Дали се укинати стипендиите незнам.Имам колега кој тука студираше,а подоцна се префрли во Словенија,ама само за еден семестар.Колку што знам зимаше некоја стипендија. Предметите кој таму ги полагаше тука му беа признаени,односно кредтите му беа впишани. А и ако се сеќавам добро пред некое време имаше по тв дека владата ке плаќала пост дипломски студии надвор од државата,секако доколку некој сака да учи надвор,но под услов кога ке заврши да се врати во Македонија.Дали важи тоа и за студиски циклус не сум запознаен.Мој предлог да си се распрашаш нај убаво во министерство за образование.Е вака сеа. Ја освен по форумиве, незнам каде на др мето би дошла до ваков вид информации па коа би можел некој да ме упати баш би му била благодарна. Чув дека стипендиите за Словенија биле укинати, дали тоа значи дека повеќе го нема оној џепарац и тие бонови и таа можност за викенд работа, бидејки ја колку што знам во Словенија факултетите не се плаќаат. Е сеа, доколку има некој др вид стипендија, што добиваш со неа уствари и преку што аплицираш? Ме интересира и за она уким размена на студенти, дали е можна доколку не си студент на уким, бид. ја сум 4та год.
Јас сакам да се запишам на Архитектура (У марибор нема, така да ќе морам у Љубљана), има ли некој што можда учи таму па да ми објасни дали можда се плажа факултетот, кој документи ти требаат и дали се полага приемен?
Фала однапред.
има архитектура и во Марибор.Е вака сеа. Ја освен по форумиве, незнам каде на др мето би дошла до ваков вид информации па коа би можел некој да ме упати баш би му била благодарна. Чув дека стипендиите за Словенија биле укинати, дали тоа значи дека повеќе го нема оној џепарац и тие бонови и таа можност за викенд работа, бидејки ја колку што знам во Словенија факултетите не се плаќаат. Е сеа, доколку има некој др вид стипендија, што добиваш со неа уствари и преку што аплицираш? Ме интересира и за она уким размена на студенти, дали е можна доколку не си студент на уким, бид. ја сум 4та год.
Јас сакам да се запишам на Архитектура (У марибор нема, така да ќе морам у Љубљана), има ли некој што можда учи таму па да ми објасни дали можда се плажа факултетот, кој документи ти требаат и дали се полага приемен?
Фала однапред.
Каква е оваа стипендија и кој се може да аплицира ?Од оваа година има нови државни стипендии за полнолетни.
Па државна е. Само што сега е зголемена и поделена. Порано секој што беше средна школа можеше да поднесе за стипендија. Сега услов е да си полнолетен. Значи, ако си полнолетен земаш поголема стипендија, а ако си малолетен добиваш дечки додаток.Каква е оваа стипендија и кој се може да аплицира ?
да не мислеш на зоисовата стипендија ?Па државна е. Само што сега е зголемена и поделена. Порано секој што беше средна школа можеше да поднесе за стипендија. Сега услов е да си полнолетен. Значи, ако си полнолетен земаш поголема стипендија, а ако си малолетен добиваш дечки додаток.
Не, државна.да не мислеш на зоисовата стипендија ?
таа се добива врз основа на просекот од 4та година средно и секоја година не е исти минималниот потребен за да ја добиеш, па така да ако имаш 4,95 нема од шо да се плашеш
Do državne štipendije so upravičeni dijaki in študenti, ki:и зоисовата е државна стипендија, не е приватна, иначе тоа неам појма кој ви го кажува оти треба да бидеш словенски државјанин, како јас не сум па ја имам добиено ?
не ти менува ништо у врска со стипендијата,уписите итн.. само ќе имаш помош ако ти треба нештоБлагодарам за информациите И уште некоја работа би сакал да прашам, дали ми мења нешто ако имам роднини во словенија?