Луѓе,ајде ако може малку помош.За братучедот баравме кола и најдовме едно Пунто 2006 година.Колата е на име на фирма.Планираме да ја земеме,но човекот ни вика дека треба да се одјави од централен регистар.Дали е ова вистина и ако е за колку време може да се заврши процедурата.Исто така ме интересира дали може да се провери дали истата кола е дадена под хипотека т.е дали фирмата ја дала под хипотека.Го прашувам сево ова,бидејќи човекот ни рече дека потребни биле 5-6 дена додека да се извади документ од централен р.Ај ако може некој поискусен да го објасни ова.
Можеби се потребни повеќе денови за да се извадат документите, но јас имам лошо искуство со такви возила. Ти вика вози го на име на фирма, ќе имаш полномошно додека е под некаков список, а после фирмата оди во стечај.... Ова е најлошо сценарио. Ако можеш договори се пред да го платиш да го стави на некое физичко име или било како само немој да им веруваш на фирмите може е пред банкрот... Мој совет.
Ти благодарам за советот.Инаку кај нас е малку поинаку,барем мислам дека поинаку ќе се одвива ситуацијата.Човекот вели му требало време да извади документи од Ц.Регистар бидејќи била на име на фирма.После тоа ќе му ја префрли на братучедот на нотар,и братучедот ќе му ги даде парите.
Туку мене друго ми е чудно!Дали навистина се чека толку денови и доколку се чека зашто има потреба од толку време?
Да не испадне во меѓувреме колата да ја дадат под хипотека и ние таква да ја купиме.Можно ли е вакво сценарио.Јас ипак мислам дека е сериозна фирма и дека не би требало да се случи вакво нешто.
Значи чудно ми е што удолговлекува 4 дена.Дали е тоа поради вистинска причина или само изговор.