Па и мене ми е таа една од поглавните причини за странство.. не сакам повеќе да се занимавам со исфрустрирани, само службено настроени професори кои лечат комплекси на нас..
Види, не сакам да звучам ко некој филозоф, па шо знам пензионер, а уште помалку па како родител.. Али има вистина во еден муабет, а тоа е дека сепак учиш за себе и никој друг..
Факт, добар дел од професориве кај нас, говорам за оние на Правен, се кретенчини, и не само тоа, туку додека студирав приметив дека една одредена група, која дали спонтано или не знам како, али дозволуваше (и вероватно сеуште дозволува) некое си чудно правно-национално чувство. Сеа е сакам да ти звучам како некој пропагатор или изполитизиран изфрустриран кретен, али само ти кажувам на некои од повеќето недостатоци, што сум ги приметил на Јустинијан I, а верувам дека и повеќето што студирале или студираат таму ги приметиле. За да ти стане јасно за што зборувам, ќе ти кажам само „Ораторски вечери“. Е мислам дека тоа од година во година се претвараше во чиста небулоза и глупост, затоа што секој втор ебан говор беше за Македонија и патриотизам и дркање и дркање и ауууууууууу...
Е сеа ќе кажеш каква врска има тоа со муабетов, али има
.. .
Има затоа што преку таа манифестација као да ја видов неспособноста на професориве да се издигнат над своето знаење.. Знаеш, ми наликуваа као партиски секретари, а пред нив стои некој надркан тип и само ломоти, а овие онака со ладнокрвни ликови само плескаат ко навиени. Над своето знаење затоа што, не успеаа да сфатат дека студентиве имаат реални прашања за реални проблеми. Затоа и беа такви дркаџии, затоа и бараат пари за книги, затоа и се понашаат за оценки и сл исл. АЛи коа им дојде на врата Болоњски систем (кој патем речено сами си го донесоа), е сеа сфатија дека тоа е срање и дека се заебале и сфатија кај им се глупостите. али дојдоа до точка од кај што не знаат шо да прават
))))))) Така да ако претходно се трудеа да вадат квалитет, за да и двете успеат да ги спојат некако (и стварно не знам како тоа сакаа да го направат со оглед на тоа дека пред Болоња примаа студенти ко со лопата), па да сеа со Болоња примаат квантитет, али квалитетот е рамномерен - студентите се квалитетни онолку колку што е потребно да во законот пишува дека 2+2=4 и толку, а не да го менуваат системот (со други зборови послушници и верни тапшачи по рамо).
Како и да е, да не ти дрвам многу, можда и не сум во право, али само ти пренесувам мое искуство. Затоа што сепак учиш само за себе и никој друг, што значи дека треба да знаеш што сакаш да постигнеш и и направиш од себе со завршен Правен факултет, оти биди сигурна дека 99,9 % од сегашниве студенти кои излегуваат од Правен, појма немаат што потоа и зошто потоа, а во суштина само се „обучени“ послушници на правото, без трунка сенс за промена. Е тој 0,1% е оној што малку ќе му светне, али до сега, не сум видел баш некој од тој 0,1 % да излезе на површина, можда уште не е време..
Добро ај забегав ја.. можда ова и не те ни интересираше. али онака некако дојде од мене, веројатно поради тоа што некои работи од студирањето ми оставле силен впечаток...