Соја, корисна или штетна за здравјето на човекот?

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Јас си имав проблеми од консумирање соини производи така да ја избегнувам во секој облик.
 

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
А да не јадете соја и да се држите до храната која традиционално е на ова подрачје?

Поубаво ќе биде за сите, најмногу за вас кои ве залажале да бутате потенцијално опасна храна.
Сојата е крајно штетна, можеби и не би била до толку да е во некоја форма која би ви се сервирала во Азија, каде и е местото, правилно ферментирана и погодена.
Сејтан, мисо, тофу и слично, кои се рекламираат ко здрава храна, се продукт на сосема погрешна преработка.
Да се разбереме, сојата и најдобро обработена е за никаде, но она кое доаѓа кај нас е бетар.
Читајте и образувајте се, имате интернет, не ми е јасно како може некој, демек интелегентен и информиран, да прави такви грешки.
 
Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Оф топик јагодите за да даваат поголеми приноси и да не заболуваат од болести, се третираат со гени на риба.Тоа е алергенска бомба јагодата е алергенс сам по себе, а и рибата така да комбинацијата е страшна. Сојата не е здрава во никој случај. Тоно дека подобро е да се држиме до продуктите кои природно виреат на ова подрачје.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
Грашок, боранија, бамја, грав...тоа е добро. Погоре тоа што е споменато, тоа го имам истото читано. Дека од каде што е човекот, таква храна му одговара на организмот.
Цела палета зеленчук, овошје, Македонија има голем избор на продукти и храна подготвена од тие продукти. Кога би бирал меѓу кинески, индиски...и кафанче со домашно бобче, полнети пиперки или турлитава...секако би го одбрал кафанчето со нашето национало -повкусно, поразновидно и поздраво. Барем за мене.
 
Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Не тука ке јадат кинески алги, суши, јапонски јаболка, соја, и што уште не демек макробиотичка храна, поздрава била од мода што тераат. Па ако гледаме така во Кина и кучиња и мачки јадат ај сега и ние да почнеме.А со нашите продукти нели може здраво да се храниме. Сега ке побарам да видите што е генетски модифицирана соја. Како може едно растение да заменува и месни и млечни производи нели сте се прашале. Тоа е затоа што е генетски модифицирано.

Некаде до 2000 година не сум имала проблем со јадење риба ниту со други прехрамбени продукти. Од кога почна масовно да се носи риба замрзната (можеби сте приметиле повеќе рибарници нема каде може да се купи свежа риба) јас добив алергија на риба која е опасна по живот како и секоја друга алергија.
Поентата ми е масовното производство на храна не е природно тоа е вештачки третирано, адаптирано да расте во климатски услови несвојствени за тоа растение, отпорно на болести, и инсекти.

GMO soy Since 1994, a growing number of foods were developed using genetic modification (GMO). With these products has come controversy, primarily in Europe where some question whether GMO foods are safe. What are GMO's - Scientists are now able to use the tools of modern biotechnology to insert a gene into the crop to give it new, advantageous characteristics. Most genetic modifications make it easier to grow the crop. GMO soy - About half of the American soybean crop planted in 1999 carries a gene that makes it resistant to an herbicide (Roundup) used to control weeds. Risks of GMO food - GMO crops may threaten biodiversity, decrease the richness and variety of foods, and make farmers more dependent on chemical companies, through the purchase of seed or chemicals. Health concerns include: allergy, gene transfer (antibiotic-resistant genes from GMO to bacteria), and outcrossing (the movement of genes from GMO plants into conventional crops). GMO controversy - The movement against GMO agriculture seems to have exploded recently. European farmers and consumers have forged a formidable alliance calling for a moratorium on genetically engineered crops. Indian farmers have burned fields believed to be planted with GMO cotton. In the U.S. an emerging alliance of consumers, farmers, corporate accountability and fair trade activists has only recently gathered steam. The soy industry reacted with the introduction of the Identity-Preserved (IP) by which suppliers guarantee that their products are GMO-free. The GMO issue resulted in the replacement of some soy ingredients with other materials, some of which are synthetic and have lower functionality. Soy lecthin has been replaced by synthetic emulsifiers. As a response the soy industry can now provide identity-preserved lecithins.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
Сега ке побарам да видите што е генетски модифицирана соја.
Можеш соја и дома да садиш, не мора да се купува. Но за секој таков производ имаме соодветен од нашето поднебје-веќе испробан како здрав. Ова не значи дека не е добро да се проба или експериментира со други производи, но не знам колку е полезно за организмот човек да се сконцентрира на целосно странска кујна.

А за сојата имаше едно истражување каде дополнително се покажа дека и не е така здрава, ако се консумира постојано (погоре нешто е споменато за тоа). Споро ми отвора страни за да најдам нешто за тоа.
 
Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Можеш соја и дома да садиш, не мора да се купува. Но за секој таков производ имаме соодветен од нашето поднебје-веќе испробан како здрав. Ова не значи дека не е добро да се проба или експериментира со други производи, но не знам колку е полезно за организмот човек да се сконцентрира на целосно странска кујна.

А за сојата имаше едно истражување каде дополнително се покажа дека и не е така здрава, ако се консумира постојано (погоре нешто е споменато за тоа). Споро ми отвора страни за да најдам нешто за тоа.
Да може и дома да се сади соја но семето што ке го насадиш веројатноста да е ГМО е многу голема.

и потполно се согласувам со тебе дека треба да се консумираат продукти кои се карактеристични за нашето поднебје.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
http://www.mercola.com/article/soy/avoid_soy.htm

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Cinderella's Dark Side
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]The propaganda that has created the soy sales miracle is all the more remarkable because, only a few decades ago, the soybean was considered unfit to eat - even in Asia. During the Chou Dynasty (1134-246 BC) the soybean was designated one of the five sacred grains, along with barley, wheat, millet and rice.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] However, the pictograph for the soybean, which dates from earlier times, indicates that it was not first used as a food; for whereas the pictographs for the other four grains show the seed and stem structure of the plant, the pictograph for the soybean emphasizes the root structure. Agricultural literature of the period speaks frequently of the soybean and its use in crop rotation. Apparently the soy plant was initially used as a method of fixing nitrogen.13 [/FONT]
These inhibitors are large, tightly folded proteins that are not completely deactivated during ordinary cooking. They can produce serious gastric distress, reduced protein digestion and chronic deficiencies in amino acid uptake. In test animals, diets high in trypsin inhibitors cause enlargement and pathological conditions of the pancreas, including cancer.14
Soybeans also contain haemagglutinin, a clot-promoting substance that causes red blood cells to clump together.
Trypsin inhibitors and haemagglutinin are growth inhibitors. Weanling rats fed soy containing these antinutrients fail to grow normally. Growth-depressant compounds are deactivated during the process of fermentation, so once the Chinese discovered how to ferment the soybean, they began to incorporate soy foods into their diets.
In precipitated products, enzyme inhibitors concentrate in the soaking liquid rather than in the curd. Thus, in tofu and bean curd, growth depressants are reduced in quantity but not completely eliminated.
Soy also contains goitrogens - substances that depress thyroid function.
Additionally 99% a very large percentage of soy is genetically modified and it also has one of the highest percentages contamination by pesticides of any of our foods.
http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/soy.htm
[FONT=Georgia, Times New Roman, Times, serif]From tofu and tacos to baby formula and burgers, soy products have swept the nation as a healthy source of protein, with a reputation for being all natural and good for you. New studies have however raised questions over whether the ingredients in soy might increase the risk of breast cancer in some women, affect brain function in men and lead to hidden developmental ab-normalities in infants. [/FONT]

[FONT=Georgia, Times New Roman, Times, serif]The core of their concerns rests with the chemical makeup of soy: in addition to all the nutrients and protein, soy contains a natural chemical that mimics estrogen, the female hormone. Some studies in animals show that this chemical can alter sexual development. And in fact, 2 glasses of soy milk/day, over the course of one month, contain enough of the chemical to change the timing of a woman’s menstrual cycle.[/FONT]
[FONT=Georgia, Times New Roman, Times, serif]Isoflavones in soybeans[/FONT]

[FONT=Georgia, Times New Roman, Times, serif]Soybeans contain an impressive array of phytochemicals (biologically active components derived from plants), the most interesting of which are known as isoflavones. Isoflavones are the compounds which are being studied in relation to the relief of certain menopausal symptoms, cancer prevention, slowing or reversing osteoporosis and reducing the risk of heart disease.[/FONT]
[FONT=Georgia, Times New Roman, Times, serif]Soy critics point to the fact that soybeans, as provided by nature, are not suitable for human consumption. Only after fermentation for some time, or extensive processing, including chemical extractions and high temperatures, are the beans, or the soy protein isolate, suitable for digestion when eaten. [/FONT]
Да не го копирам целиот текст, ако некој сака може да го прочита на горните линкови, како и да најде дополнителни ресурси преку
Гугле цар.
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Јадење соја е играње со оган, можеби нема секој да ги осети поледиците веднаш ама јас лично сум осетил штетни последици од сојин лецитин а кај други од сојино млеко. Сојата делува на хормонскиот систем а тоа е многу непријатна работа. Каква штета им се прави на бебињата на кои им се дава сојино млеко мајките не се свесни.
 
Член од
6 јули 2009
Мислења
491
Поени од реакции
16
За здраво, здраво е стварно, само што во македонскава кујна нема навика да се практикува ваква работа. Имам пробано од шницлите и од тоа трошките незнам како се викаат знам мама во супа има обичај да ги става и плескавици кога прави. Вкусни се не се лоши, но ствар навике, повеќе сум за обична шницла, месо си е месо, го обожавам :)
 

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.659
Поени од реакции
8.659
Кога ќе се спомне овој продукт голем број од луѓето сметаат дека овој прехранбен производ може да предизвика канцер, додека пак други велат дека ова е одлична замена за месото, одличен продукт за луѓето кои што имаат висок холестерол како и за вегетаријанците.


Но што е навистина сојата, дали е толку штетна колку што кажуваат или се тоа се само дезинформации.
На интернет преовладуваат секаков вид на статии кои што се сосема различни и се напишани од нестручен кадар, но едно нешто што знаеме е дека тие се богати со протеини, јаглехидрати, масти, витамини и минерални материи.

Еве едно видео со интересен факт за сојата, кое што кажува дека ферментираните производи од соја се добри додека пак неферментираните не се толку здрави, погледнете.

Ваше мислење?​
 
N

NikolaMKD91

Гостин
ГМО сојата во никој случај неможе да биде корисна за здравјето на човекот , онаа природната ако можам така да ја кажам што не е ГМО би требала да е ок . :)
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
Проблемот е што 90% од сојата е GMO, така да :D
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.346
Поени од реакции
29.812
Ваше мислење?
Штетно, едноставен одговор.
Како што кажаа погоре, огромен дел од сојата е генетски модифицирана и третирана со соодветните хербициди на ГМО индустријата.

Тоа е едно, второ е дека во сојата има isoflavones -состојки кои на телото влијаат како фито-естроген. Така да, освен ако не си жена во менопауза, или надежен трансекусалец, не би ти пропорачал исхрана богата со соја. Сеедно е дали се работи за варијанти од ферментирана соја (тофу и слично)
Така да освен ако не те занима задната страна на самураите, заборави на сојата. Јас дури ни соја сос не употребувам, количините се мали ама има премногу конзерванси.

До научен аспекет, треба да се каже дека има некои студии за нивно анти-канцер дејство кај одредени ракови на женските репродуктивни органи.[DOUBLEPOST=1399319259][/DOUBLEPOST]Корисно читање:
http://www.menshealth.com/nutrition/soys-negative-effects
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9865428
 

Kajgana Shop

На врв Bottom