02 АВГУСТ 2008год. - Оваа е ден на легендата ОЛЕ ГУНАР СОЛСКЈАЕР -
Да му посакаме многу здравје и среќа во животот, многу успех на приватен план ,секако и многу успех во понатамошното ангажирање како тренер на резервите, да се надеваме дека еден ден ќе биде и тренер во првиот тим !
Фала ти Оле за се што направи за тимот кој го сакаме !
Red legends forever will be Loved...
Оле е роден 26 Фебруари 1973 во Кристиансуд ,Норвешка
Нашите го донеле од “Молде“ во сезоната 1996/07 откако неуспеале да потпишат со Алан Ширер, а Оле во првата сезона постигна 18 голови во последните неколку недели со што ја донесе новата титула за Јунајтед.
Неговата играчка кариера завршува блескаво ,баш како што и почна - бидејќи Оле постигна гол на своето деби само шест минути откако влезе во игра.Факт кој уште еднаш потврдува дека нашите најголеми играчи секогаш постигнувале голови на своето деби!
Неговиот прекар кој го доби од медиумите верувам го знаете е “Младоликиот (човекот со фаца на бебе) Сериски убиец“ - поради неговиот млад изглед и неговиот убиствен финиш.
Два од многуте негови незаборавни моменти се натпреварот со Нотингем Форест кога влегувајќи во последните 12 минути постигна 4 гола, и секако финалето со баерн..
За Оле веројатно можам да ви испишам уште еден куп страни бидејќи можам да ви прераскажувам утакмици и утакмици на кои му сум се восхитувал....тој е еден од најомилените фудбалери вистински пример за сите останати со својата скромност, посветеност и љубов...ако ви теквит еден од малкумината кои покрај Кантона застанаа на страната на навивачите кога Јунајтед требаше да биде продаден на Глејзери.
Еве во продолжение ви пренесувам некои изјави во врска со Солскјаер кои ги прочитав на официјалната сраница..
"The first training session we did with Ole was a shooting session and he was just unbelievable. I remember going home that day and telling my mates we’d just signed the new Alan Shearer."
Ryan Giggs
"Ole was one of the best strikers this club has had. A clever player with two good feet, he always had a great ability to find space and, of course, a great ability in front of goal."
Eric Cantona
"I want to say thank you to Ole for what he’s done for me as a player and a person and for allowing me to be part of history. 1999 was a year in which we made history, both as a team and as friends."
David Beckham
"Ole's a good lad and I’ve always had a lot of admiration for him. He’s always friendly and positive, even when he wasn't always playing. He never sulked – he made sure that when he got a chance he made an impact."
Rio Ferdinand
Ole was very clever on the pitch and his finishing in training was just brilliant. It helped me when I was coming into the team, seeing his composure in front of goal."
Wayne Rooney
“Nobody has a bad word to say about Ole. He was a consummate professional and brilliant player who scored some vital goals for us in his time at Old Trafford. He understands what Manchester United is all about and is a great advocate for the club."
David Gill, Chief Executive
"In a one-on-one situation I’ve not seen many better and I’m very grateful to Ole for all the important goals he scored over the years - he’ll always be remembered for that by every United fan."
Sir Bobby Charlton
Фaла ти Оле, денес е твој ден !!! -
Hooligan
You are my Solskjaer,
My Ole Solskjaer,
You make me happy, When skies are grey,
And Alan Shearer, Was f*cking dearer,
So Please don't take, My Solskjaer, Away...
тука има неколку клипови ако сакате погледнете ги,има навистина многу да се види за Оле!!