е ова е прашање на кое се кинам од смеење
Ај размислете малку...како може да го слушаш
СРЦЕТО?
Чувството за љубов почнува од мозокот (како и сите емоции) според мое основно знаење за човекот.
Значи прашуваш всушност:
Дали да ги слушам емоциите при љубов...
или мозокот (логичниот дел).
Нормален одговор е бидејќи љубовта е емоција...да ги слушаш емоциите. Неможеш против тоа и да сакаш. Сакаш доказ? Еве некои луѓе што кажаа дека го слушаат разумот
Ми поминаа периодите во животот кога го бирав срцето.Два пати се изгорев на мојата „погрешна“ одлука, сега кога и ретко се заљубувам а уште поретко се решавам да се ризикувам сама себе за љубовта, разумот ми е многу подобра варијанта.
Пак го слушаш срцето т.е. емоциите. Си била повредена и сега емоциите ти се на некој начин "прилагодиле". Нели сите ние одиме кон задоволствата а одбегнуваме болка. Ваљда рационализираш за да ја одбегнеш болката дека размислуваш со "разумот" што не е можно.
Срцето ќе те привлече кон некој...ама разумот ќе пресуди дали тој е оној со кој треба да бидеш. Бар јас се раководам по овој принцип.
Сакаш да кажеш дека донесуваш одлука со разумот т.е. со логичниот дел од мозокот? Размисли пак. Научно е докажано дека сите одлуки ги правиме на емоционално ниво а потоа рационализираме. Емоции, емоции...
Многу би сакала срцето да ме води но нажалост разумот не го дозволува тоа.
Превод: Многу би сакала да имам убави емоции но притоа имам некои негативни емоции блаблабла...кои ме спречуваат "тоа" да излезе на виделина. Пак, разум = булшит
МИслам дека Nightwalker беше нај во право:
Доколку станува збор за донесување правилни и реални одлуки,секако дека разумот.Но,сите оние најпрекрасни работи кои се случуваат во љубовта,се случуваат доколку во тие одредени ВИСТИНСКИ моменти го послушаме САМО срцето...
Финтата е дека ретко и кога донесуваме одлуки со разумот. Меѓутоа љубов = чувство. Срце = чувствен дел љубов = срце. Не е едноставно? :kesa:
мала грешка кога мислев:
Ај размислете малку...како може да го слушаш
срцето?
Не мислев буквално да се слуша срцето..веројатно повеќе од вас знаат дека кога се мисли срце = емоции али чудно ми е што уште се поставуваат вакви прашања бидејќи емоциите се од мозочниот дел...и буквално прашуваш при љубов дали да ги слушам емоциите или мојот "рационален" дел што ми е малку глупаво.