Сообраќајни прекршоци и казни

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Дечки имам едно прашање: Колку пари е казна ако не ти е осигуран скутер од 50 кубици? Имам слушнато дека била 600 денари, па ако е толку, воопшто не ни го осигурам...

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
А знаеш ли дека толку чини и осигурањето? Завчера го осигурав во кроација за 570ден. Претходната година беше 650, секоја година даваат мислам околу 10% попуст.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
ај да си праша нешто.. пред 2 недели ме фатија „под дејство на алкохол“ и ми покажа тоа 0.99 промили.. ми опна педерот казна 250 евра си ја платив упола за 3 дена.. е сеа - за одземање на возачка или слично тој не ми рече ништо туку од други слушнав као наводно ке ми опнат забрана намјалце 3 месеца ама КОГА не се знае... некој подетални информации за ова ?

OziLLLL

MADRIDISTA
Член од
8 октомври 2008
Мислења
3.334
Поени од реакции
1.892
Замислете каква случка, на мој роднина пред некој ден му пристигна дома ливче(од МВР) во кое пишува дека против него има покренато прекршочна постапка и мора во рок од неколку дена да се јави таму и таму(во некоја полиц.станица мислам) !
Е сега за што е таа прекршочна постапка, типов пред точно две и пол години додека возел со службеното возило и тоа на секојдневна/рутинска работна задача, на автопат го фатила полиција како збори по мобилен телефон и му пишале казна за тоа, арно ама типов му јавил на негов пријател полицаец и се договориле да му се поништи/скине казната и полицаецов рекол ОК средено е(значи случкава е од ноември или декември месец 2009 год.) а сега сме средина на мај.2012 год. значи точно две и пол години и му стигна пред некој ден прекршочна дома и мора да се јави во некоја си таму полиц.станица !
УОУ МЕН после цели две и пол години и тоа за најбанална казна(зборење на мобилен) прекршочна .......... :tapp:
Епа од таквите како вас гинат луѓето штом тоа е банална работа и казна зборење на телефон, не гледате на тоа дали одзема внимание и не дај боже самиот да ти се случе нешто, туку само пошто е твој близок или лично тебе - мене, и тоа е банална работа ...размисли двапати пред да пишеш вакви банални работи :)
--- надополнето: 27 јули 2012 во 21:34 ---
ај да си праша нешто.. пред 2 недели ме фатија „под дејство на алкохол“ и ми покажа тоа 0.99 промили.. ми опна педерот казна 250 евра си ја платив упола за 3 дена.. е сеа - за одземање на возачка или слично тој не ми рече ништо туку од други слушнав као наводно ке ми опнат забрана намјалце 3 месеца ама КОГА не се знае... некој подетални информации за ова ?
Знам дека се зема дозвола на одреден период поради алкохол у крв, е сеа дали има врска тоа колку промили и слично не знам, ако идеш на суд - барем у штип е така само 1 пиво ова она молење лелекање и пуштат :)

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Епа од таквите како вас гинат луѓето штом тоа е банална работа и казна зборење на телефон, не гледате на тоа дали одзема внимание и не дај боже самиот да ти се случе нешто, туку само пошто е твој близок или лично тебе - мене, и тоа е банална работа ...размисли двапати пред да пишеш вакви банални работи :)
--- надополнето: 27 јули 2012 во 21:34 ---
:)
Да ама типов е повозрасен и вози доста бавно и внимателно .......... бил со службеното возило и додека возел морал да се јави, бидејќи го барале службено и итно ........... инаку нормално дека никој не треба да користи мобилен додека вози ............ но типов вози доста внимателно и прецизно ............... сепак има разлика од возење до возење ........... не е исто некој да вози 50 и некој да вози 200 ........... и не е исто некој да е 100% наспан и трезен, а некој да е уморен, поспан, надуван и напиен ................. инаку да користењето на мобилен при возење е заебана работа, но има ите-како позаебани работи во сообраќајот ............ особено мислам на пребрзото возење и тоа во населени средини, возењето пијан, дрогиран, нервозен... непропуштањето пешаци на пешачки, поминување на црвено и.т.н.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Ај да си прашам нешто.
Наредниов петок планирам со другар да одам во друг град Ресен-Охрид т.е. нашкола со мојот мотор(кациги задолжително + нормално возење).Имам 125цц нерегистиран, а успат немам ни возачка.Е сеа колку што се распрашав по другарите, а и три годишно возење со комбе немам видено баш полиција до таму каде што планирам да одам, но сепак ме интересира доколку ме фатат дали можам да се извадам некако: како моторот има 2300км, дека е нов, чекам да го префрлам па да го регистирам или нешто трето или ке треба да вртам броеви ? ....... + колку е казната ?
Благодарам.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Дечки имам едно прашање: Колку пари е казна ако не ти е осигуран скутер од 50 кубици? Имам слушнато дека била 600 денари, па ако е толку, воопшто не ни го осигурам...
Иако мислењево е старо скоро месец дена, сепак се чувствувам должен да те предупредам нерегистриран мотор никако да не возиш. Казната не е 600 денари, туку е 400 евра. Не си играјте играчки, за сума од 10тина евра (толку е осигурањето) да добиеш 40 пати поголема казна. Ако не си го осигурал, направи го тоа што побрзо :)
--- надополнето: 29 август 2012 во 01:50 ---
Ај да си прашам нешто.
Наредниов петок планирам со другар да одам во друг град Ресен-Охрид т.е. нашкола со мојот мотор(кациги задолжително + нормално возење).Имам 125цц нерегистиран, а успат немам ни возачка.Е сеа колку што се распрашав по другарите, а и три годишно возење со комбе немам видено баш полиција до таму каде што планирам да одам, но сепак ме интересира доколку ме фатат дали можам да се извадам некако: како моторот има 2300км, дека е нов, чекам да го префрлам па да го регистирам или нешто трето или ке треба да вртам броеви ? ....... + колку е казната ?
Благодарам.
400 евра е казната за нерегистриран мотор, а исто толку и за возење без возачка дозвола, па сега ти пресметај дали вреди да се ризикува. Неможеш да се извадиш со тоа што си го пишал, бидејки мотор се осигурува веднаш штом е купен (ајде да речеме да ти прогледаат низ прсти ако си имал поминато ~50 километри, ама со 2300 воопшто не се надевај на такво нешто).

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Да го ебам, денес ми стигна покана за на суд бидејќи пред месец дена ме застанаа за возење без возачка за скутер од 50 кубика. Како прво , навистина ли треба да вадам возачка за него или доволна е некакви си потврда. Второ во поканата вика дека сум одбил да платам глоба во рок од 8 дена која ми била понудена и сум одбил да ја потпишам казната , е сеа работата е во тоа шо штрумфот ми кажа да одам до полиција во рок од 8 дена да си платам ама на лице место не ми даде ништо да потпишам, дали може некако со тоа да се извадам. И за крај има ли уште некој ваков случај , постојат ли шанси да се извадам некако или ќе ме олеснат 400 евра.. :mad:

Би замолил за брз одговор, фала

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
До сега може си дознал нешто, ама ај јас ке ти одговорам. Мене лани накај октомври ми пишаа казна, нормално ја платив во рок од една недела за пола цена. И сега во јуни милсам беше, чичко поштар ми донесе покана за на суд за да ми ја одземат возачката, поточно на 11 Септември треба да одам, па ке видиме колку ке ми пишат, на поканата пишува од 3 до 12 месеци.

OziLLLL

MADRIDISTA
Член од
8 октомври 2008
Мислења
3.334
Поени од реакции
1.892
Да го ебам, денес ми стигна покана за на суд бидејќи пред месец дена ме застанаа за возење без возачка за скутер од 50 кубика. Како прво , навистина ли треба да вадам возачка за него или доволна е некакви си потврда. Второ во поканата вика дека сум одбил да платам глоба во рок од 8 дена која ми била понудена и сум одбил да ја потпишам казната , е сеа работата е во тоа шо штрумфот ми кажа да одам до полиција во рок од 8 дена да си платам ама на лице место не ми даде ништо да потпишам, дали може некако со тоа да се извадам. И за крај има ли уште некој ваков случај , постојат ли шанси да се извадам некако или ќе ме олеснат 400 евра.. :mad:

Не се секирај друже, мене ми дојде за сончоглед и ми пишува одбил да се потпише на записник (кој го немаше, ми пиша само име и презиме на обичен бел лист и ми рече дека е само опомена да не се повтори) и дека не сум пратил жалба :) И денес честитка за крај на лето 50че :)

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Шо значи нема бегање, ќе мора да се плати така.. ? маме им јебем

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804

На лице место треба(ло) да ти направат записник во кој би бил наведен прекршокот, а ти имаш избор да го потпишеш тој записник (со што се согласуваш со наведеното и автоматски ја прифаќаш казната) или да одбиеш да го потпишеш, со што целиот процес се префрла на суд каде потоа би се одлучувало дали си виновен, дали ќе ти ја намалат казната и слично. Тебе може да не ти дале ништо да потпишеш, ама како ќе го докажеш тоа ? Твојот збор против оној на полицајците.. освен ако не си имал некој сведок со тебе, мислам дека ништо неможеш да направиш и сигурно ќе ти извлечат некоја пара (можно е казната да биде намалена ако ти си ученик/студент, имаш невработен родител итн). А за дозволата, се вади иста како и за сите други возила, со тоа што треба да уплатиш 200+190 денари на сметка на МВР за да те сликаат, нормално пред тоа треба да имаш положено возачки испит за М категорија кој чини некаде околу 2200 денари.

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
или тоа или нема да признаам дека јас сум ја возел веспата туку некој друг кој го кажал моето име, бидејќи јас му дадов податоци за мене така усно, немав никаков идентификациски документ во мене, а името на татко ми како сопственик на веспата го виде од регистрацијата...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
До сега може си дознал нешто, ама ај јас ке ти одговорам. Мене лани накај октомври ми пишаа казна, нормално ја платив во рок од една недела за пола цена. И сега во јуни милсам беше, чичко поштар ми донесе покана за на суд за да ми ја одземат возачката, поточно на 11 Септември треба да одам, па ке видиме колку ке ми пишат, на поканата пишува од 3 до 12 месеци.
кажи ми баш шо ке ти речат многу ме интересира

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
А за дозволата, се вади иста како и за сите други возила, со тоа што треба да уплатиш 200+190 денари на сметка на МВР за да те сликаат, нормално пред тоа треба да имаш положено возачки испит за М категорија кој чини некаде околу 2200 денари.
Да дополнам за 50кубика само решаваш тестови и тоа е тоа, лесно.

Kajgana Shop

На врв Bottom