Стипендии

Член од
23 март 2010
Мислења
199
Поени од реакции
62
лелеее мене уште ни денар не ми е стигнат од стипеднијата (ТИП А) :(

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
лелеее мене уште ни денар не ми е стигнат од стипеднијата (ТИП А) :(
Еве, ја имаш мојата поддршка... Ќе ти стигне, сигурна сум :)
Иако, моеш да си појдеш до министерство, да си прашаш шо им е проблемот...
Ааа коа сме веќе кај стипендија од тип А, колку просек имаше за да ја добиеш? :)

Член од
12 јуни 2011
Мислења
95
Поени од реакции
9
Кој ти е матичен факултет? И кај сакаш да идеш? Ако можам некако да побарам, нешто да ти помогнам...
Сакам да идам било каде кај што можам да учам на англиски или германски. :D
Уште се немам запишано на факултет, се мислам меѓу ФИНКИ и Архитектонски и ова има голема улога во изборот. А на ФИНКИ ми е некако сомнително. Што знам...

Член од
23 март 2010
Мислења
199
Поени од реакции
62
Fallen. напиша:
Еве, ја имаш мојата поддршка... Ќе ти стигне, сигурна сум :)
Иако, моеш да си појдеш до министерство, да си прашаш шо им е проблемот...
Ааа коа сме веќе кај стипендија од тип А, колку просек имаше за да ја добиеш? :)
Фала ти на поддршката :) , се јавив во министерство и рекоа демек треба да стинат... и јас се надевам дека за брзо ќе стигнат хехе
Е па имав 9.9 просек ;)

Член од
12 јуни 2011
Мислења
95
Поени од реакции
9
УСЛОВИ ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА СТУДЕНТСКА СТИПЕНДИЈА

Право на стипендија имаат студентите запишани на додипломските студии кои студираат во јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија и ги исполнуваат следните услови:
- да се редовни студенти;
- да не повторувале година во текот на студирањето;
- да не се корисници на стипендија или кредит од други установи, институции или компании;
- студентите од II-та студиска година да не се постари од 22 години;
- да се државјани на Република Македонија.

Критериуми за доделување на стипендиите се:

ТИП “A” – Стипендија на министерот за образование и наука за талентирани студенти

Остварен успех во текот на студирањето – студентите на техничките факултети и медицинските науки да имаат постигнат просечен успех од I-та до тековно запишаната студиска година од најмалку 8.5, а студентите на факултетите од општествените науки и на факултетите од уметностите да имаат постигнато најмалку 9 просечен успех. По основ на овој критериум може да се добијат најмногу 80 бодови.
Студентите на техничките факултети и медицинските науки добиваат дополнителни 10 бодови, а студентите на факултетите од општествените науки и на факултетите од уметностите добиваат најмногу 6.5 бодови.
Материјални можности на студентите и нивните семејства – се земаат месечните примања по член на семејството на студентот во однос на просечно исплатената месечна нето плата по вработен во Република Македонија за последните три месеци утврдена од Државниот завод за статистика. По основ на овој критериум може да се добие најмногу 10 бодови.
Студентите кои немаат положено најмалку 90% од предвидените испити за претходните студиски години нема да бидат рангирани.

ТИП “Б” – Стипендија за студенти

Остварен успех во текот на студирањето – студентите на техничките факултети и медицинските науки да имаат постигнат просечен успех од I-та до тековно запишаната студиска година од најмалку 8, а студентите на факултетите од општествените науки и на факултетите од уметностите да имаат постигнато најмалку 8.5 просечен успех. По основ на овој критериум може да се добијат најмногу 50 бодови.
Студентите на техничките факултети и медицинските науки добиваат дополнителни 10 бодови, а студентите на факултетите од општествените науки и на факултетите од уметностите добиваат најмногу 7.5 бодови.
Материјални можности на студентите и нивните семејства – се земаат месечните примања по член на семејството на студентот во однос на просечно исплатената месечна нето плата по вработен во Република Македонија за последните три месеци утврдена од Државниот завод за статистика. По основ на овој критериум може да се добие најмногу 40 бодови.
Студентите кои немаат положено најмалку 90% од предвидените испити за претходните студиски години нема да бидат рангирани.

ТИП “В” – Стипендија за студенти од социјални категории

Остварен успех во текот на студирањето за сите студиски програми. По основ на овој критериум може да се добијат најмногу 20 бодови.
Материјални можности на студентите и нивните семејства – се земаат месечните примања по член на семејството на студентот во однос на просечно исплатената месечна нето плата по вработен во Република Македонија за последните три месеци утврдена од Државниот завод за статистика. По основ на овој критериум може да се добие најмногу 70 бодови.
Студенти – деца без родители, деца со посебни потреби, деца на самохрани родители, деца на корисници на социјална помош и деца на корисници на надомест по основ на технолошки вишок добиваат најмногу 10 бодови.

Линк кон порталот за аплицирање http://stipendii.mon.gov.mk/

Член од
16 мај 2010
Мислења
56
Поени од реакции
10
Прашање:
- Дали некој знае отприлика кога излегува конкурсот? Или секоја година е различно?
- Кај кој тип на стипендија имам најголеми шанси со просек околу 9,40?

Позз :)

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.154
Поени од реакции
4.038
Имам прашање во врска со стипендии: Добив 3-то место на меѓународен натпревар по математика - Кенгур. Наградата за освоено 1-3 место на меѓународен натпревар е 5 поени при упис на факултет и стипендија. И сега за стипендијата треба ли да се аплицира или што треба да се прави? Јас сум матурант сега, доколку ви е потребна информацијата :) Фала
Кенгур не се рачуна за некој официјален натпревар, јас прво место освоив па ништо не ми донесе...

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
што бида со ратите за студенски кредити колку се досега исплатени знае ли некој????

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.359
Поени од реакции
701
што бида со ратите за студенски кредити колку се досега исплатени знае ли некој????
Досега се исплатени само 2 рати.

Со другите каснат и тоа озбилно каснат, веќе го прекршуваат догворот...

Мислам дека редно е да ги пратат деновиве!!
Не е фер уште тие да останат неисплатени!

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
Досега се исплатени само 2 рати.

Со другите каснат и тоа озбилно каснат, веќе го прекршуваат догворот...

Мислам дека редно е да ги пратат деновиве!!
Не е фер уште тие да останат неисплатени!
стварно не е фер како можеа да ги исплатат сите стипендии, само со нас си играат, зарем незнаат дека некој со тие пари планира да си оди на одмор???
затоа никој нема да ги врати кредитите назад на министерството кога ќе заврши факултет!!!

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
дали има стипендија за постдипломци ...?
Годинава досега нема излезено конкурс. Се јавив во МОН и рекоа дека не се знае дали воопшто ќе има стипендии за постдипломци. Ако досега не се направи ништо, најверојатно нема да има.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
567
ке ги завршам студиите, а нема да излези конкурс

Член од
23 март 2010
Мислења
199
Поени од реакции
62
Јупиии :) конечно сите парички стигнаа(y)

Kajgana Shop

На врв Bottom