Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
16 март 2009
Мислења
2.130
Поени од реакции
183
Половен алтернатор е околу 2000-3000 денари зависи како ке го начекаш. Нов... појма немам, можеби 150-200 еврони. Што ке ти е?
епа кога ќе ја запалам колата,се губи снага на звучниците...т.е Басот.имам праиено муабет,ми имаат кажано дека може да е до алтернаторот,да си ја брка неговата работа(полнење на акумулаторот),ама да нема доволно струја до звучниците во овој случај...после друг пример.Ако додека работи колата,пуштам долго светло,или вентилаторот од парното,се менуваат вибрациите на моторот,шо значи се губи неговата снага поради недостаток на струја,поради шо сум уклучил потрошувачи,и го цедат алтернаторот.Затоа и прашав,за мојов случај,или појачало да се купи,шо ми е скапа варијанта,или појак алтернатор,незнам шо може друго да биде.Кажујте ако имате некое друго решение:jaj:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
А да не имаш инфо за која цена може да се најде мотор, легално?
Btw, фала за претходниот одговор.
абе нема врска легално нелегално. број на мотор во сообраќајна стои во македонија и екс ју државите. Во западноевропските дозволи стои само број на шасија. Така да моторите се увезуваат, се монтираат во авто сервис, сопственикот ти издава фактура за монтиран мотор со број хххххххх на возилото со бр. на шасија ххххххххх (одиш на А-тест ако промениш кубикажа - ставиш појак или послаб мотор) одиш на технички со фактурата ти го впишуваат новиот број и толку е.

Ако имаш пријател со авто сервис може да ти издаде фактура за било кој мотор и легално да си го користиш.

K

**KukLi4ka**

Гостин
Imam edno prasanje.Dali nekoj moze da mi kaze kade mozam da nabavam krila za dacia nova?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
абе нема врска легално нелегално. број на мотор во сообраќајна стои во македонија и екс ју државите. Во западноевропските дозволи стои само број на шасија...
Токму така!!! На запад моторот се третира како резервен дел. Ваков закон сега се донесе во Србија,а се надевам дек ќе дојде и кај нас

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Да, ама кога прашав за од Германија (и тука биле слична цена) мотор таков 1000 евра, многу скапо, не е баш исплатлива инвестиција за таа година. А за 300-400 евра може, ама ако ми тропне на врата "некој", не се познаваме. Така барем ми објаснија за мотор на старо за тие пари никој не вадел од кола ако е здрав моторот. едино ако е крадена колата. А тоа влегува веќе во други води.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Да, ама кога прашав за од Германија (и тука биле слична цена) мотор таков 1000 евра, многу скапо, не е баш исплатлива инвестиција за таа година. А за 300-400 евра може, ама ако ми тропне на врата "некој", не се познаваме. Така барем ми објаснија за мотор на старо за тие пари никој не вадел од кола ако е здрав моторот. едино ако е крадена колата. А тоа влегува веќе во други води.
Која година ти е Астрата? Ако е моделот F

не зезај, такви астри за 1000 евра се наоѓаат цели на странски таблички... Па потоа имаш уште 1 кола за резерва, што ти фали менувај.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Гледам шифрата му е C14se 1996 година, а за цената да, неисплатливо е. Што викаш, земи си уште една, па менувај по потреба :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Во колата имам радио кое пушта само касети. Е сега сакам да слушам МП3 музика ама неможам. Е сега имам чуено за оние емитери на радиобранови кое се приклучуват во запалката во колата (12v). За емитерот се повже МП3 плејер или УСБ и тој од него ги емитира песните во вид на радио бранови така да си ја најдете песната на радио. Има некој слушнато за вакво нешто кај нас?

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.046
Поени од реакции
11.141
Во колата имам радио кое пушта само касети. Е сега сакам да слушам МП3 музика ама неможам. Е сега имам чуено за оние емитери на радиобранови кое се приклучуват во запалката во колата (12v). За емитерот се повже МП3 плејер или УСБ и тој од него ги емитира песните во вид на радио бранови така да си ја најдете песната на радио. Има некој слушнато за вакво нешто кај нас?
Ги има на сите пазари, дури и продавници за компјутерски делови....Ефтини се, од 750 денари па се до 1200 (горе долу истите се).

Вака изгледа:

Прашај го некрофилија мислам дека тој продаваше вакви во мобиљарата.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
493
Поени од реакции
13
Ако си од Скопје тркни до бит пазар таму имаат вакви ја земав со 4 гб за у кола, за цената не памтам баш ама околу 1000 ден. , зависи колку меморија сакаш у тоа... :smir:

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Имаш и во еми медиа продавницине мали за цедиња и опрема ... подобро купи од продавница колку толку посигурно од пазарче е ... мада исти чајна се сите :kesa:

Alek_rjk

Za prviot vpecatok nema vtora sansa
Член од
14 март 2006
Мислења
387
Поени од реакции
4
Се викаат FM трансмитери. од 600 па нагоре имаш.

И ја планирам да си зеам такво. Нема потреба у него да има меморија. Може да има и усв. Така да само штекаш усб и сите песни си ги препознава, и ги префрла на радио фреквенцијата.

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.899
Поени од реакции
717
Се викаат FM трансмитери. од 600 па нагоре имаш.

И ја планирам да си зеам такво. Нема потреба у него да има меморија. Може да има и усв. Така да само штекаш усб и сите песни си ги препознава, и ги префрла на радио фреквенцијата.

Јас пробав вакво ама некако не бев задоволен имаше шуштење го прашав и другарот што ми го даде вика малку шушти ама јас неможам да го трпам тоа ме нервира...боље радио ке си слушам.

Ептен

Џомба
Член од
30 јуни 2006
Мислења
97
Поени од реакции
15
Јас пробав вакво ама некако не бев задоволен имаше шуштење го прашав и другарот што ми го даде вика малку шушти ама јас неможам да го трпам тоа ме нервира...боље радио ке си слушам.
За да нема шуштење треба да најдеш некој „празен“ банд во радио-спектарот, што во урбани средини и не е така лесно. Јас мојот мп3 радио-трансмитер го наместив на 107MHz и многу ретко се појавува некое шумче.

Имајте, исто така, на ум дека тој уред е право-правцато FM трансмитерче, заедно со сите потенцијални заебанции кои ги носи фреквентната модулација. Имено, на самиот уред има подесување на гласноста, кај мене е од 0 до 15. Доколку уредчето се намести на најгласно и сакаш од самото радио да стишуваш, ништо чудно да се појават разни модулациски артефакти во звукот („прдење“ и слично). Затоа - никако на најгласно. Стави го на, да речеме, 10 и после појачувај од радиото колку сакаш. Звукот ќе биде многу подобар.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
другар имаше од овие, не беше задоволен баш. имаше шумови и прекини чат-пат. а не беше тоа дека слушаше најгласно или нешто така.
мада, за таа цена, таа опција вреди! ваква или таква, вреди!

Kajgana Shop

На врв Bottom