Стипендии

Член од
19 август 2010
Мислења
975
Поени од реакции
1.890
Не е така. Во тип В просекот учествува во крајниот избор со 20%, другите 80% услов е состојбата.
Дечкото мислеше тип А и тип Б.
Инаку, мислам дека тоа тој што го кажа не е нефер. Лани знам луѓе со 9.7 просек што не добија А стипендија, нормално е дека во Б ќе имаат повеќе шанси, и затоа си аплицираа во Б оваа година.
А за нас, идиотиве немаат никаков абер денар да пуштат....

Член од
5 декември 2007
Мислења
428
Поени од реакции
5
И,сега што бидна?? почна ли исплатата кај старите корисници како што спомна некој наназад ,или дезинформации беа??

Член од
22 јануари 2012
Мислења
76
Поени од реакции
23
Не е така. Во тип В просекот учествува во крајниот избор со 20%, другите 80% услов е состојбата.
e kako ne e taka? od mojot faks ima dvajca ili trojca sto dobija Tip B a se so 8.6-9 prosek i primanja mesecni od okolu 30 iljadi :)
--- надополнето: 5 февруари 2012 во 21:16 ---
Дечкото мислеше тип А и тип Б.
Инаку, мислам дека тоа тој што го кажа не е нефер. Лани знам луѓе со 9.7 просек што не добија А стипендија, нормално е дека во Б ќе имаат повеќе шанси, и затоа си аплицираа во Б оваа година.
А за нас, идиотиве немаат никаков абер денар да пуштат....
abe brat ne e fer..zato si ima TRI kategorii so TRI RAZLICNI proseci za sekoj so negoviot prosek da si odi vo ta kategorija kade sto spagja..a ako go odbijat so zdravje neka si go nosi... toa e fer.. a ne vaka...

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
e kako ne e taka? od mojot faks ima dvajca ili trojca sto dobija Tip B a se so 8.6-9 prosek i primanja mesecni od okolu 30 iljadi :)
Еве како (болдираното)
Препознав неколку студенти (за коишто знам дека речиси и да не исполнуваат никој од условите за овој тип на стипендија) кои се на списокот, и кога ги прашав на кој начин аплицираа/добија, добив одговор: си ја пробавме среќата.
За догодина памет во глава, сите што нема да исполнувате услов (според просекот) поднесете документи за тип В.

Член од
19 август 2010
Мислења
975
Поени од реакции
1.890
Ivica_mk напиша:
abe brat ne e fer..zato si ima TRI kategorii so TRI RAZLICNI proseci za sekoj so negoviot prosek da si odi vo ta kategorija kade sto spagja..a ako go odbijat so zdravje neka si go nosi... toa e fer.. a ne vaka...
Тоа знаеш како му доаѓа? Јас со просек 9.7 ќе бидам одбиен во Тип А, а ти со просек 8.5 ќе добиеш во Тип Б. Не оди тоа така.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.043
Поени од реакции
74.519
Многу дебилно е ова што ги поделија на типови.
Поголема дебилност неможеа да направат.
Која е таа логика, некој со просек над 9.5 + неможе да добие стипендија, а некој со 8 + ќе добие?
Убаво си го фатив јас периодот кога немаше вакви глупости...
И што е ова глесдам пола од овие што земале се од некои мижи да ти баам факултети. Нека ми извинат некои ако се од овие факултети, ама просек 10.00 на филолошки, филозофски, педагошки бла бла факсови, е исто како да имаш 7.00 на ПМФ, електро и слично (морам да признаам дека и правен од годинава е убиство, нема теорија некој да добие оценка над 8)...
Треба да си направат некој ранкинг, за овие типови на факултети нека си има еден ранкинг, за општествениве друг ранкинг, и без типови на стипендии.
Сите да си земаат исти пари...
И приватниве земле стипендии. Немам зборови!

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Ова во договорот првото поле за поплнување:

" Договор(...) склучен на ден _________________ помеѓу(...) "

да го оставам празно па тие да го впишат датото кога ќе им стигне договорот или да ставам денешен датум?
Исто и мене ме интересира, да не треба да се праќа ова кога ќе стигне решението од министерство по пошта?

Член од
22 јануари 2012
Мислења
76
Поени од реакции
23
Тоа знаеш како му доаѓа? Јас со просек 9.7 ќе бидам одбиен во Тип А, а ти со просек 8.5 ќе добиеш во Тип Б. Не оди тоа така.
Ama zosto da ne odi neli ZATOA ima 3 KATEGORII na stipendii? :)
--- надополнето: 6 февруари 2012 во 00:09 ---
a pak od druga strana fer li e jas so uspolneti uslovi da ne dobijam? ne e fer.. kako sto rece Saber Riader totalna glupost e da ima vakvi kategorii bas radi OVAA pricina za koja diskutirame...i bas kako sto ja napraj sporedbata za fakulteti i toa i tekako e tocno
--- надополнето: 6 февруари 2012 во 00:10 ---
a ako veke nemase kategorii i SLICNO ke konkuriravme taka kako so velis ti i ti ke dobiese a jas ke bev odbien CISTO I FER... taka?? :)

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Затоа се поднесуваат документи и за двата типа на стипендија (А и Б). Колега со 8.6 просек го немаше во списокот за тип А, но затоа доби стипендија од тип Б.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
И што е ова глесдам пола од овие што земале се од некои мижи да ти баам факултети. Нека ми извинат некои ако се од овие факултети, ама просек 10.00 на филолошки, филозофски, педагошки бла бла факсови, е исто како да имаш 7.00 на ПМФ, електро и слично (морам да признаам дека и правен од годинава е убиство, нема теорија некој да добие оценка над 8)...
!
Има бе дете, коефициентите се повисоки за нас медицински стоматолошки и за електро мелектро.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.043
Поени од реакции
74.519
Има бе дете, коефициентите се повисоки за нас медицински стоматолошки и за електро мелектро.
Знам, ама не е доволно :icon_lol:
Тие 10 поени (мислам дека се толку) што ги даваат, пак не прави реална разлика. Имам на пример другарка и другар на филолошки, ништо не учат апсоултно а имаат просеци малку под 10.00...
Други се окозуваат од учење само за да положат :D
Убаво ќе биде да се подели, толку и толку за едните, толку и толку стипендии за другите (со иста сума).

Член од
19 август 2010
Мислења
975
Поени од реакции
1.890
Затоа се поднесуваат документи и за двата типа на стипендија (А и Б). Колега со 8.6 просек го немаше во списокот за тип А, но затоа доби стипендија од тип Б.
Веројатно не го следиш разговорот меѓу мене и членот што коментираше над тебе. Јас сум за аплицирање во 2 категории, тој е против.

Ama zosto da ne odi neli ZATOA ima 3 KATEGORII na stipendii? :)
--- надополнето: 6 февруари 2012 во 00:09 ---
a pak od druga strana fer li e jas so uspolneti uslovi da ne dobijam? ne e fer.. kako sto rece Saber Riader totalna glupost e da ima vakvi kategorii bas radi OVAA pricina za koja diskutirame...i bas kako sto ja napraj sporedbata za fakulteti i toa i tekako e tocno
--- надополнето: 6 февруари 2012 во 00:10 ---
a ako veke nemase kategorii i SLICNO ke konkuriravme taka kako so velis ti i ti ke dobiese a jas ke bev odbien CISTO I FER... taka?? :)
Јас разбирам дека си исфрустриран од политикава на доделување на стипендии, и верувај, и јас сум. Да знаеш ти јас што се претрпев лани....
Да ти е овој памет сега, кажи ми, нема ли ти да аплицираш во 2 категории (Б и В, на пример), да бидеш 100% сигурен дека ќе добиеш (кога веќе гледаш кој се доби стипендија во В)? Прашај ги како им беше на моите колеги кои лани не добија стипендија со 9.7 просек само поради тоа што не аплицираа и во Б, туку само во А, а некои други со 8.5 просек кои си аплицираа во Б си добија. Е, баш е фер твојава логика. Поучени од тоа лани, оваа година си аплицираа и во Б и во А, и повеќето добија од Б. Што не е фер тука? Што тебе ти го зеле местото во Б? А, што некој друг им го има земено нивното место во А?
--- надополнето: 6 февруари 2012 во 02:10 ---
Знам, ама не е доволно :icon_lol:
Тие 10 поени (мислам дека се толку) што ги даваат, пак не прави реална разлика. Имам на пример другарка и другар на филолошки, ништо не учат апсоултно а имаат просеци малку под 10.00... Други се окозуваат од учење само за да положат :D
Убаво ќе биде да се подели, толку и толку за едните, толку и толку стипендии за другите (со иста сума).
Се сложувам со ова. Не само што не се добро доделувани поени по факултетите, туку на пример, економски во Скопје и економски во Штип носат исто поени. :cautious:
Со истото учење кај едните едвај положуваш, кај другите можеш да докторираш на 20 години.

Член од
1 октомври 2011
Мислења
828
Поени од реакции
785
Ме интересира дали го пуштивте договорот во три копии и сметка од трансакциона или чекате да ви стигне писмото?И дали на некој му има стигнато писмото ?
--- надополнето: 6 февруари 2012 во 13:11 ---
Многу дебилно е ова што ги поделија на типови.
Поголема дебилност неможеа да направат.
Која е таа логика, некој со просек над 9.5 + неможе да добие стипендија, а некој со 8 + ќе добие?
Убаво си го фатив јас периодот кога немаше вакви глупости...
Треба да си направат некој ранкинг, за овие типови на факултети нека си има еден ранкинг, за општествениве друг ранкинг, и без типови на стипендии.
Сите да си земаат исти пари...
И приватниве земле стипендии. Немам зборови!
А што ние на приватни не треба да земаме а ? Стипендијата е награда за студентот за постигнатиот успех.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.043
Поени од реакции
74.519
А што ние на приватни не треба да земаме а ? Стипендијата е награда за студентот за постигнатиот успех.
Нели добивате стипендии од самите факултети?
Затоа се приватни факултети, мислам дека нема потреба да имате две стипендии.
Друга работа, на каков начин се добиваат оценките на овие факултети и кој труд е потребен.
На факлултетот за Туризам само со одење на испити имаш веќе 9-ка, а ако одиш и на предавања 10-ка ти е загарантирана. Да не ги набројувам и другите, на еден Скопски приватен факултет, таа што е професорка по 3-4 предмети од моја струка, можам да и бидам доктор на науки иако сеуште студирам...
Каква е таа професорка што зима приватни часови по истиот предмет? :pos:
Резилаци....
За да положиш математика треба да решиш матрица, за десетка треба да решиш плус една обична задач со камати и слично УАУУУУУУ :ROFLMAO:
Според мене нема никаква логика студентите од приватните факултети да земаат државни стипендии, со оглед на тоа дека најдобрите на тие факултети веќе земаат стипендија од самиот факултет.

Член од
19 август 2010
Мислења
975
Поени од реакции
1.890
Потврдено. За старите корисници на Тип А имаат пуштено 4 рати (=16 000) :love:

Kajgana Shop

На врв Bottom