R
Roten 96
Гостин
Пуштиа пари за продолжените аирлија
Семејните приходи имаат удел во првата група стипендии, социјалната.Го разгледував ланскиот конкурс и ми падна во очи дека за втората група стипендии (стипендиите за успех, со 8.5 просек на техничките науки и 9.00 на општествените науки) успехот, односно просекот е единствен критериум ?
Јас мислев дека просекот зема 80% или така нешто удел заедно со остварените приходи. Така е било некогаш или грешка информација сум имал цело време?
Грешка сознанија сум имал во тој случај. Значи доста поедноставна е процедурата за стипендија со просек.Семејните приходи имаат удел во првата група стипендии, социјалната.
Во останатите 2 групи важен е само просекот.
Мислам дека во списоците ги имаше само тие студенти што добија стипендија, а не и одбиените.Грешка сознанија сум имал во тој случај. Значи доста поедноставна е процедурата за стипендија со просек.
Од претходните години има ли информации отприлика колкава бројка се пријавува за втората група стипендии, колкумина земаат, како е распределена бројката меѓу техничките/медицинските науки и општествените, дали се прави ранг листа на пријавените или се е скриено?
За општествените, околу 9,35 некаде би била долна реална граница за сигурно добивање стипендија, мислам во годината кога јас добив имаше и со 9,25 кои добија. Ако си 9,4 и нагоре уште отсега можеш да си се почестиш [DOUBLEPOST=1504575044][/DOUBLEPOST]Ок, проверив, 590 добитници на стипендија, од нив последните 7 со 9,1 просек, над нив има и со 9,11; 9,12; 9,13. Ова рачунај пред приговори, можно е некој од овие да избацат после приговорите, значи нешто подолу се границите од што пишав претходно.Грешка сознанија сум имал во тој случај. Значи доста поедноставна е процедурата за стипендија со просек.
Од претходните години има ли информации отприлика колкава бројка се пријавува за втората група стипендии, колкумина земаат, како е распределена бројката меѓу техничките/медицинските науки и општествените, дали се прави ранг листа на пријавените или се е скриено?
Поднесуваш извештај од управа за родителите и сите браќа/сестри кои живеат со тебе и не се во брак(баба и дедо мислам дека не треба). За таа со успех се гледа само успехот(долна граница 9), а за социјалната мислам дека не добиваш воопшто поени за оценките, ама не сум сто посто сигурен. Нема долна граница на просек, можеш да аплицираш и со 6,00.Дечки за социјалниве стипендии што се аплицира дали се гледаат приходи само од мајка и татко или и плус ако имаш брат/сестра со кој/а живеете заедно?
И дали за социјалнава треба да имаш одреден успех или не?
Добиваш 20 бода од успех ко што памтам, 10 бода плус ако си на технички факултет. И мора да имаш 90% од предметите положени. Другото ти одговоријаДечки за социјалниве стипендии што се аплицира дали се гледаат приходи само од мајка и татко или и плус ако имаш брат/сестра со кој/а живеете заедно?
И дали за социјалнава треба да имаш одреден успех или не?
И да немаш примања над 500 евра во фамилија, со се брат/сестра?Добиваш 20 бода од успех ко што памтам, 10 бода плус ако си на технички факултет. И мора да имаш 90% од предметите положени. Другото ти одговорија