Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
А како се бришат ТИЕ капки, ми треба за сувозачкото...дроп е :facepalm: :drk:

Член од
10 февруари 2006
Мислења
385
Поени од реакции
90
Ке земеш спреј пена што прави, ке оставиш минута две и со крпа ке избришеш.

C

cige

Гостин
Колку пари ќе ми требаат за патарини од Скопје до Кичево и назад?

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Луѓе, да не знае некој од вас кај можам да најдам штопови за Kia Pride, ко на фоткава?
Пишав и предходно, али сеа морам да ги мењам, не е до боја веќе, ме тресна автобус, и едниот е искршен.

У Киа, 7000 по штоп викаат, пошо треало да ги нарачаат, у превод 14 000 за 2 штопа, шо реално е премногу скупо.

So anyone?

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.548
Поени од реакции
2.737
Мајстор за Lada 110 да ми препорача некој во Скопје а да не е МИ-ДА??

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Луѓе, да не знае некој од вас кај можам да најдам штопови за Kia Pride, ко на фоткава?
Пишав и предходно, али сеа морам да ги мењам, не е до боја веќе, ме тресна автобус, и едниот е искршен.
У Киа, 7000 по штоп викаат, пошо треало да ги нарачаат, у превод 14 000 за 2 штопа, шо реално е премногу скупо.
So anyone?
Де кажи што им фали на штоповите кои ги имаш, и по можност дај фотка па може и да помогнеме нешто.
Едит: Сега видов дека ти фалат... епа Грција... половни нека ги донесе некој.

T

The Blob

Гостин
Дечки, "експертите" во автопералната случајно го превртиле освежувачот (Ambi Pur, со течност, сличен на оние во струја што се ставаат) и капнала некоја капка на маската (на централната конзола). Од жешково време (а ваљда и од тоа хемикалиите во освежувачот) на тоа место ми се излупи мат слојот од маската, и сега има како безвезна линија (5cm x 0,5 cm) каде што се гледа подолниот (мазен и сјаен) слој на пластиката.
Прашањето ми е, каде можам да набавам фолии (налик сива пластика или "carbon fiber" look) за да му направам како две лентички (за да биде симетрично) и да ја покријам таа линија на маската. Особено ако може некој во Битола да ми посочи продавници, ептен ќе бидам хепи :)

Снајпериста

несреќник
Член од
20 ноември 2008
Мислења
293
Поени од реакции
4
Дали можи од неквалитетно моторно масло да троши повеќе масло и да чади моторот? инаку се работи за дизел возило, а маслото е lotos, инаку пред да го сменам маслото не чадеше моторот

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Дали можи од неквалитетно моторно масло да троши повеќе масло и да чади моторот? инаку се работи за дизел возило, а маслото е lotos, инаку пред да го сменам маслото не чадеше моторот
Ептен е возможно!
Масло САМО од проверена марка. Незнам што мислите, ама маслото е многу битна работа. Ќе му дојде како крвоток на моторот. Маслото лади и подмачкува. И, обично има многу врска она што производителот го препорачува.
Исто така, треба да се внимава на она што моторот го сака. На пр. ако е постар мотор, тогаш ОБАВЕЗНО И ИСКЛУЧИВО МИНЕРАЛНО МАСЛО.
Евентуално некоја полусинтетика...
Понов мотор САМО СИНТЕТИЧКО МАСЛО!
Значи, купи си од поскапите масла, обавезно сосе филтер... и нема да е лошо пред замената да ставиш од оние адитивите во маслото за чистење на моторот.
За лотос прв пат слушам.
Купи си, како што дал Господ: Тотал, Елф, Кастрол, Шел, Мобил, Титан Фукс... ќе му олесниш на моторот многу.
Јас во машина стара 20 години ставам Елф, минерален... маслото не е заебанција. Вреди инвестицијата.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
So anyone?
Фрли ја в отпад, ќе ти дат 250 евра. Додај 2 х 7000 денари (уште 250 евра) + трошокот за фарбање и ете ти 600-700 евра. Купи си културна кола - форд ескорд/фиеста има со лошати да ги риниш за тие пари. И делој на старо за 500-ки има се. Под услов да можип да го прочиташ ова.
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 00:24 ---
Од кај го ископа маслото жити се?
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 00:26 ---
Колку пари ќе ми требаат за патарини од Скопје до Кичево и назад?
Последно ко одев на таму, 100 денари во правец... имаш 4 патарини од Ск до Гостивар, 2 по 20 денари, 2 по 30.

Член од
2 јуни 2012
Мислења
119
Поени од реакции
19
Луѓе,ајде ако може малку помош.За братучедот баравме кола и најдовме едно Пунто 2006 година.Колата е на име на фирма.Планираме да ја земеме,но човекот ни вика дека треба да се одјави од централен регистар.Дали е ова вистина и ако е за колку време може да се заврши процедурата.Исто така ме интересира дали може да се провери дали истата кола е дадена под хипотека т.е дали фирмата ја дала под хипотека.Го прашувам сево ова,бидејќи човекот ни рече дека потребни биле 5-6 дена додека да се извади документ од централен р.Ај ако може некој поискусен да го објасни ова.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Ептен е возможно!
Масло САМО од проверена марка. Незнам што мислите, ама маслото е многу битна работа. Ќе му дојде како крвоток на моторот. Маслото лади и подмачкува. И, обично има многу врска она што производителот го препорачува.
Исто така, треба да се внимава на она што моторот го сака. На пр. ако е постар мотор, тогаш ОБАВЕЗНО И ИСКЛУЧИВО МИНЕРАЛНО МАСЛО.
Евентуално некоја полусинтетика...
Понов мотор САМО СИНТЕТИЧКО МАСЛО!
Значи, купи си од поскапите масла, обавезно сосе филтер... и нема да е лошо пред замената да ставиш од оние адитивите во маслото за чистење на моторот.
За лотос прв пат слушам.
Купи си, како што дал Господ: Тотал, Елф, Кастрол, Шел, Мобил, Титан Фукс... ќе му олесниш на моторот многу.
Јас во машина стара 20 години ставам Елф, минерален... маслото не е заебанција. Вреди инвестицијата.
Во сите коли што сум ги имал до сега сум користел исклучиво само иранско масло.
Возам 25 години а сум имал и препродал 2-30 коли[/quote]
Најважно е маслото да е летно или зимско применето во соодветни услови

Kajgana Shop

На врв Bottom