Соја, корисна или штетна за здравјето на човекот?

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Сојата влијае штетно врз продукцијата на тестостеронот, затоа се препорачува да не се применува во големи количини кај машките.
 
Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.726
Поени од реакции
246
Znaci ako ne sakate deca - jadete soja!!!

:shock: :? :lol: :lol: :lol: :wink:
 

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Znaci ako ne sakate deca - jadete soja!!!
Не туку со тоа се зголемува производството на естроген, и се случуваат лоши работи.. најдобар пример се проблемите со простата, како и срцевите заболувања, колку поради недостаток на Б12, толку поради и низа други непријатности кои сојата ги прави.
Се што е умерено е во ред, но да не се претерува.
 

Iris

Ruzha, ruzhica...
Член од
29 април 2005
Мислења
278
Поени од реакции
7
Никола напиша:
Сојата влијае штетно врз продукцијата на тестостеронот, затоа се препорачува да не се применува во големи количини кај машките.
Nikola, pushenjeto i alkoholot ushte poshtetno vlijaat na plodnosta kaj mashkite...


Poshto ne jadam meso, soja upotrebuvam dosta. Ne znam dali ste probale sarma so soja troshki (mmmmmmmm).
 

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Nikola, pushenjeto i alkoholot ushte poshtetno vlijaat na plodnosta kaj mashkite...
Poshto ne jadam meso, soja upotrebuvam dosta. Ne znam dali ste probale sarma so soja troshki (mmmmmmmm).
Значи употребата на соја е избор на помалото зло?
Чисто онака, бидејќи спомена "уште" :)

Како и да е, спомнувањето на тестостерон, автоматски не повлекува заклучок дека зборувам за плодноста, тестостеронот има огромно влијание во развитокот на телото кај машките и има случаи, каде намалувањето на количеството на тој хормон, штетно се одразува врз функционирањето на организмот.
Избегнувањето на јадење на месо не е многу препорачливо. Може да се намали конзумацијата, но да се исфрли наполно, не е пожелно. Бидејќи во тој момент треба да започнеш да сметаш, што се му е потребно на твоето тело, да се грижиш да го снабдуваш со се она кое претходно месото го обезбедуало, а искрено кажано, не е сигурно дали е можно да се најде соодветна супституција на компонентите кои ги има месото, преку вегетерјанска исхрана.

Затоа, ниеден екстрем не е пожелен, треба во животот човек да биде умерен во се и со тоа и во исхраната.
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.609
Поени од реакции
107
SOJA – DEFINITIVNO LJEKOVITA


Ni o jednoj namirnici do sada nije napisano toliko chlanaka i knjiga kao o soji! Znalo se za njeno bogatstvo u proteinima i ulju, znalo se da sadrzhi neke tvari, ali se nije znalo ono shto se danas zna a to je da je toliko ljekovita da bi ju trebalo uvrstititi u prehranu bez obzira kojem pravcu u prehrani pripadali. Novim otkrichima soja ulazi na popis funkcionalne hrane, tj. momentalno se nalazi izmechu hrane i lijeka.. Od stoch;ne hrane do lijeka dijeli nas samo desetak godina! Stavljanje soje u jelovnike svakodnevne prehrane zapravo je vrlo jednostavno. Ukratko, sprema se tiha revolucija iz soje!

META-ANALIZA POKAZUJE SVE!

Meta-analiza podrazumjeva suvremenu statistichku metodu koja uzima u obzir rezultate velikog broja radova o nekom problemu objavljenih u odrechenom periodu vremena. Takvu je anallizu objavio u uglednom struchnom chasopicu New England Journal of Medicine dr J. Anderson sa Sveuchilishta Kentucky. Meta.analiza je osobito prikladna za ispitivanja na ljudima gdje je manji broj uchesnika. Dakle, taj dr Anderson analizirao je 38 studija koje su bile provedene tijekom dvadesetak godina. Njega je zanimao odnos unosa sojinog proteina s jedne i razine masnosha u krvi s druge strane. Nedvojbeno je utvrdzeeeno slijedenje; ako se konzumira sojin protein umjesto mesnog, znachajno pada razina ukupnog kolesterola u krvi, tzv. LDL (opasnog) kolesterola kao i ukupnih masnocha. Ako znamo da su upravo to rizichni faktori kada je u pitanju nastanak bolesti krvochilnog sustava a osobito srshanog i moch;danog udara, ne treba biti previdze mudar pa zakljuch;iti shto to u praktichnom smislu znachii. To bi moglo jednostavno prelomiti i posljednje zagovornike mesne hrane odnosno proteina animalnog podrijetla!

Meta-analiza je pokazala slichne rezultate od pokusa koji su izvrcheni u Kanadi i Italiji. Vazhno je pripomenuti da su iz pokusa izdvojeni svi oni sluchajevi inicijalne razine kolesterola ispod 200 i iznad 240 mg. Takav selektovni pristup potvrdio je ranije pretpostavke da shto je razina inicijalnog kolesterola vecha che biti udziinak sojinog proteina u spushtanju razine kolesterola u krvi! Tako che ljudi koji imaju vrlo visoku razinu opasnog (LDL) kolesterola, ko zumiranjem sojinog proteina imati redukciju od 24%, dok che osobe s nikom inicijalnom razinom imati redukciju od 8%. Rezultati su toliko dobri da im ne treba komentara!

LJEKOVITA DOZA SOJINOG PROTEINA

Ovakvi uchinci su postignuti s dnevnim unosom od 47 grama chistog sojinog proteina, ali valja napomenuti da je chak 37% svih pokusa izvrcheno s josh; manjim dnevnim unosom tj. s svega 31 gram. Prevedeno na kuhinjske mjere to oko 2 velike lice sojinog izolata. Za svakodnevnu praksu kod osoba s opasnom razinom masnocha i kolesterola u krvi, preporuchuje se za 50 grama a za mushkarce 68 grama sojinog proteina. Moglo bi se rechi i ovako; zamjena 60% ukupnog dnevnog proteina s sojinim proteinom, moglo bi donijeti dramatichno poboljch;anje svim ljudima s povishenim kolesterolom u krvi. Ako se pak uvochenje sojinog proteina u prehranu kombinira s preporukama Americhkog udruženja za srce, koje kache da se dnevni unos masnocha treba reducirati za 33% ukupnih kalorija, rezultati su – zagarantirani!

U Italiji, gdje se dijeta s sojinim proteinom vech koristi u praksi, doshli su do josh jednog zanimljivog otkricha; ako se radi o genetski visokoj razini kolesterola – takav problem bolje odgovara na sojine proteine nego na redukciju masnoche u prehrani!

Pokusi provedeni na Sveuchili&shtu u drzhavi Ilinois pokazali su da dnevno konzumiranje 50 grama sojinog proteina smanjuje ukupni kolesterol bez spushtanja razine “dobrog” (HDL) kolesterola. Kada se iz dnevnih obroka oduzme pola doze tj. 25 grama sojinog proteina, spushtajuchi uchinak je utvrdzhen kod osoba i s inicijalno vechim kolesterolom od 240 mg.

SHTO I KAKO DJELUJE – LJEKOVITO?

Ljekoviti uchinci sojinog proteina se odnose samo na onaj protein iz sojinog zrna! Ne zna se zashto on ima svojstvo spushtanja razine kolesterola, ali se zna da druge komponente sojinog zrna (vlaknata struktura) tih uchinaka - nemaju! Pa ipak situacija nije tako beznadezhna; nedavni pokusi na majmunima daju naslutiti o kojim se tvarima radi. Kemijske supstancije pod nazivom IZOFLAVONI smanjuju moguchnost srchanog udara od stresa, a 2 podskupine supstanci su izdvojene kao narochito perspektivne; GENISTEIN i DAIDZEIN.. Skupina izoflavona podrazumjeva fitoestrogene (biljne spolne hormone). Tako primjerice Genistein svojom strukturom podsjenja na strukturu estrogena, pa se chak neki njegovi uchinci mogu poistovjetiti s uchincima zhenskih spolnih hormona. To doslovce znachi da bi se mogli primjeniti svugdje gdje se koriste estrogeni, a to je prije svega zashtita krvochilnog sustava, prevencija osteoporoze i nekih oblika raka! Ukratko, sprema se tiha revolucija iz soje! Hrana koja se u nas sve do nedavno koristila samo za prehranu stoke, a u svijetu se mukotrpno probiajala pored bogate trpeze na kojoj je dominiralo meso svih vrsta, mozhda će konachno osvanuti u punom svijetlu jer mozhe produchiti ljudski zh;ivot. Od situacije kod nas kada je soja bila samo stoch;na hrana pa do lijeka, dijeli nas samo oko 10 godina! To bi moralo znachiti i medicinsku revalorizaciju vegetarijanske prehrane gdje je supstitucija mesa sojom, standardni postupak.

Premda su znanstvenici “zagolicani” do kraja, osobito kada se radi o raku dojke, nachin pozitivnog djelovanja je u sferi nagadzhanja i teoretoziranja. Mozhda je najblinje mishljenje da izoflavoni blokiraju receptore estrogena u mlijeshnoj zhlijezdi, shto onemoguchava produkciju stanica raka dojke! Isto tako se misli da biljni estrogeni djeluju kao blokatori mushkog spolnog hormona testosterona, koji “tjeraju” prostatu na rast tumora. Osim toga, izoflavoni usporavaju stvaranje sustava krvnih zhilica na mjestima gdje ih nije bilo (angiogeneza) a to je prva faza u nastanku tumora. Bez obzira na spekulacije kako bi se ljekovite tvari mogle izolirati i pretvarati u tablete, ostaje pravilo da je izvorni sojin protein u svakodnevnoj prehrani -–najbolje rjedzhenje.

IZVORI SOJINOG PROTEINA

Sastav cijelog sojinog zrna varira ovisno o sorti, ali se mozhe uzeti da prosjeno sadrzhi 38% proteina., 18% ulja i oko 15% vlaknaste strukture. Pravo je obilje gotovih proizvoda koji se mogu koristti u standardnoj prehrani. Najbolje je pocheti s sojinim mlijekom, koje se po ničem ne razlikuje od kravljeg osim po okusu. Navikli smo na miris i okus kravljeg mlijeka pa nam je sve ostalo – drukchije. Ali pokusi su pokazali da se dojennje navikne na sojino mlijeko jednako kao i na kravlje. Nemojmo zaboraviti da se neke najnapushenije zemlje svijeta (Indonezija, Malezija, Indija) hrane gotovo iskljuchivo sojinim mlijekom i da oni tvrde kako je jedino pravo mlijeko – sojino! Postoji vishe varijanti sojinog mlijeka ukljuchujuch;i i fermentirani oblik – jogurt!

Sojino mlijeko sadrzhi isto (ili vish;e) proteina kao shto je sluchaj kod kravljeg mlijeka, a za one koji ne podnose grashasti miris soje, postoje industrijski aromatizirani oblici ili je tehnoloshki stvar drukchije rjeshena i tada nepozheljnog mirisa visje nema. Svaka vecha sojinog mlijeka sadrzh;i 4-10 grama sojinog proteina. Svjeche sojino mlijeko u nas plasira ga iz Makronove Zlata Nanich iz Zrna. Mozhda treba rechi da se u kulinarstvu sojino mlijeko koristi na bezbroj nachina sve isto kao i kravlje mlijeko, naravno ukljuchujuch;i i pripremu kvalitetnih palachnki.

Sojino brashno i sojin koncentrat su slijedechi proizvodi s proteinom soje koji se u nas mogu dobiti primjerice u Gei ili drugim shopovima zdrave hrane. Mogu se dodavati u kruh, tijesto i druge proizvode a mogu se praviti pljeskavice u kombinaciji s povrshem i oradzhastim plodovima. Recepti za njihovu uporabu mogu se nachi na internetu (Vidi: WEB “Zdrava hrana & Prehrana”).

Ako uz uporabu sojinog proteina pomognemo samo 10% onih bolesnika koji pate od povishenih koncentracija masnocha i kolesterola u krvi, mi smo zapravo ispunili svoju misiju.
 

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
30
The`bItCh напиша:
SOJA – DEFINITIVNO LJEKOVITA
Тоа што Кулиер го напишал т.е. го препишал, уште во 98-ма, му фали едно нешто, а тоа е референци до научни студии, кои ќе го потврдат тоа што го збори. Исто како да читаш од Мила, Здравје, Idividi порталот или слично препишувачко списание... се е тоа трач наука!!

Подоле имаш текстови кои завршуваат со референци до научни студии.
За проверка на самите студии, одиш на http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?DB=pubmed и бараш.

The Evils of Soy
http://www.t-nation.com/readTopic.do?id=459861

Bad Protein
http://www.t-nation.com/findArticle.do?article=body_87prote

Soy is Still Bad Protein
http://www.t-nation.com/readTopic.do?id=461709

и

Poison Protein
Kaayla T. Daniel, Ph.D. Exposes the Whole Soy Story

http://www.t-nation.com/readTopic.do?id=459516

, од каде следува овој "исечок":

T-Nation: So how did soy become known as such a "health" food?

Dr. Daniel: For years, the soy protein left over from soy oil extraction went exclusively to animals, poultry, and more recently fish farms. The problem is that only so much soy can be used in the feeds before the animals start developing serious reproductive and other health problems. So the soy industry still had a lot left over and decided to start marketing it as a "people feed."

T-Nation: I remember first seeing soy as an ingredient in discount dog foods. How did it go from dog food to people food?

Dr. Daniel: Well, for this to succeed, they had to improve soy’s image from that of a poverty food or hippie food. Back in 1975 a top-gun marketer hired by the soy industry recommended that the fastest way to get poor and middle class people to accept a product was to have it consumed on its own merit — not just because it was "cheap" — by people who were affluent enough to buy any foods they wanted. Accordingly, soy is aggressively marketed as an upscale "health food."

The United Soybean Board has targeted key influences such as food manufacturers, chefs, dietitians, editors, writers etc., and has aggressively lobbied in Washington and has invested millions in medical research. They spent more than a million dollars on establishing the FDA’s spurious cholesterol lowering heart claim alone. The campaign has been nothing less than brilliant.


додаток: 22-06-05

Study: Soya threat to fertility

COPENHAGEN, Denmark (Reuters) -- A plant chemical found in soya, tofu and legumes could potentially damage sperm and affect male fertility, a British researcher said on Wednesday.

http://www.cnn.com/2005/HEALTH/06/22/fertility.soya.reut/index.html
 
Член од
23 април 2005
Мислења
619
Поени од реакции
12
Sojate e dobra, zdrava i zamena za meso na vegeterijancite,zamisli mesooo, mislam deka e dovolno jasno
 
Член од
20 септември 2005
Мислења
11
Поени од реакции
0
Study: Soya threat to fertility

COPENHAGEN, Denmark (Reuters) -- A plant chemical found in soya, tofu and legumes could potentially damage sperm and affect male fertility, a British researcher said on Wednesday.

http://www.cnn.com/2005/HEALTH/06/22/fertility.soya.reut/index.html[/quote]

Ова е дефинитивно научно докажано.

Но соиниот исофлавон се користи и како суплемент на дневната исхрана кај луѓе со високо ниво на лоши масти, висок крвен протисок и како превенција на кардиоваскуларни болести.

Точно дека не се препорачува во големи количини кај машката популација, но кај жените сојата има тотално спротивен ефект. Во Франција, Холандија и Германија терапијата со соја се препорачува на се повеќе жени кои се во пред-менопауза или во менопауза бидејки по најприроден пат ги надоместува хормоните који телото веќе не ги произведува.

Иначе, жал ми е само што не го видов форумов порано:) Ја како голем соја freek:) имам супер искуства со сојата. Бидејќи имам Lactose intolerance заменувам скоро се што може да се замени со соја. Соја маргарин, сојин зејтин, млеко, кисело млеко, сирење, кашкавал... (од вистинско месо не се откажувам...нема шанси :D )

:bal:
 

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.495
Поени од реакции
181
Acid напиша:
Ама сирењето и кашкавалот беа многу одвратни. :pov:
Сигурно мислеше на мајонезот :roll: Дека претходно имаше кажано дека кашкавалот ти се допаднал :D
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.609
Поени од реакции
107
ДЕСЕТ ЛЕСНИ НАЧИНИ ЗА КОНЗУМИРАЊЕ НА СОЈА

И покрај тоа што сојата стана основен елемент во источните диети уште од пред 5.000 години, оваа супер храна мошне споро си го најде своето место во САД. Неодамна FDA го одбри конзумирањето на сојата со образложение дека соините протеини ги намалуваат маснотиите, диетата со намалување на количеството на холестеролот може да ја намали опасноста од срцеви збаолувања. Ова протеинско растение богато со минерали и витамини, нуди и голема количина на растворлива целулоза, омега 3 масни киселини и големо количество на фитонутриенти кои ги победуваат болестите.
Сојата има и дополнителни бенефиции за жените, бидејќи ја намалува опасноста од остеопороза и симптомите на менопаузата како на пример нападите на топлина.
Уште поубава вест е тоа што не е потребен еден тон на соја за да ги почувствувате нејзините бенефиции. Обидете се да внесувате 15 грама соини протеини на ден преку сојино млеко, тофу, едамин, соини лешници или мизо.
  1. Користете сојино млеко за време на вашиот појадок од житарици.
  2. Додадете четири унци тофу во вашиот омлет.
  3. Додавајте малку сојино млеко во вашето кафе. Можете да го користите и за правење пена за капучино.
  4. Ставете неколку сојини кнедли или пак направете супа од сојини кнедли.
  5. Додадете чисто тофу или сос од соја во вашето следно јадење со месо.
  6. Додавањето на сојино млеко ја зголемува густината на крем супите или супите од зеленчук.
  7. Заменете го кремот во вашите десерти со млеко од соја или јогурт од соја.
  8. Побарајте сладолед од соја, достапен во сите супермаркети.
  9. Сирењето од соја е мошне погодно како додаток за тестенините и пиците.
  10. Пробајте ги воодушевувачките производи од соја кои ги заменуваат сосовите од шунка, пиперчиња, како и болоња сосовите.
[FONT=&quot]Запаметете дека секогаш[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot] е подобро сојата да се конзумира со храната, отколку во вид на таблети. Преголемата употреба на сојините таблети можат да ја нарушат вашата хормонална рамнотежа. [/FONT]
 
S

Stef Bachatero

Гостин
sojata e najdobra zamena za mesoto nemozam da sopram da ja jadam zosto bildam i toa mi e zamena za meso i jajca.Posle trening salata i 200 grama soja obavezno.A inace nema nikakvi losi posledici spored novite naucni istrazuvanja sojata sprecuva keljavost
 

Kista

ADP *10*!!!!!!!!!!
Член од
7 април 2008
Мислења
988
Поени од реакции
32
abe od soja se faka ZAPEK.ne se zezajte.ne zboram od iskustvo:vozbud::vozbud::vozbud:
 
Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
А да не претерувате со сојата бидејки повеќе е штетка отколку корисна:tapp::tapp: ај еден пример Предизвикува стерилност кај машките, ја предизвикува и кај жените но многу помалце
 
Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
90
Па незнам колку е здрава сојата заедно со пченката бидејќи тоа се едни од растенијата кои се генетски модифицирани со цел да даваат што поголеми приноси. Имав спремано неколку семинарски баш за генетски модифицирана храна. Проверете си го овој податок.
 
На врв Bottom