Станови во Скопје, совети за купување.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.280
kupuvas nova kola. sekundarno posle prenos gubis na vrednost i toa barem 20%.

kupuvas parking mesto. za nekolku godini vredi duplo.

sto treba da kupis, a sto da zemes na lizing?

koga se kupuva stan so parking mesto na kolku godini ti e kreditot i po koja kamatna stapka?
Аха сфаќам, вие мислите да го земете заедно со станбениот кредит. Јас муабетот си го почнав за второ паркинг место така да на различни работи мислевме. Супер си е математиката тогаш.

Во однос на цените за паркинг место, сакав да кажам дека нивната цена порасна несразмерно со цените на становите. Пример квадратот во мојата зграда во моментов е едно 80% поскап од тоа што платив јас, но цената на паркингот е 400%+ од тоа што го платив јас.
Според мене тука нешто не штима. Нема логика пола гаража да е празна а цената да е таа. Ова значи дека градежниците кај нас се имаат одлучено да одат на ризик, во смисла, гаражата ме чини Х пари. Со прикладни цени можам да заработам 1.3Х пари. Со луди цени можам 3Х да заработам. Па пошто Х не е премногу висок (немам премногу пари затворено) тогаш можам да си чекам.

Ова е еквивалентно на смешните огласи што ги гледаме секој ден, кај што некој пробува да продаде стан за 1.5х од пазарната вредност што ја има. Во смисла, ако упали, супер.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.625
Поени од реакции
24.999
Аха сфаќам, вие мислите да го земете заедно со станбениот кредит. Јас муабетот си го почнав за второ паркинг место така да на различни работи мислевме. Супер си е математиката тогаш.

Во однос на цените за паркинг место, сакав да кажам дека нивната цена порасна несразмерно со цените на становите. Пример квадратот во мојата зграда во моментов е едно 80% поскап од тоа што платив јас, но цената на паркингот е 400%+ од тоа што го платив јас.
Според мене тука нешто не штима. Нема логика пола гаража да е празна а цената да е таа. Ова значи дека градежниците кај нас се имаат одлучено да одат на ризик, во смисла, гаражата ме чини Х пари. Со прикладни цени можам да заработам 1.3Х пари. Со луди цени можам 3Х да заработам. Па пошто Х не е премногу висок (немам премногу пари затворено) тогаш можам да си чекам.

Ова е еквивалентно на смешните огласи што ги гледаме секој ден, кај што некој пробува да продаде стан за 1.5х од пазарната вредност што ја има. Во смисла, ако упали, супер.
druze sekade e taka... parking mesto e preku sila 6m2 i sekade kade nema dovolno parking a se sproveduvaat zakonite e skapicko... neka pocnat pajaci da krevaat pocesto, neka napravat znacitelno pogolemi kazni, ovde pajak te sobere ne proagas pod 700-800e pa ke vidis kolku vredi toj parking plac.

gradeznicite ili tie sto kupuvaat drzat placovi znaat sto doaga, ednostavno prosetale i videle kako funkcioniraat pogolemite gradovi i se spremni da cekaat. katna garaza na prava lokacija e i te kako dohoden biznis...

Член од
22 февруари 2024
Мислења
130
Поени од реакции
235
Види, и јас зборам за Карпош, поточно Карпош 3. Муабетот не ми беше дека сите цени во Скопје се такви. Нормално има и поевтино и поскапо. Ама да платиш 20к+ за паркинг место е смешно. Па 95% од колите што се возат кај нас не вредат толку.

И дај објасни ја математикава, кај можеме да земеме кредит од 15к со 4% камтна стапка каде што ратата ќе ни биде 70 евра. Да не земаш потрошувачки кредит на 20 години?
Мајсторе пошто немаш никогаш во живот купено изгледа затоа вакво глупо прашање поставуваш.

Паркингот банката го става заедно со станбениот кредит, имот е тоа не е кола.
И зашо да земаш потрошувачки кредит? Дури и да имаш купено стсн веќе секад има кредити што се влечат вп склоп на сранот као демек за реновирање курци палци. Има све друже само повеќе треба да се трудат луѓето наместо да киснат на форум и да с ежалат.

IMG_0545.jpeg
Автоматски споено мислење:

и втор да ти е брат имс опции влечеш кредит на постоечкиот и плаќаш ниска камата наместо да се опрчиш со потрошувачки на 7 години со 7-8%

Член од
23 август 2010
Мислења
39.665
Поени од реакции
115.278
Да, ама не значи дека МОРА да земеш паркинг место. Обично од 10 луѓе што земаат станбен кредит барем 8 не може да си дозволат паркинг место во моментот на земање на кредит поради кредитоспособност, големина на кредит, рата и слично.

Оваа пресметкава што си ја направил погоре само во светот на бајките постои. Прво, кај постои стан од 15.000 евра? Второ, и да земеш станбен кредит на износ од 15.000 евра да речеме, зашо би го ставил на 30 години побогу? Ќе земеш 15.000 евра за да вратиш скоро 10.000 евра камата, логика нула.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
130
Поени од реакции
235
Да, ама не значи дека МОРА да земеш паркинг место. Обично од 10 луѓе што земаат станбен кредит барем 8 не може да си дозволат паркинг место во моментот на земање на кредит поради кредитоспособност, големина на кредит, рата и слично.

Оваа пресметкава што си ја направил погоре само во светот на бајките постои. Прво, кај постои стан од 15.000 евра? Второ, и да земеш станбен кредит на износ од 15.000 евра да речеме, зашо би го ставил на 30 години побогу? Ќе земеш 15.000 евра за да вратиш скоро 10.000 евра камата, логика нула.
Пресметката е за паркинг место бе теле не за стан. А паркингот го земаш со станбен кредит.

зашо на 30 години? Мајсторе ско не се разбирате како стојат работите или незнаете фека цел свет зема на 30 тоа си е ваш проблем. Киснете подобро на темата гурманско катче.

земаш станбен кредит на 30 години за да искористиш максималниот износ што ти го дава банката за да купиш имот. Ти во секое време можеш да ставаш екстра пари и да го исплатиш побрзо ако можеш. Со што ги смалуваш годините.

кажими подобро е да купиш имот со станбен кредит од 30 години неголи да не купиш?

и за крај краева појди купи имот во Америка, Англија, Канада, Австралија со станбен кредит на 10 години. Нез ни зашо си го губам времето да ги објаснувам овие работи затоа и се лупаат зелени на темава.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.432
Поени од реакции
4.516
Мајсторе пошто немаш никогаш во живот купено изгледа затоа вакво глупо прашање поставуваш.

И зашо да земаш потрошувачки кредит? Дури и да имаш купено стсн веќе секад има кредити што се влечат вп склоп на сранот као демек за реновирање курци палци. Има све друже само повеќе треба да се трудат луѓето наместо да киснат на форум и да с ежалат.

Прегледај го приврзокот 440490

и втор да ти е брат имс опции влечеш кредит на постоечкиот и плаќаш ниска камата наместо да се опрчиш со потрошувачки на 7 години со 7-8%
Каде е логиката за 15.000 евра паркинг место, да вратиш 25.000 евра?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.312
Поени од реакции
26.228
Инфлација. И може да немаш 15.000 ама да имаш 70 евра месечно. Што за 10 години од сега ќе биде две кафиња.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
130
Поени од реакции
235
Логиката е дека ја отру ти темава колку е скапо како и темата за Охрид како таму ти е скапо.
Не гледаш да дојдеш до крајната цел туку да бараш изговори, особено ти што секој втор пост ти е за некоја урбана мафија и како некој скришно се богати.

ако имаш кеш и не ти треба кредит купи со кеш што е проблемот?
Ако имаш екстра кеш да доплаќаш на кредитот ке го исплатиш за 10-15 години што е проблемот?

Инфлација. И може да немаш 15.000 ама да имаш 70 евра месечно. Што за 10 години од сега ќе биде две кафиња.
Бинго

само овде и да се објасниш на форумов ке речат да ама ја така некам и пак по старо.

им вадиш факт дека минималната плата пред 15 години во Мк била 8,000 а сега е 24,000. Да им кажеш дека денешен кредит ке плаќаш со утрешни пари башка вредноста на инвестицијата се крева. Све е тоа небитно. Им смета зошто се зема кредит на 30 години. :popce:

и затоа има луѓе цел живот што само квичат лелекаат се жалат и имаш други што ке стегнат заби и ке напраат нешо

Член од
23 август 2010
Мислења
39.665
Поени од реакции
115.278
Пресметката е за паркинг место бе теле не за стан. А паркингот го земаш со станбен кредит.

зашо на 30 години? Мајсторе ско не се разбирате како стојат работите или незнаете фека цел свет зема на 30 тоа си е ваш проблем. Киснете подобро на темата гурманско катче.

земаш станбен кредит на 30 години за да искористиш максималниот износ што ти го дава банката за да купиш имот. Ти во секое време можеш да ставаш екстра пари и да го исплатиш побрзо ако можеш. Со што ги смалуваш годините.

кажими подобро е да купиш имот со станбен кредит од 30 години неголи да не купиш?

и за крај краева појди купи имот во Америка, Англија, Канада, Австралија со станбен кредит на 10 години. Нез ни зашо си го губам времето да ги објаснувам овие работи затоа и се лупаат зелени на темава.
Не сконтав дека само за паркинг место ти е пресметката, мислев за стан праиш муабет. Да ок, така има логика, дури и да не го користиш може да го издаваш и да си ја покриваш ратата.

П.с. да ти ебам мајката у пичка што вреѓаш, говедо.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.625
Поени од реакции
24.999
a kolku ke vredi toj plac za 30 godini od sega ako za 5 god ripnal 400%?

sto e popametno da kupus 3 placa i da si gi plakas po 70e na 30 god (2ke izdavas so koj najverojatno ke pokries celosna ili golem del od ratata za 3te) ili da kupis 1 i da go platis u kesh?

pari se pravat samo so tugi pari (krediti) sve drugo e prezivuvanje.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
130
Поени од реакции
235
Не сконтав дека само за паркинг место ти е пресметката, мислев за стан праиш муабет. Да ок, така има логика, дури и да не го користиш може да го издаваш и да си ја покриваш ратата.

П.с. да ти ебам мајката у пичка што вреѓаш, говедо.
Немаш со што, ни во главата ни во гаќите. Таа што те родила те направила таков прост. Секако немаш аргумент на тоа што го кажав а ако си толку многу јак на тастатура пишими да се најдеме па да видиме што ти ке ебеш.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.665
Поени од реакции
115.278
Немаш со што, ни во главата ни во гаќите. Таа што те родила те направила таков прост. Секако немаш аргумент на тоа што го кажав а ако си толку многу јак на тастатура пишими да се најдеме па да видиме што ти ке ебеш.
Полека коксал баба смири се, ти прв навреди, ти вратив и терај си патот сеа.

pari se pravat samo so tugi pari (krediti) sve drugo e prezivuvanje.
Да. Само ако напраиш профит над каматата што си зел, се друго ти е или вртење у круг или тонење.

Нашиов народ генерално е многу затворен во овој поглед, дури и тие што земаат кредити кога ќе земат со судни маки земаат, имаат 300 прашања, ова да не се деси она да не се деси, дрн дрн јариња.

Имав пред Нова Година дешавка со еден човек што држи маалско продавниче тука кај мене, комшии сме па си имаме муабет, и при едно пазарење ми вика: Абе да те прашам, таа сметководителката ми вика да земам кредит за да може да ја средиме завршната сметка на фирмата, а ја вика у живот не сум зел кредит. Викам комшо замисли сеа земаш 50.000 евра кредит на фирма и ако го враќаш кредитот до крај треба да вратиш се на се 80.000 евра. Е сеа у меѓувреме праиш инвестиција со тие пари и заработуваш 110.000 евра од кои го враќаш кредитот а другите ти се профит. Се исплати или не? И ме глеа човеков така бледо, вика прав си. Ама пошо човекот има 30 години маалско продавниче и не планира да се шири реално нема потреба од кредити, само ќе се заглави.

Генерално многу неук народ сме од аспект на инвестиции, кредити, вложување и слично.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom