Студирање во Словенија

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
E]
а ш
а што го натера другарот да се врати?? :/

бај д веј Болоњски е системот Љубљана, а знам дека се незадоволни.. викаат правници, медицинари, инженери не може да се квалитетни преку него.. :/
Па носталгијата како и обично.. тоа е..

А иначе да и во Словенија е болоњски систем и да и таму се бунат - едноставно не чини тој систем и тоа е тоа.. А зошто толку он се истуфка за Словенија? Ех, па проефсорите, барем како што он ми кажа, имал одлична соработка со нив :)

Член од
22 ноември 2011
Мислења
14
Поени од реакции
5
Па носталгијата како и обично.. тоа е..

А иначе да и во Словенија е болоњски систем и да и таму се бунат - едноставно не чини тој систем и тоа е тоа.. А зошто толку он се истуфка за Словенија? Ех, па проефсорите, барем како што он ми кажа, имал одлична соработка со нив :)
Па и мене ми е таа една од поглавните причини за странство.. не сакам повеќе да се занимавам со исфрустрирани, само службено настроени професори кои лечат комплекси на нас..

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Па и мене ми е таа една од поглавните причини за странство.. не сакам повеќе да се занимавам со исфрустрирани, само службено настроени професори кои лечат комплекси на нас..
Види, не сакам да звучам ко некој филозоф, па шо знам пензионер, а уште помалку па како родител.. Али има вистина во еден муабет, а тоа е дека сепак учиш за себе и никој друг..

Факт, добар дел од професориве кај нас, говорам за оние на Правен, се кретенчини, и не само тоа, туку додека студирав приметив дека една одредена група, која дали спонтано или не знам како, али дозволуваше (и вероватно сеуште дозволува) некое си чудно правно-национално чувство. Сеа е сакам да ти звучам како некој пропагатор или изполитизиран изфрустриран кретен, али само ти кажувам на некои од повеќето недостатоци, што сум ги приметил на Јустинијан I, а верувам дека и повеќето што студирале или студираат таму ги приметиле. За да ти стане јасно за што зборувам, ќе ти кажам само „Ораторски вечери“. Е мислам дека тоа од година во година се претвараше во чиста небулоза и глупост, затоа што секој втор ебан говор беше за Македонија и патриотизам и дркање и дркање и ауууууууууу...
Е сеа ќе кажеш каква врска има тоа со муабетов, али има :vozbud: .. .

Има затоа што преку таа манифестација као да ја видов неспособноста на професориве да се издигнат над своето знаење.. Знаеш, ми наликуваа као партиски секретари, а пред нив стои некој надркан тип и само ломоти, а овие онака со ладнокрвни ликови само плескаат ко навиени. Над своето знаење затоа што, не успеаа да сфатат дека студентиве имаат реални прашања за реални проблеми. Затоа и беа такви дркаџии, затоа и бараат пари за книги, затоа и се понашаат за оценки и сл исл. АЛи коа им дојде на врата Болоњски систем (кој патем речено сами си го донесоа), е сеа сфатија дека тоа е срање и дека се заебале и сфатија кај им се глупостите. али дојдоа до точка од кај што не знаат шо да прават :)))))))) Така да ако претходно се трудеа да вадат квалитет, за да и двете успеат да ги спојат некако (и стварно не знам како тоа сакаа да го направат со оглед на тоа дека пред Болоња примаа студенти ко со лопата), па да сеа со Болоња примаат квантитет, али квалитетот е рамномерен - студентите се квалитетни онолку колку што е потребно да во законот пишува дека 2+2=4 и толку, а не да го менуваат системот (со други зборови послушници и верни тапшачи по рамо).

Како и да е, да не ти дрвам многу, можда и не сум во право, али само ти пренесувам мое искуство. Затоа што сепак учиш само за себе и никој друг, што значи дека треба да знаеш што сакаш да постигнеш и и направиш од себе со завршен Правен факултет, оти биди сигурна дека 99,9 % од сегашниве студенти кои излегуваат од Правен, појма немаат што потоа и зошто потоа, а во суштина само се „обучени“ послушници на правото, без трунка сенс за промена. Е тој 0,1% е оној што малку ќе му светне, али до сега, не сум видел баш некој од тој 0,1 % да излезе на површина, можда уште не е време..

Добро ај забегав ја.. можда ова и не те ни интересираше. али онака некако дојде од мене, веројатно поради тоа што некои работи од студирањето ми оставле силен впечаток...

Член од
26 февруари 2010
Мислења
7
Поени од реакции
0
Здраво,
И јас сакам да се запишам на факултетот во Љубљана но гледам дека и во Марибор е добро. Што мислите каде е "подобро" во однос на квалитет на стекнати знаења и сл. Исто гледам дека и на двата факултета за компјутерски науки сите смерови се 6 семестра (3 години) а не 8. Само овде најдов дека има 9 семестри ама можно да е укинат или сл. Исто, која е разликата помеѓу универзитетни (UN) и високошколски (VS) смерови.
Исто дали може да те примат во студентски дом и дали можат да се купат боновите за храна.
фала однапред, поздрав :)

Член од
22 ноември 2011
Мислења
14
Поени од реакции
5
хм. wow...

Значи јако да се задумам дали да студирам право, и ако веќе студирам тоа да не биде тука....

Абе мене се можно ме интересира, оти не знам главата кај ми е.. позбунета не сум била никогаш... и искрено совети се тоа шо барам..
ох боже а да си изучам јас информатика :/ хаха :(

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
хм. wow...

Значи јако да се задумам дали да студирам право, и ако веќе студирам тоа да не биде тука....

Абе мене се можно ме интересира, оти не знам главата кај ми е.. позбунета не сум била никогаш... и искрено совети се тоа шо барам..
ох боже а да си изучам јас информатика :/ хаха :(
Епа сеа тоа ти е..... Види сепак одлуката е твоја и само твоја, многу е важно што сакаш, а најмалку е важно дали Правото чини, дали информатиката е клише, економијата е тапа и сл исл...

Член од
22 ноември 2011
Мислења
14
Поени од реакции
5
Епа сеа тоа ти е..... Види сепак одлуката е твоја и само твоја, многу е важно што сакаш, а најмалку е важно дали Правото чини, дали информатиката е клише, економијата е тапа и сл исл...
Да да, иако дојде време да се гледа шо треба а не шо сакаме да учиме.. Не е финтата после до крај на живот да работиш нешто шо неќеш. :/

Anyways, фала за советите, мислам доста помогнаа :))

lalica

Нешто
Член од
13 јули 2009
Мислења
7
Поени од реакции
2
Sakam da studiram fizika vo Slovenija ( samo uste ne znam kakva...primeneta, kvantna, inzenjerska naskoka :\). Iskustva, kvalitet na studiite, problemi so jazik, dali treba da se polaga test za slovenechki za da te primat? Any help appreciated!
Fala :D

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Sakam da studiram fizika vo Slovenija ( samo uste ne znam kakva...primeneta, kvantna, inzenjerska naskoka :\). Iskustva, kvalitet na studiite, problemi so jazik, dali treba da se polaga test za slovenechki za da te primat? Any help appreciated!
Fala :D
JAKO!!!! Без разлика на се.. од мене добиваш поддршка од старт! - одличен избор!

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Сакам да прашам ако има некој информација колку примаат на медицински факултет во Љубљана и ако има некој што веќе учи таму медицина ако сака да ме исконтактира.

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
Здраво,
И јас сакам да се запишам на факултетот во Љубљана но гледам дека и во Марибор е добро. Што мислите каде е "подобро" во однос на квалитет на стекнати знаења и сл. Исто гледам дека и на двата факултета за компјутерски науки сите смерови се 6 семестра (3 години) а не 8. Само овде најдов дека има 9 семестри ама можно да е укинат или сл. Исто, која е разликата помеѓу универзитетни (UN) и високошколски (VS) смерови.
Исто дали може да те примат во студентски дом и дали можат да се купат боновите за храна.
фала однапред, поздрав :)
јас сум у марибор и можам да ти кажам дека е океј, професорите имаат добар однос, книги немаш потреба да купуваш, имаш две библиотеки со огромен избор на книги, па таму ако не го пронајдеш тоа шо го бараш нема никаде :D
http://www.feri.uni-mb.si/podrocje.aspx?id=35
študiski programi prve stopnje, тоа се смеровите..
високошколски е нешто како вишата шо ја имаше едно време у мк, така да јас ти препорачувам да се запишеш на универзитетни
боновите не можат да се купат, ти даваат месечно по 22 и со нив можеш да јадеш у кој било ресторант и повеќето сендвичари.со бонот доплаќаш по 2 евра и нешто а има по некои сендвичари ништо не доплаќаш, само бон ти земаат.
во студентски дом не примат бруцоши !

Сакам да прашам ако има некој информација колку примаат на медицински факултет во Љубљана и ако има некој што веќе учи таму медицина ако сака да ме исконтактира.
у марибор деканот кажал дека од следната година нема да има примање на странци оти веќе баш се натрупале..
иначе у љубљана примат мн тешко на медицина, мислам оти само 1 странец..па така да ако немаш над 97 поени ич не пробувај..

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
А чекај значи онда не треба да се пријавуваме на првиот уписен рок затоа што матурата у Јуни е или како оди аплицирањето?
И да,гледам во апликацијата има Desired studies тоа значи дека на пример може да аплицираме за 2 вида на факултети на пример Медицина и Фармација?

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
А чекај значи онда не треба да се пријавуваме на првиот уписен рок затоа што матурата у Јуни е или како оди аплицирањето?
И да,гледам во апликацијата има Desired studies тоа значи дека на пример може да аплицираме за 2 вида на факултети на пример Медицина и Фармација?
за аплицирањето не ти е потребна матурата,оцените итн..таму пишуваш на кои факултети аплицираш, ставаш на 1во место медицина, ако не те примаат таму имаш право да напишеш друг факултет и право и на тој ти е аплицирано, ако не те примаат и на тој имаш право и на трет..
копии од матура,свидетелства итн.. преведени и заверени кај нотар се испраќаат дури при крајот на јули.

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
за аплицирањето не ти е потребна матурата,оцените итн..таму пишуваш на кои факултети аплицираш, ставаш на 1во место медицина, ако не те примаат таму имаш право да напишеш друг факултет и право и на тој ти е аплицирано, ако не те примаат и на тој имаш право и на трет..
копии од матура,свидетелства итн.. преведени и заверени кај нотар се испраќаат дури при крајот на јули.
Фактички во Август се дознава дали си примен на некој од тие ништо порано?
Фала многу за одговорите.

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
каков август..мене ме известија на 2ри септември, а некои чекаа и покасно..
така да коа ќе дојде време за упис у македонија на првиот уписен рок да идеш да се аплицираш обавезно..

Kajgana Shop

На врв Bottom