека е бесплатно..
:toe:

Член од
2 ноември 2011
Мислења
3
Поени од реакции
2
прво помини ја матурата.
-ке си најдеш веб страна од факултетот кој те интересира и ке испратиш електронска апликација.
-после апликацијата треба да ги спремаш и испратиш потребните документи преведени на словенечки и заверени кај нотар.
-после тоа ти одговараат дали си приман или не.
-ако си приман одеш во факултетот, се запишуваш и ти даваат потврда дека си запишан на факултет.со тоа поднесуваш за виза
-и конечно стигаш до стипендијата..стипендиите кои ги даваа на сите во прва година ке бидат укинати после нова година, но, има друга стипендија за која имаш право да конкурираш. еден од условите за да ја добиеш е да имаш просек над 4,1 во 4та година.

ако ти треба нешто помош пиши порака.
Фала за објаснувањето, мн ми помогна.
Е сеа, постои проблем. Има факултети на коишто сепак се плаќа партиципација, и покрај тој договор. Девојчиња од мојот град отидоа и се жалат дека досега потрошиле 2000 евра и дека ќе плаќале партиципација +
Ме интересира дали знаеш кои факултети ги опфаќа тој договор или каде можат да се најдат такви информации. 4та година сум и сакам да студирам у Љубљана психологија, али ако партиципацијата е преголема нема да бидам во можност да студирам таму :\
Фала ти унапред

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
јас сум у Марибор, тука не се плаќа на никој :)
јас студирам електро, цимерот е на градежен, имам познати шо студираат на медицина..така да на тие не се плаќа партиципација..мислам дека и у љубљана не се плаќа партиципација

Член од
2 ноември 2011
Мислења
3
Поени од реакции
2
јас сум у Марибор, тука не се плаќа на никој :)
јас студирам електро, цимерот е на градежен, имам познати шо студираат на медицина..така да на тие не се плаќа партиципација..мислам дека и у љубљана не се плаќа партиципација
аха, епа тенкс. пошо има луѓе од мојот град шо кажуват дека наводно у љубљана било мн скапо и затоа прашав. Фала ти мн у секој случај.

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
јас како шо знам и у љубљана не се плаќа, имам таму познати и така знам

Член од
4 ноември 2011
Мислења
18
Поени од реакции
5
Јас аплицирав деновиве во Британија и Шведска. Сега чекам резултати :)
jas isto sakam da studiram vo Svedska ke mozes li da mi objasnis kako odat procedurite sto treba?
--- надополнето: Nov 9, 2011 10:31 PM ---
аха, епа тенкс. пошо има луѓе од мојот град шо кажуват дека наводно у љубљана било мн скапо и затоа прашав. Фала ти мн у секој случај.
a kako ne se plaka nisto mzoe nekoi podetalni inforamacii dami kazes?

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Кој е за студирање во Литванија нека пише. 3та година сум и би сакал да има повеќе студенти од Македонија

Член од
31 октомври 2008
Мислења
265
Поени од реакции
41
[quote="vaskotomov, post: 4547216"]jas isto sakam da studiram vo Svedska ke mozes li da mi objasnis kako odat procedurite sto treba?
--- надополнето: Nov 9, 2011 10:31 PM ---

a kako ne se plaka nisto mzoe nekoi podetalni inforamacii dami kazes?[/quote]

Ако си за мастер, треба да си одбереш факултет. Во Шведска се плаќа и тоа е ѓавол ипол скапо, околу 12 000 евра година само за студирање. Се плаќа и application fee околу 100 евра, кои не ти ги враќаат ако не те примат. Ти требаат околу 800-1000 евра за живеачка.
За аплицирање, iма една страна, преку нив иде скоро цел процес universityadmissions.se. Ти треба IELTS или TOEFL, си пишува на секој универзитет во делот admission колку поени и слично.
Ако те интересира уште нешто, прашај, јас сум горе-долу во тек со збиднувањата за Шведска.

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
kako odat uslovite tamu vo Litvanija kolku se plaka stipendii davat li ???
www.lcc.lt Ова е интернационален универзитет, и стипендии се даваат на студенти од источно-европските земји вклучувајќи ја и Македонија. Така да можеш да аплицираш на страната. Висината на стипендијата зависи од оценките од средно, приватен разговор (по телефон), и тоефл тест. Можеш да студираш Бизнис, Психологија или Теологија

Kajgana Shop

На врв Bottom