Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Не знаев каде да прашам, па решив тука :) Во еден српски весник ја приметив оваа марка коли http://www.chery.rs/?strana=1 , гледам дека цените им се прилично ниски (почнуваат од 7900 евра). Што марка на коли се овие, кој им е производителот (знам дека е chery, ама кои се тие)? Сега прв пат ги гледам (простете ми за неупатеноста), ама ме интересира, чисто онака од љубопитство, дали се добри? Дизајнот нешто не воодушевува, па си реков може функционалноста и квалитетот им е јака страна :toe:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Не знаев каде да прашам, па решив тука :) Во еден српски весник ја приметив оваа марка коли http://www.chery.rs/?strana=1 , гледам дека цените им се прилично ниски (почнуваат од 7900 евра). Што марка на коли се овие, кој им е производителот (знам дека е chery, ама кои се тие)? Сега прв пат ги гледам (простете ми за неупатеноста), ама ме интересира, чисто онака од љубопитство, дали се добри? Дизајнот нешто не воодушевува, па си реков може функционалноста и квалитетот им е јака страна :toe:
Chery ти се кинески (срање, што би се рекло).

Побарај на јутуб краш тестови од кинески автомобили, да видиш.... :)

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
http://www.cheryinternational.com/en/company-overview

Не ми се чита многу ама кинеска е марката што значи квалитет :tapp:

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Chery ти се кинески (срање, што би се рекло).

Побарај на јутуб краш тестови од кинески автомобили, да видиш.... :)
И претпоставив дека се кинески, ама ме мрзеше да барам, па си реков на готово да си прашам :) Значи, лименка на тркала, а? Ме чуди што воопшто и се популарни низ Србија, ама балкански народ, гледа со помалце пари да си пројде, на друго слабо мислат :toe:

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Не можам да најдам на нет-от, би можел ли некој да ми каже колку би требало во просек да троши градска BMW 730i од 94-2001 моделите ?
Претпоставувам за градска околу 14-15л/100км, на отворено можи околу 8л/100км.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Garancija na sva naša vozila je 3 godine ili 100.000 pređenih kilometara.

Исто колку Мерцедес, Опел и Ауди : )

Ептен

Џомба
Член од
30 јуни 2006
Мислења
97
Поени од реакции
15
Ми треба некој предлог (и совет) од каде да купам, која марка/квалитет и по која цена гуми:

175 / 75 / 14 инчи

175 / 65 / 14 инчи (ниско профилни)

Ми требаат 4 гуми, не мора нови, ама пожелно е на ново.

Имам Seat Ibiza 1995.
За твојата кола најдобра димензија е 185/65/R14.

Какви гуми ќе земеш зависи од твојот буџет, само ќе ти дадам 2 совети:

1. не купувај половни гуми и
2. не купувај all season гуми

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
За твојата кола најдобра димензија е 185/65/R14.

Какви гуми ќе земеш зависи од твојот буџет, само ќе ти дадам 2 совети:

1. не купувај половни гуми и
2. не купувај all season гуми

Фала за советот, ама нема да се многу широки? И јас се мислев за вакви, само не бев сигурен.

Сега уште да ми кажеш некоја марка на гума, од каде да купам (препорака), би дал до кај 50 евра за гума.

Поздрав.

Ептен

Џомба
Член од
30 јуни 2006
Мислења
97
Поени од реакции
15
Фала за советот, ама нема да се многу широки? И јас се мислев за вакви, само не бев сигурен.

Сега уште да ми кажеш некоја марка на гума, од каде да купам (препорака), би дал до кај 50 евра за гума.

Поздрав.
Широчки се, ама не многу.

Ѕирни ги Dunlop SP30. Во „Автокуќа“ мислам дека можеш да се исценкаш за попуст доколку земаш 4 одеднаш. Гумата е многу тивка („спие“), не се деформира, а грипот е добар и, што е уште поважно, предвидлив. Постојат гуми кои уште повеќе држат од нив, но попуштаат непредвидливо и опасно.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
улјето на колата ми е за менење, сменето е пред 6-7 месеца мислам, не сум сигурен.
е сеа велам за менење оти така вика татко ми кој е во странство, а јас најискрено појма немам ни од менење гума не пак од улје.

имам голф 3 ТДИ караван 95 година
оди колата добро, па ако може некој совет за тоа како се забележува дали е улјето за менење или не?
некаде пред 3-4 недели го проверив на тоа стапот од напред дека е тамам наполнето
Зависи шо си ставил предходно... маслото се менува на 3000 км ако е минерално, на 5000 км ако е полусинтетичко и на 10000 км ако е синтетичко. Неможиш да забележиш дали е за менување или не, единствено што можиш да приметиш (ако знаеш како) е дали му е намалена моќта на подмачкување.

најпаметно носи ја во сервис, стави му ново масло синтетичко (некои 2000 денари 5 литри) и филтери за масло/воздух/гориво и запиши километите. Па ќе бидеш раат 10.000 км.

Имаш избор, почнуваќи од Тигар, Сава, Спортива, Данлоп, Фулда...

D_T

Чорбаџи Димко
Член од
8 март 2009
Мислења
2.119
Поени од реакции
1.571
Ме интересира дали може(колку е изводливо и препорачливо) Корса 1.2 да носи 15ка бандаж со 195/50 гуми..... моментално имам 13-ки........ за 14ка сигурен сум дека може - ама 15ка?! :raz:

Ептен

Џомба
Член од
30 јуни 2006
Мислења
97
Поени од реакции
15
Ме интересира дали може(колку е изводливо и препорачливо) Корса 1.2 да носи 15ка бандаж со 195/50 гуми..... моментално имам 13-ки........ за 14ка сигурен сум дека може - ама 15ка?! :raz:
Профилот на гумата ќе мора да биде многу низок, а тоа ќе значи неудобно возење и забрзано стареење на подвозјето. Башка најверојатно ќе изгледа селски. Немој.

• Ми се допаѓа
Reactions: D_T
Член од
18 август 2007
Мислења
135
Поени од реакции
8
Зависи шо си ставил предходно... маслото се менува на 3000 км ако е минерално, на 5000 км ако е полусинтетичко и на 10000 км ако е синтетичко.
Јас иам ставено минерално уље, Оптима Модрича мислам дека се вика.. колата ми е опел бензинец, 1.3 1983 година. Коа ставав уље, мислев да стаам полусинтетичко, арно ама мајсторот ми вика дека немало потреба од такво уље( коа била напраена колата немало полусинтетичко ), и дека пожелно е да си стаам обично минерално..
Прашањето ми е дали он точно ми кажал, дали може да се стаи полусинтетичко, дали минералново му штети нешо на моторот.. и дали стварно треба на 3000км да се смени?:nesvest:

Едит: Уште нешто.. кое е најквалитетно минерално уље?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Јас иам ставено минерално уље, Оптима Модрича мислам дека се вика.. колата ми е опел бензинец, 1.3 1983 година. Коа ставав уље, мислев да стаам полусинтетичко, арно ама мајсторот ми вика дека немало потреба од такво уље( коа била напраена колата немало полусинтетичко ), и дека пожелно е да си стаам обично минерално..
Прашањето ми е дали он точно ми кажал, дали може да се стаи полусинтетичко, дали минералново му штети нешо на моторот.. и дали стварно треба на 3000км да се смени?:nesvest:

Едит: Уште нешто.. кое е најквалитетно минерално уље?
Aко ставиш полусинтетичко или синтетичко, има шанса да ти го троши. Тие мотори едно не се правени за синтетички масла, друго поминал Х00.000 километри... терај го со Оптима и не бери гајле.

А кое е најквалитетно, појма немам. Ваљда Mobil 1, Elf, Total, Castrol тука ти е дилемата.

Член од
18 август 2007
Мислења
135
Поени од реакции
8
Океј, фала Џиш.. а треба ли да го мењам уљето на 3000км као шо рече?

Kajgana Shop

На врв Bottom