Споредба на македонските интернет пакети

Член од
2 април 2006
Мислења
2.842
Поени од реакции
31
Имам Адсл скоро 2 години и сум многу задоволен. Паѓање скоро и да немало, еднаш у неколку месеци. Техничката поддршка е љубезна и цените се тука негде со оннет. Сеа се префрлив на новиот пакет од 10 гига пошто доволно ми е, обично трошам 5-6 гига месечно.toae:

Смената ја испратив со онлајн барање, а имав две нејасни работи, два пати се јавив во поддршка и веднаш ми објаснија. Плус и опремата ми останува во моја сопственост бидејќи сум корисник над 6 месеци. hehe:

Значи све на све најбитно ми е интернетот да е стабилен, да не паѓа и да има добра брзина, а МТ Нет ги задоволува тие критериуми. jejeje

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.447
Јас уште не можам да поверувам колку преверантска понуда може да биде ова, поготово за (повеќето) корисници кои никогаш не ги читаат ѕвездичките (*) на крајот на понудата, напишани со font 1.

MaxADSL + Компјутер (колку убаво звучи тоа :pos:)
Со MaxADSL + компјутер понудата добиваш:
  • MaxADSL пакет за супербрз интернет пристап
    и
  • компјутер со кој можеш да се поврзеш на интернет, да слушаш музика, да гледаш филмови, да преснимуваш CD-а и DVD-а и многу други работи
Понудата важи за склучен договор на 2 години.
Побрзајте! Количините се ограничени.

Конфигурацијана компјутерот
Процесор (CPU)
Intel Celeron D 2.53 GHz
Матична плоча
MSI PM8M3-V
Меморија (RAM)
256 MB DDR
Хард диск
80 GB
Оптички читач/режач
LG DVD/RW 18x брзински
Графичка картичка
128 MB (Вградена на матичната плоча)
Звучна картичка
Вградена на матичната плоча
Мрежна картичка
Ethernet 10Base-T/100Base-TX - RJ-45
Монитор
17" TFT
Звучници
2.0
Тастатура
English
Глувче
Оптичко
Подлога за глувче
Вклучена
Оперативен систем
Microsoft Windows XP Starter Edition - ОЕМ

*Помеѓу 2 GB и 3 GB, сообраќајот се наплаќа по 0,1 денари за 1 МВ. Над 3 GB се намалува брзината на пристап на 64/64 kbps.
** По надминувањето вклучениот сообраќај, брзината на пристап се намалува на 64/64 kbps.
*** По истекот на две годишниот договор, компјутерот треба да го вратите на МТ во исправна состојба со неповредена гаранциска налепница. Ако не го вратите компјутерот во исправна состојба со неповредена гаранциска налепница, треба да платите надомест за оштетен/невратен компјутер. Надоместот се пресметува сразмерено на оштетувањето и е ограничен на најмногу 6.200 денари без ДДВ.

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Како и да е.... за 540 евра (максимум ако трошиш повеќе од 3 ГБ) ќе имаш солиден компјутер за обичен корисник (не гејмер) + 2 години неограничен интернет... Најдобрата понуда дефинитивно!!

Член од
9 ноември 2005
Мислења
39
Поени од реакции
0
Признавам дека сум „тапа“ за хардвер од пред 5 години кога се префрлив на лаптопи и немам поима од цени.

Но те молам покажи ми фирма која ја продава истата таа конфигурација во малопродажба по цена од 6200 денари + 24 рати по 400 денари (плус ддв) со ЛЦД монитор.

Инаку оваа понуда е стара, само што сега е поевтинета (мислам беше околу 600 ден. месечно).

Не знам зошто но за мене има логика многу. Имаат продадено до сега многу овакви конфигурации и многу домови кои немале ниту компјутер ниту интернет сега имаат. Ова е права насока за зголемување на бројот на интернет корисници во МК и е модел сличен како оној на мобилните оператори.

Јас би го поздравил секој провајдер кој ќе се обиде на поволен начин да го зголеми бројот на вмрежени домови.

А и за 2 години ако не ти се допаѓа компјутерот може едноставно да го вратиш и да земеш нов побрз на рента.

Исто така прашав пред некој ден на 0800 12345 дали е точно дека не може да се надградува. Ми рекоа доколку не сакам да платам (т.е. да го вратам) и да ми важи гаранцијата ќе треба само да го однесам во надлежниот сервис (СЕТ или риверсофт) и таму сервисерот да ги стави соодветните компоненти (и ако го враќам на крај да ги извади). Инаку на компјутерот му фали РАМ да биде идеален за сите нон-гејмери.

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Исто така прашав пред некој ден на 0800 12345 дали е точно дека не може да се надградува. Ми рекоа доколку не сакам да платам (т.е. да го вратам) и да ми важи гаранцијата ќе треба само да го однесам во надлежниот сервис (СЕТ или риверсофт) и таму сервисерот да ги стави соодветните компоненти (и ако го враќам на крај да ги извади). Инаку на компјутерот му фали РАМ да биде идеален за сите нон-гејмери.
MОЖЕ да се надградува

Другар ми зеде пред некој ден подобра графичка (незнам точно која) со 256 МБ и уште 1 ГБ рам...

Значи МОЖЕ да се надградува....

Член од
17 февруари 2007
Мислења
296
Поени од реакции
0
И само да се инсталира поасален XP, овој стартерот е ептен глуп :)

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Ептен... првиот ден го форматира :) нема смисла... а компјутерчето е супер! Без зафрканција, не е лошо... за мали пари...

Член од
9 ноември 2005
Мислења
39
Поени од реакции
0
убунту и немаш гајле.

сум на мисла за две недели да земам еден таков. ако го направам тоа на блог ќе ставам кратка рецензија.

Член од
2 април 2007
Мислења
394
Поени од реакции
13
Како и да е.... за 540 евра (максимум ако трошиш повеќе од 3 ГБ) ќе имаш солиден компјутер за обичен корисник (не гејмер) + 2 години неограничен интернет... Најдобрата понуда дефинитивно!!
mtnet- неограничен интернет???
кажи кој пакет е тоа, првпат слушам.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
А чекај, како може да остане ПЦто у твоја сопственост? Да ја извадиш налепницата намерно и да платиш 6200 нема да ти го земат Пцто и парите? Пошо вака не се исплати, ке земеш кредит од банка, ке го плаќаш 2 години + ке избереш каков сакаш нет.

Член од
9 ноември 2005
Мислења
39
Поени од реакции
0
ако не го вратиш плаќаш 6200. ако ја извадиш налепницата плаќаш 6200. ако го вратиш не плаќаш ништо. Да повторам - јас навистина не знам - но која фирма дава компјутер на 24 рати по таа цена/услови со ЛЦД монитор? Не викам дека нема туку дека не знам.

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
mtnet- неограничен интернет???
кажи кој пакет е тоа, првпат слушам.
Секој пакет. И он-нет има неограничен Интернет. Ја намалуваат брината - да, но интернетот е неограничен...

А чекај, како може да остане ПЦто у твоја сопственост? Да ја извадиш налепницата намерно и да платиш 6200 нема да ти го земат Пцто и парите? Пошо вака не се исплати, ке земеш кредит од банка, ке го плаќаш 2 години + ке избереш каков сакаш нет.
Да, можеш да одбереш дали ќе го задржиш PC-то на крај после 2те години. Ако го задржеш плаќаш 100 евра

Значи да направиме една пресметка (со ДДВ):
Компјутер + Интернет
1.061 (2 GB) + 120 (за 3+ GB) = 1181 денар месечно
Само Интернет
589 (2 GB) + 120 (за 3+ GB) = 709 денари месечно

1181-709 = 472 денари месечно за компјутер

24 месеци * 472 = 11.328 денари + 6.200 (доплата) = 17.528 денари

Значи имате компјутер за 285 евра!

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
а ако потпишеш нов договор ти останува компјутерот?

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Доплаќаш 100 евра и после ШТО сакаш можеш да правиш со компјутерот....

Член од
15 март 2007
Мислења
55
Поени од реакции
0
ПО ИДИОТСКА ПОПНУДА, ЗДРАВЈЕ!!!

Од целата конфигурација, како нешто добро, може да се издвои само монитрот и двд режачот, другото е за во отпад.
Моментално идентична конфигурација вреди околу 250 еур.( се сомневам дека компонентите се нови). а после две години ќе вреди 100 еур. Што значи дека компјутерот два пати го купуваш. И акосе случи да цркне после година и пол ќе одплаќаш магла. Но не е страшно, истата конфигурација ќе можеш да ја добиеш.
( ова конфигурација за две години ке се паќа во смоки или чипс како што на времето се паќаше танга):pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom