Стипендии

D

drle

Гостин
Па мене ме интересира баш за тие технички факултети.....Јас сум на факултет за Биотехнички науки, и не знам колку е просекот за стипендија, некои велат 8,5,а некои и 8,0....Помош ????
Кога ке излези конкурсот ќе си видиш колкав просек треба. Поарно е да имаш што поголем просек.

D

Deleted member 12196

Гостин
dali ima stipendii za sredno skolci nesto kako i toa da sum go slusnala ...kako ide taa rabota ako znae nekoj neka pise.
Ако си прва година, ти треба покрај успех 4,50 и две републички награди (прва, втора или трета) од основно. Ако си втора (или погоре) потребна е само една награда од средно.
П.С.
Секоја година правилата ги менуваат, затоа ако си од Скопје, појди на улица „Пролет“ и распрашај се. (Можеби веќе се преселени во „Нова Македонија“). Инаку може да прашаш и по телефон.

*pumpkin*

addicted to blue
Член од
28 август 2008
Мислења
716
Поени од реакции
23
да не знаете кога ќе ја пуштат последната рата од стипендијата, за оние што земаат прв пат???

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
да не знаете кога ќе ја пуштат последната рата од стипендијата, за оние што земаат прв пат???
Секогаш ги даваат безвезе, ама секогаш до крајот на школската година...
Ако си прва година, ти треба покрај успех 4,50 и две републички награди (прва, втора или трета) од основно.
немора две...

Член од
17 март 2009
Мислења
194
Поени од реакции
22
Еве цитат од мон: "Студентите кои немаат положено најмалку 90% од предвидените испити за претходните студиски години нема да бидат рангирани."

@ libre persona: Еве од претходната година кога се пријавуваше па да си имаш предвид за оваа:

Повеќе инфо овде ->> http://www.mon.gov.mk/mk/konkursi_tenderi/867--20082009-
fala ti sepak ama mi trebaat podatoci za ovaa godina.Koj dokumenti za kredit?dali treba posle da go vrakam,potocno kade se mozam da dobijam podatoci vo vrska so stipendii i krediti ama za ovaa godina 2009 i rokot do koga vazi za prijavuvanje fala-libre persona:helou:

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
fala ti sepak ama mi trebaat podatoci za ovaa godina.Koj dokumenti za kredit?dali treba posle da go vrakam,potocno kade se mozam da dobijam podatoci vo vrska so stipendii i krediti ama za ovaa godina 2009 i rokot do koga vazi za prijavuvanje fala-libre persona:helou:
За оваа година ќе си чекаш да дојде октомври (средина или крај на месецот зависи кога како) и ќе си го прочиташ конкурсот. Таму ги има сите потребни информации. Додека не излезе конкурсот ништо не може да прашаш зашто никој нема да знае ништо.
Стипендии се зимаат од втора година на факултет, зашто чекаат да го видат успехот од прва година, дали ги исполнуваш условите.
Треба да имаш над 8.0 или 8.5 просек зависи на кој факултет си, а и многу е битно примањата на твоите родители. Оние кои го исполнуваат условот за просек ако не добијат стипендија тоа е поради големите примања на родителите (ама се прават камуфлажи тука :))
И кредит по правило треба да се враќа, ама никој не го враќа. Барем јас не сум слушнала да го враќаат. Т.е ми кажале дека на одредени лица им стигало писмо да го вратат (откако ќе се вработат) ама не го враќаат.

Сега останува да чекаш да дојде октомври...

Член од
17 март 2009
Мислења
194
Поени од реакции
22
За оваа година ќе си чекаш да дојде октомври (средина или крај на месецот зависи кога како) и ќе си го прочиташ конкурсот. Таму ги има сите потребни информации. Додека не излезе конкурсот ништо не може да прашаш зашто никој нема да знае ништо.
Стипендии се зимаат од втора година на факултет, зашто чекаат да го видат успехот од прва година, дали ги исполнуваш условите.
Треба да имаш над 8.0 или 8.5 просек зависи на кој факултет си, а и многу е битно примањата на твоите родители. Оние кои го исполнуваат условот за просек ако не добијат стипендија тоа е поради големите примања на родителите (ама се прават камуфлажи тука :))
И кредит по правило треба да се враќа, ама никој не го враќа. Барем јас не сум слушнала да го враќаат. Т.е ми кажале дека на одредени лица им стигало писмо да го вратат (откако ќе се вработат) ама не го враќаат.

Сега останува да чекаш да дојде октомври...
fala ti za podatokot sepak ke se rasprasam pa ke vidime sto ke bide,ke ti kazam ako uspeam da zemam neso pozz:helou:

D

Deleted member 12196

Гостин
немора две...[/quote]
Оваа година бараа две. Барем така беше објавено. Минатата бараа една, прва или втора, а сега можеше и со две трети.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.164
Поени од реакции
6.046
Пуштена е последната рата од студентските стипендии.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
Слушнав дека при поднесување документи за стипендија може една оценка да не се напише ако ти расипува просек, дали е вистина?

MadA@FakA

Black&White
Член од
4 август 2006
Мислења
1.049
Поени од реакции
105
Јас сум нов во овие работи и да прашам.. кога почнуваат да се доделуват стипендии.. во 2-ра год или крајот на 1-ва ? од кои семестри се гледа успехо.. (или па има некој и од средно) ?

M

**MEMORY**

Гостин
Слушнав дека при поднесување документи за стипендија може една оценка да не се напише ако ти расипува просек, дали е вистина?
Покрај останатото, треба да се достави и Уверение со бројот на предвидени и положени испити од претходните години, во кое ќе биде наведено дека кандидатот има положено 90% од испитите од претходните години.
А останатото е ...

Член од
21 јуни 2009
Мислења
65
Поени од реакции
1
moze li da mi kaze nekoj dali na tie studenti so ke se zapisat na master im sleduva stupendija i koj se uslovite

STARTER

Firestarter
Член од
31 август 2007
Мислења
935
Поени од реакции
246
За постдипломски стипендии основен услов беше просек над 8.50 од редовните студии.

Член од
18 декември 2005
Мислења
1.356
Поени од реакции
165
а на кои факултети има стипендии за постдипломски?!

Kajgana Shop

На врв Bottom