Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
20 април 2009
Мислења
33
Поени од реакции
0
pa vaka. go plativ 4200 od avto centar vo Dizeldorf, go najdov od internet i preku posrednici do ovdeka donesen me kostase okolu 5000e carina + ddv + akciza 1500e terminali spedici i ostali gluposti +300e i seuste ne mi e registriran. znaci se na se okolu 7000e Ali posto e zeman za preku firma za prevoz se nadevam deka ddv ce mi go povratat. 050110075358.jpg Ali golfot e petka:vozbud:

Член од
12 ноември 2009
Мислења
86
Поени од реакции
6
Ако има некој искуство да каже дали Land Rover Freelander 2000-2002год. има редуктор. Знам дека е 4x4, ама за редукторот не сум сигурен видов на слики има некои копчиња на менувачот ама не знам што функција вршат.:salut:

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247

_Vlatko_

Rossonero
Член од
2 ноември 2008
Мислења
759
Поени од реакции
45
Друже може да ми најдеш мене некој линк за Голф 3, 1995 год, 1.6 бензин. Сега го купив па би сакал да видам некои работи. Ако можеш на македонски или српски ако не па може и англиски па ќе се снаоѓам. Фала однапред. :smir:

Ептен

Џомба
Член од
30 јуни 2006
Мислења
97
Поени од реакции
15
Ако има некој искуство да каже дали Land Rover Freelander 2000-2002год. има редуктор.
google вика има:

http://www.google.com/search?q=Land+Rover+Freelander+reduction+drive

--- надополнето ---

Друже може да ми најдеш мене некој линк за Голф 3, 1995 год, 1.6 бензин.
Абе ја сум тапа за барање по интернет, али гугл е цар за такви ствари.

Пиши му: model godina manual pdf

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Прашај го google дали има transfer case and central differential... да видиш шо ќе ти одговори.

Freelander нема редуктор. Погонот е на предните тркала, и по потреба се додаваат и задните. Но, не е тоа преку редуктор, туку директно од менувачката кутија.

Ептен

Џомба
Член од
30 јуни 2006
Мислења
97
Поени од реакции
15
Прашај го google дали има transfer case and central differential... да видиш шо ќе ти одговори.

Freelander нема редуктор. Погонот е на предните тркала, и по потреба се додаваат и задните. Но, не е тоа преку редуктор, туку директно од менувачката кутија.
A oва? Не е редуктор?

http://www.myfreelander.co.uk/Transmission/ird.htm

Може не е ко на лада нива, ама добиваш скоро 50% редукција на вртежи кон диференцијалот и скоро 50% зголемен torque на погонските (сите) тркала. Во мојот речник тоа оди под „редуктор“.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
A oва? Не е редуктор?

http://www.myfreelander.co.uk/Transmission/ird.htm

Може не е ко на лада нива, ама добиваш скоро 50% редукција на вртежи кон диференцијалот и скоро 50% зголемен torque на погонските (сите) тркала. Во мојот речник тоа оди под „редуктор“.
Незнам шо оди во твојот речник како редуктор, ама она што се вградува во Range Rover и Defender (на англиски Transfer case and central differential) го нема во Freelander. Па сега ти думајсе натаму...

Па сега кој како го разбира, така.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Имам Seat Ibiza 1.4 бензин 44 KW 1995 година.

Ме интересира колку и се максимум обртаи?
Скоро цел интернет го пребарав, не најдов. На возачката не пишува, на ниеден документ што го имам, не пишува.

Ибицава фабрички немала обртометар, имала саат. Е сеа, првиот газда го извадил саатот и си стаил обртометар од друга ибица на која максиму се 6000 обртаи а мојава оди повеќе од 6000 т.е.
стрелката ги поминува тие 6000 и крева уште. Обртометарот е врзуван со жици, лемен, пустен, праен... па се мислам да не ставал некако обртометар од дизел или нешто... не знам.

Некој што знае колку точно обртаи има максимум моево количе?
Фала :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Имам Seat Ibiza 1.4 бензин 44 KW 1995 година.

Ме интересира колку и се максимум обртаи?
Скоро цел интернет го пребарав, не најдов. На возачката не пишува, на ниеден документ што го имам, не пишува.

Ибицава фабрички немала обртометар, имала саат. Е сеа, првиот газда го извадил саатот и си стаил обртометар од друга ибица на која максиму се 6000 обртаи а мојава оди повеќе од 6000 т.е.
стрелката ги поминува тие 6000 и крева уште. Обртометарот е врзуван со жици, лемен, пустен, праен... па се мислам да не ставал некако обртометар од дизел или нешто... не знам.

Некој што знае колку точно обртаи има максимум моево количе?
Фала :)
6к прај на место или во возење? Како и да е, бензинските достигнуваат до 7к - 7500 на место со гас до даске, така да ич да не те чуди.

Патем од бензинец на дизел не се фаќа обртомер бидејќи бензинскиот се поврзува на бомбина, а дизелскиот на алтернатор. Има можност за обратното од дизел на бензин да ставиш обртомер ама мора да го задржиш дизелскиот алтернатор и сите елементи врзани на него (на ескордо кај мене е радилица, алтернатор и серво) за да покажува правилно.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
6к прај на место или во возење? Како и да е, бензинските достигнуваат до 7к - 7500 на место со гас до даске, така да ич да не те чуди.

Патем од бензинец на дизел не се фаќа обртомер бидејќи бензинскиот се поврзува на бомбина, а дизелскиот на алтернатор. Има можност за обратното од дизел на бензин да ставиш обртомер ама мора да го задржиш дизелскиот алтернатор и сите елементи врзани на него (на ескордо кај мене е радилица, алтернатор и серво) за да покажува правилно.
Знам дека на бензин оди на бомбина, а за од дизел на бензин да стаиш обртометар, не бев сигурен, башка и ова ме збуни зашто ЕПТЕН ПЕШКИ е поврзувано. Ја извадив шал таблата, позади гледам лемено жици штрчат на секаде... и го остаив. Инаку во место, давам гас, рика колата а стрелката веќе поминала 6000 обртаи.

Најдов едно време еден сајт каде што имаше за сите возила скоро се од спецификации.... ама никаде да го најдам у пм.

Фала за инфо :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
На Ибица 1,4 бензинец, орбтомерот е бележен до 6,000 обртаи, т.е. има неколку црти под 6,000 значи до 6,500 со тоа што црвеното поле е од 5,500 вртежи

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
На Ибица 1,4 бензинец, орбтомерот е бележен до 6,000 обртаи, т.е. има неколку црти под 6,000 значи до 6,500 со тоа што црвеното поле е од 5,500 вртежи
Кај мене е тој обртометар ама рачно ставан, не фабрички, затоа прашувам за да се осигурам. А тоа стрелката оди над 6500 сигурно.

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.052
Поени од реакции
1.178
Ме интересира колку ќе ме фати да донесам Вектра од Словенија. Ако вектрата е 900 евра колку ќе има за други трошоци.. барем од прилика.. бензин, царини...

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ме интересира колку ќе ме фати да донесам Вектра од Словенија. Ако вектрата е 900 евра колку ќе има за други трошоци.. барем од прилика.. бензин, царини...
уште некои 1000-1300 евра имаш давачки за увоз. Па сега рачунај си понатаму... додај на тоа патот Мк-Сло и назад до Мк, патарина бла бла бла...

Kajgana Shop

На врв Bottom