Соживот со Албанците - коментари на А1

Статус
Затворена за нови мислења.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.038
Поени од реакции
83.473
Условите за да се објави коментар се да нема навреди на национална и верска основа. Таму секој коментар е навредување на национална основа. А коментарите на Македонците не се објавуваат.
Ако.
Можеби ова ќе допринесе некои да се разбудат.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Цел живот израснав опкружена само со Македонци.Мислев дека Албанците се нешто страшно,ги гледав само на телевизија како бараат факултети,како бараат образование на свој мајчин јазик,џамии,учество во власта и државната администрација.Кога отидов на факултет не имаше од секаде и од сите вери.Запознав прекрасни луѓе,албанци кој повеќе ми помогнаа,одколку нашите.До ден денес живеам со нив.Потоа тргнав на работа,каде за среќа се погоди моја колешка од Велешта,претпоставувам знаете кој и е татко.Прекрасно створење од човек.После таа работа тргнав на друга,каде јас сум малцинство во канцеларија.Тука успеав да ги разберам албанците во вистинска смисла на зборот.Овие Албанци живеат долго време во земјава,либерални се,почисто го говорат македонскиот јазик од албанскиот.Пасошот им е полн од шетање на страна и сите се високо образувани кадри на нашите државни универзитети.
Кога полагале испити,често пати оделе и пред комисија да полагаат како резултат на нивната етничка припадност.Не ми беше за чудење,бидејќи кај мене на факултет ги буткаа како од шала само поради тоа што беа албанци,добиваа реченици од типот„свиња на џамија ќе ви закачам“ и слично.
Исто како нас излегуваат,исто мирисаат,прекрасни се,културни,човечни пред се.Нивните ставови за името се исти како нас,нивната желба е иста како нашата.И они не ги сакаат простите,како што јас не ги сакам простите кои ме срамат како нација.Добро сфатив што значи да се школува на свој мајчин јазик и што значи соживот.
Од друга страна,несакам кога ми создава некој вооружени дејствија во земјава.Несакам барања кој им носат поени само на политичарите,а ние како народ се замразуваме.Несакам мојата земја некој да ја претвора во место каде може да прави што сака, и тоа луѓе кој не се македонци,туку се од други земји.
На крајот,подобро ни е заедно,отколку разделени и омразени.
Не треба да се гледа само едната страна и сите да влечеме по наше.Во склоп на ова ќе ја прераскажам случката на мојата колешка,која живее во чисто македонско опкружување.Она е единица и во близина има комшии кој си ги оставиле своите деца и се прежениле и премажиле,при тоа дечињата останале со бабата.Од чиста човечност додека биле мали,они им биле како втори родители,ги носеле на вечери,ручеци,одмори.Мајка и помагала во куѓата,со чистење перење,се со цел да се извадат овие деца на пат.После толку години,кога дојде конфликтот,токму едно од овие деца,сега возрасен маж сакал да им ја запали куќата со се нив,само зошто биле албанци.Па мајка му стара некогаш знаеме да бидеме животни.Вакви приказни сигурно има и од нашата страна,некаде во западниот регион.Затоа е добро да се чујат двете страни и да се заклучи дека од двете страни има радикални волови кои треба да се пратат на нива да ораат.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Како знаете дека коментарите се оригинални а не напишани од некој новинар на А1?

А1 беше екипата која прва објави репортажа за Танушевци на еден посебен ден во собранието.

Медиумите можат да креираат омраза или соработка во зависност од уредувачката политика или намерите на нивниот сопственик.

Со самото тоа што се објавуваат скоро исклучиво навредливи коментари мене ми е сомнително.

Член од
13 март 2009
Мислења
59
Поени од реакции
6
Ако.
Можеби ова ќе допринесе некои да се разбудат.
„Сакате главата у песок да ја држите збрцана.
Тоа што не го гледам - не постои.“

Ова ти пред малку го напиша, ама сега ти правиш така.

Албанците навредуваат, а А1 ги објавува тие коментари.

А секое мислење кое е за одбрана на уставното име, не се објавува. Тоа е тешка цензура.

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
Овие реченици пред спиење да ги повториш најмалку по 3 пати се додека ги научиш напамет, може.

1. Македонија на Македонците, Албанците и др.
  2. Во Македонија има само Албанци со Албанско потекло.
  3. Албаниците во Македонија не се дојденци, туку тие се домаќини во ова држава, како што се и Македонците.

1.Македонија само на Македонците
2.Точно е дека сите не се дојденци но има голем број од тие во 99 год што дојдоа да не беа тие дојдени супер ќе си беше

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.038
Поени од реакции
83.473
„Сакате главата у песок да ја држите збрцана.
Тоа што не го гледам - не постои.“

Ова ти пред малку го напиша, ама сега ти правиш така.

Албанците навредуваат, а А1 ги објавува тие коментари.

А секое мислење кое е за одбрана на уставното име, не се објавува. Тоа е тешка цензура.
Мислим да смо се нисмо баш најбоље разумијели. Али тоа ти е. Јеби га....

Член од
28 мај 2008
Мислења
211
Поени од реакции
12
Албанците можат само две работи да изберат,или ке се помират со тоа дека Македонија е на Македонците,и дека тие во Македонија можат да живеат под феноменални услови но само како Македонци со албанско потекло,или пак ке прифатат диктат од Косово,со кој "бракот" е веќе нефункционален и мислам дека тоа ке биде катастофален период,барем за дел од Албанците.
Правилото е јасно,неможе двајца кои се сомневаат во себе да бидат главни во една куќа
Ќе се помират албанците,немај гајле. Ќе се помират дека Македонија (Северна Македонија или како и да е) е на Македонците (СевероМакедонците) и ќе си живееме под феноменални услови сите Македонци (СевероМакедонци) од албанско,српско,бугарско,турско,влашко,ромско потекло. Ќе има соживот , без дилеми. Жалам што некои нема да можат да поднесат но тоа е тоа.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Еве ви уште нешто ако сте пропуштиле случајно...
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=109313

2. besnik од skopje на 30.05.2009 во 15:11 напиша:
bravo za grcija.
ovaka treba i kosovo i allbanija da napraat ..da se povlece priznavanjeto pod ustavno ime
na srbite crkva ukradovte
na bugarite jazikot
na grcite identitetot i imeto
na albancite terenot (zapadniot dell)
4. Adelina од tetovo на 30.05.2009 во 15:52 напиша:
Go pozdravuvam vakviot cekor od grcia hahaha sami ste krivi drago miee mnogu....i albania i kosovo ke povlecat priznavanjeto pod ustavnoto ime ...a ako sakate i vie povlecete priznavanjete na kosovo ne ni e potrebno priznavanje od edna bedna drzava..sega uste 50 arapski drzhavi ke ja priznat i ke bidat 110 celi
A1 pozdrav i blagodaram za vasata transparencia
6. Jeton од Gostivar на 30.05.2009 во 16:24 напиша:
Edinstven vestacki narod vo Balkanot sto udira vo sid so glava toa ste vie gospoda makedoncinja,do koga vaka ne se znae ama izgleda mirisa ne brgu vreme ke ve nema ic.
12. noname од skopje на 30.05.2009 во 17:03 напиша:
bravo za grcija bravo za kosovo bravo za srbija i naskoro bravo od bugarija
i ke bide cekor napred za vo eu direkno vo eu so bugarski pasos normalna rabota
se so kradenje ne se praii drzava
zatoa e fyrom.
22. buli на 30.05.2009 во 18:29 напиша:
makedonci trazete itni parlamentarni izbori i ovoj grujo neka si odi sto pobrgu samo nazad ve vodi nikako napred toj e kriv za sevo ova ,a za toa da si odime nie albancite ottuka popoleka nemojte taka ne se plasete od nas ke vi ostavime malku od drzavava :P
23. БУГАР од скопје на 30.05.2009 во 18:31 напиша:
а бре луѓе македонија е Бугарска земја сите фиромци и сите албанци надвор од Македонија хех не се секирајте можеби албанија че го земе севозападниот дел а Бугарија останатото но ќе дојде време кога Бугарија ќе го врати тој дел плус ќе семе дел од Албанија каде живеат Бугари
ДА ЖИВЕЕ МАЈКА БУГАРИЈА!!!

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Ма не бре, они су прекрасни људи али не им је сезона...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Нема умни и добри народи, има само умни и добри поединци, така да не можеме да генерализираме а да не западнеме во стереотипија.

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
Јас сум згрозена од коментариве, прочитав само мал дел од нив, повеќе не можам од општа причина да ја смирам топката во себе и да не чувствувам толкава омраза.
Ме чуди што ретко кога објавиле мој најнормален коментар без никаква навреда и тоа не само на политичките вести, туку општо на неполитички случувања. Имаат многу субјективен пристап при објавувањето пораки и очигледно сакаат да го продлабочат јаболкото на раздорот.
Чисто се сомневам дека ќе одговорат позитивно на протестите кои ги упатувате или пак доколку некој јавно ги критикува, ќе се правдаат дека ја нарушуваме слободата на медиумите или веднаш партиски ќе не етикетираат.

Срамота за А1 и моја поддршка на било каков протест или бојкот

А

Ајсшутер

Гостин
Само едно ќе кажам за сите што ги пишуваат коментарите па кој сакаат нека бидат.
Ништо не те плаши Македонијо, кој душман влегол тој жив не излегол Македонијо, ти го ставаш в гроб !

F

FilipMacedon

Гостин
Ќе се помират албанците,немај гајле. Ќе се помират дека Македонија (Северна Македонија или како и да е) е на Македонците (СевероМакедонците) и ќе си живееме под феноменални услови сите Македонци (СевероМакедонци) од албанско,српско,бугарско,турско,влашко,ромско потекло. Ќе има соживот , без дилеми. Жалам што некои нема да можат да поднесат но тоа е тоа.
Секако дека ке се помират Албанците(Косоваритедарданоилирошќиптарите)

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Мора да се надмине празнината која постои. Јас еве прост пример од мојата маленкост да дадам, имав можност да работам во неколку најголеми банки во Македонија. Во ниедна од нив, а се работи за банки со над 1000 вработени, немаше ни 10-30 албанци.
Па сега ти размозгај го истото, земи во предвид дека Албанците се луѓе како и сите, паметни, здрави прави, со еднакви капацитети како и Македонците, па извади заклучок, дали не постои тивко и постојано маргинализирање.
Кога ќе завршиш со истото врати се кај администрацијата, кај есм, кај топлификација и види го соодносот.
Ќе признаеш дека има нешто, а тоа нешто не е албанската неспособност, кое ги држи надвор од системот.
И после кукајте зошто не сакаат да се интегрираат.
и сега УШТЕ ПОПРОСТ пример ќе ти дадам:кога сакам да конкурирам во МВР,МО,МНР или другите безбедносни служби во државав(бидејќи тоа има факултет завршено) НИКАДЕ НЕМА КОНКУРС,а ВО СЕКОЕ ОД НИВ СЕ ВРАБОТУВА ПО НЕКОЈ(повеќето од малциснтвата и од париите)::::КАЖИ МИ СЕГА ЈА ОВДЕ ШТО ДА ПРАВАМ??????да не ми е крив татко ми,мајка ми,роднините,другарите ШТО СУМ ЗАВРШИЛ ФАКС а НЕ МОЖАМ РАБОТА ДА НАЈДАМ за тоа што сум го учел::::::
А СЕГА ТИ КАЖИ МИ ЈА СПОСОБНОСТА ВО ОВИЕ ИНСТИТУЦИИИ(со оглед на тоа дека повеќето се со правен,економски,педагочки и КУПЕНИ дипломи од тетово и косово)

Цел живот израснав опкружена само со Македонци.Мислев дека Албанците се нешто страшно,ги гледав само на телевизија како бараат факултети,како бараат образование на свој мајчин јазик,џамии,учество во власта и државната администрација.Кога отидов на факултет не имаше од секаде и од сите вери.Запознав прекрасни луѓе,албанци кој повеќе ми помогнаа,одколку нашите.До ден денес живеам со нив.Потоа тргнав на работа,каде за среќа се погоди моја колешка од Велешта,претпоставувам знаете кој и е татко.Прекрасно створење од човек.После таа работа тргнав на друга,каде јас сум малцинство во канцеларија.Тука успеав да ги разберам албанците во вистинска смисла на зборот.Овие Албанци живеат долго време во земјава,либерални се,почисто го говорат македонскиот јазик од албанскиот.Пасошот им е полн од шетање на страна и сите се високо образувани кадри на нашите државни универзитети.
Кога полагале испити,често пати оделе и пред комисија да полагаат како резултат на нивната етничка припадност.Не ми беше за чудење,бидејќи кај мене на факултет ги буткаа како од шала само поради тоа што беа албанци,добиваа реченици од типот„свиња на џамија ќе ви закачам“ и слично.
Исто како нас излегуваат,исто мирисаат,прекрасни се,културни,човечни пред се.Нивните ставови за името се исти како нас,нивната желба е иста како нашата.И они не ги сакаат простите,како што јас не ги сакам простите кои ме срамат како нација.Добро сфатив што значи да се школува на свој мајчин јазик и што значи соживот.
Од друга страна,несакам кога ми создава некој вооружени дејствија во земјава.Несакам барања кој им носат поени само на политичарите,а ние како народ се замразуваме.Несакам мојата земја некој да ја претвора во место каде може да прави што сака, и тоа луѓе кој не се македонци,туку се од други земји.
На крајот,подобро ни е заедно,отколку разделени и омразени.
Не треба да се гледа само едната страна и сите да влечеме по наше.Во склоп на ова ќе ја прераскажам случката на мојата колешка,која живее во чисто македонско опкружување.Она е единица и во близина има комшии кој си ги оставиле своите деца и се прежениле и премажиле,при тоа дечињата останале со бабата.Од чиста човечност додека биле мали,они им биле како втори родители,ги носеле на вечери,ручеци,одмори.Мајка и помагала во куѓата,со чистење перење,се со цел да се извадат овие деца на пат.После толку години,кога дојде конфликтот,токму едно од овие деца,сега возрасен маж сакал да им ја запали куќата со се нив,само зошто биле албанци.Па мајка му стара некогаш знаеме да бидеме животни.Вакви приказни сигурно има и од нашата страна,некаде во западниот регион.Затоа е добро да се чујат двете страни и да се заклучи дека од двете страни има радикални волови кои треба да се пратат на нива да ораат.
оваа е типична разбирање на некој од МАКЕДОНИЈА, анализа што е направена неколку години после конфликтот од страна на некои западни аналитичари и агенции каде што се напоменува дека со тек на време СТРАСТИТЕ ќе се смират(се збори пред се за македонската страна)
сега модераторке кажи ми ти на мене:ШТО ПРАВИМЕ СО ТИЕ ШТО ВОЈУВАА(зборам за македонските војници)??????ДАЛИ милиш дека и тие имаат исто мислење како тебе????Дали на нив им е лесно што НЕ МОЖЕ НА СИНОТ или на ЌЕРКАТА не може ДА ИМ ГО ПЛАТИ ФАКСОТ?????????Дали според тебе тие СЕ ВОЛОВИТЕ кои требаат да ораат на нива(додека ние се препукаваме на форумов)?????

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
и сега УШТЕ ПОПРОСТ пример ќе ти дадам:кога сакам да конкурирам во МВР,МО,МНР или другите безбедносни служби во државав(бидејќи тоа има факултет завршено) НИКАДЕ НЕМА КОНКУРС,а ВО СЕКОЕ ОД НИВ СЕ ВРАБОТУВА ПО НЕКОЈ(повеќето од малциснтвата и од париите)::::КАЖИ МИ СЕГА ЈА ОВДЕ ШТО ДА ПРАВАМ??????да не ми е крив татко ми,мајка ми,роднините,другарите ШТО СУМ ЗАВРШИЛ ФАКС а НЕ МОЖАМ РАБОТА ДА НАЈДАМ за тоа што сум го учел::::::
А СЕГА ТИ КАЖИ МИ ЈА СПОСОБНОСТА ВО ОВИЕ ИНСТИТУЦИИИ(со оглед на тоа дека повеќето се со правен,економски,педагочки и КУПЕНИ дипломи од тетово и косово)
Obrati se kaj majka ti, tatko ti, dedo ti, baba ti, vujko ti, striko ti, strina ti, na majka ti bratucetkata, komsijata, na komsijata svalerkata.... i pobaraj im smetka oti ko paraziti celi 40 godini samo tie ja cicale drzavata, pa sega radi niv ke treba ti da trpis da i albanecot ja cica.:toe:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom