затоа е темава, пиши тука нз зашто по порака, форум есместување во домови за бруцоши-странци не е можно, а другите информации ги доби по порака
ако завршеш правен факултет некаде у странство не знам дали истата диплома ќе ти биде признаена у македонија, поради различниот правен систем !Здраво дечки!
Со план сум да студирам Словенија, Љубљана. Не сум конкретно решена за кој факултет, но по се изгледа на правен.. Има некој што студира таму или познава некој таков, за да ми даде некои информации...
А и генерално, некој што студира таму, во кратки црти да ми објасни како поминува, што е попроблематично, каков е начинот на живот општо, дали вреди да се оди таму и да се преминува преку сите потешкотии?
Додипломските студии на правен се од областа на европско право, а нашиов правен систем го сменуваат во тој правец.. а последиплоските зависи што ке одбериш, не мора да значи дека го учиш само на земјата кај шо студираш. )ако завршеш правен факултет некаде у странство не знам дали истата диплома ќе ти биде признаена у македонија, поради различниот правен систем !
one more thing: има промена во правилата за добивање на Зоисовата стипендија..оваа година треба да имаш над 4,85 просек во 4та година средно...следната не знам како ќе е, ама изгледа секоја година е променливо, така да нема да е лошо ако имате повеќе просек во 4та