Не пуно, не е нацисти, едноставно се работи за основни човечки потреби. После 3 децении живеење во центарот на Центарот на Скопје, вечерва ја поминувам последната вечер во мојот стан на Бит-пазар, сакаш кажи Чаршија. Нема веќе проблем со паркинг преку ден, нема веќе џган и бучава преку ден, нема езан во 5 саат да ме буди секој ден, нема веќе турирања и возења со коли и мотори по 200 на саат сред ноќ на булевар, нема веќе мирис у 4 сабајле на буреци и мекици, нема веќе страв дали ќе се закачам со некој сељак од Арачиново кој дошол во Мавровка да пие кафе, нема страв дали ќе ме тепаат 10 Албанци зашто зборам македонски и да ме брцаат со нож, нема веќе гетоизиран начин на живот, нема веќе да гледам како на 200 метри од полициска Бит-пазар се продаваат ножеви во сите големини и бои и боксирачи, ќе имам детето каде да го прошетам, парк, зеленило, клупички, игралишта, љуљашки ( сето тоа го нема на Бит-пазар ако не си знаел), нема веќе да гледам сомнителни фаци кои живеат 10 мажи во еден стан и секогаш го оставаат лифтот отворен, нема, се надевам, да гледам во лифт фрлена хартија од бурек и чаша јогурт, нема да гледам веќе по 20 души кои сред бел ден ми мочаат и серат пред зграда, за ѓубре муабет да не праиме, мислам дека имате нула општествена свест за екологија, не дека Македонците се злато, ама за вас се илјада години во тој поглед понапред, нема да гледам како ја уништуваат Чаршијата, додуше ќе гледам ама нема да трпам последици за тоа, пренатрупаа со згради, 5 нови огромни згради се во градба во целата таа гужва. После 2001. година, од цело друштво, само јас останав Македонец, и уште 2 3 и тоа од сите националности дека тие згради се воени и живееја лица од ЈНА и воено разузнавање на Југославија , да живеам на Бит-пазар, со мислата дека се ми е блиску, ама не, веќе не се живее тука. Можам да замислам кога ќе ги направат новите згради и кога ќе дојдат сељаците од албанските села да живеат, што ќе биде тука. Тоа што била Чаршија пред 30 години, и сега, е благодарение на вас, јас сум бил ненормален што сум трпел толку години и што сум живеел тука. И не ми кажувај дека Македонците се криви што бегале, кажи кога ќе еволуирате во луѓе за да може со вас да се живее.
Поздрав пуно и веќе фаците нема да ви ги гледам, иако на шала кажуваш ти, стварно ружен народ сте.