Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Е сега има ли разлика помеѓу турбините за 90 коња и 110 коња? мојот е со 90..
Е како нема разлика... ко истите мотори (идентични) постигнуваат 90 и 110 кс (баш поради турбината).

Негде прочитав дека изгледа за 90 коња е механичка а за 110 и другите е со електронско вбризгување и дали ако е така таа од 110 ќе фати на 90 ? И дали им се исти цените, колку се движат?
Не е така... 90-ката е со нормална геометрија, додека 110 е со варијабилна. И двете турбини се механички...

некој да не знае што е разликата помеќу тајванска турбина за голф 4 и германска?
Дали има разлика во забрзувањето ? или само во трајноста (квалитетот) ?
Неможи и не смее да има разлика во забрзувањето...

и некој што има голф4 со 90 кс (фабричко турбо). ако сака да ми каже за споредба на 2000 вртежи во втора и во трета со која брзина се движи
Е шојма ова врска, ич неможам да сватам. И неговата и твојата со трета на 2000 вртежи исто ќе одат. Прашањето за бинго е за колку време во 3-та од 2000 вртежи ќе дојди до 3500 твојата и неговата...

Член од
7 февруари 2009
Мислења
58
Поени од реакции
12
da neznae nekoj od kaj moze da najdam kapacka za nafta na rezervarot so e? za fiat bravo dizel i so kluc da e?

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Е шојма ова врска, ич неможам да сватам. И неговата и твојата со трета на 2000 вртежи исто ќе одат. Прашањето за бинго е за колку време во 3-та од 2000 вртежи ќе дојди до 3500 твојата и неговата...
што значи разликата е во ?
и според тебе боље би било да земам половна репарирана(фабричка-германска турбина околу 300 евра се) или тајванска нова ?
бтњ во предходниот коментар е згрешено германска нова е 1500 евра а тајванска е 500 евра.

P

Princ

Гостин
Ај да си ја пробам среќата на темава...
Регистрацијата ми истекува околу 10ти Јули а сакам при крај на Јуни да патувам надвор од земјава.
Муабетот ми е, дали можам колата да ја регистрирам порано од крајниот рок, со тоа и да извадам зелен картон порано од истекот на регистрацијата?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
што значи разликата е во ?
Турбината де... ама прашање е дали е баш така едноставно да се смени, пошто имаш уште еден куп на срања (од сензори за проток на воздух па се до електронски контролиран проток на гориво) шо најверојатно не се исти + ремапирање на контролната единица... Така да јас не би експериментирал.

и според тебе боље би било да земам половна репарирана(фабричка-германска турбина околу 300 евра се) или тајванска нова ?
бтњ во предходниот коментар е згрешено германска нова е 1500 евра а тајванска е 500 евра.
И германската репарирана и тајванската нова користат кинески делови. Така да исто ти се фаќа, јас би одел со репарирана (+ би прашал колку гаранција даваат).

Ај да си ја пробам среќата на темава...
Регистрацијата ми истекува околу 10ти Јули а сакам при крај на Јуни да патувам надвор од земјава.
Муабетот ми е, дали можам колата да ја регистрирам порано од крајниот рок, со тоа и да извадам зелен картон порано од истекот на регистрацијата?
За регистрација 100% сум сигурен дека можиш до 1 месец порано да ја регистрираш...

Ама како ќе прајш со зелениот картон незнам пошто тој важи до истекот на регистрацијата (а се издава само за 1 година, помали периоди не). Така да моја претпоставка е, ако ти важи регистрацијата до 10-ти јули, ќе ја регистрираш 1 месец порано, ама зелениот картон шо ќе ти го дат ќе почни да важи од 10-ти јули или во превод: ако немаш важечки зелен картон до крајот на регистрацијата, големи ти се шансите да те натераат да платиш 2 зелени картони (едниот, шо ќе ти важи од сега до крај на регистрација макар тоа било и 5 дена, и другиот регуларниот)...

P

Princ

Гостин
И јас мислев како ти ама се надевав да грешам :)))))
Ќе прашам нареднава недела директно кај што регистрираат коли, иако знам дека ќе ми одговорат: ако го платиш при регистрација, ќе можеш да го користиш од денот кога ти почнува регистрацијата...

ЕДИТ: Добив БЕТА информација дека можам да ја регистрирам 1 месец пред истекување на сегашната регистрација со тоа што осигурителното друштво врз основ на постоечката полиса за осигурување можеби ќе ми издаде зелен картон за периодот до крај на регистрацијата... Ама тоа ќе видиме после 05 Јуни (на 05 Јули ми истекува регистрацијата) кога ќе одам да прашам за регистрација + зелен картон на лице место.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ми го снема постот хах :) јокохама гуми седуммаески низ Скопјево ?

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Ме интересира како и каде се поврзува екстерен обртомер

Член од
29 јануари 2010
Мислења
1.619
Поени од реакции
1.551
Да не знае некој случајно колку пари е клима за Фиат Пунто и зелен картон колку пари е :) фала однапред

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Да не знае некој случајно колку пари е клима за Фиат Пунто и зелен картон колку пари е :) фала однапред
Клима мислам дека не се исплати да монтираш отпосле а и кујзнае како ќе испадне и за цена појма неам
зелен картон зависи од киловати, за помалите до 66 киловати е 60 евра годишен, над 66 киловати 90 евра, нема помал тоа е тоа

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ме интересира како и каде се поврзува екстерен обртомер
Бензин или дизел?

За бензин е полесно: имаш 3 жици 12 (црвена), 0 (црна) и кафеава (или некоја трета) шо оди на бомбина. Толку.
За дизел е малку покомплицирано и се поврзува на алтернаторот, па имаш и таму 3 жици (алтернаторот треба да има екстра излез за обртомер, инаку ништо од бизнисот), ама е ептен поразличен принципот на работа така да бензински обртомер неможи да се намести кај дизел и обратно.

Член од
8 јануари 2010
Мислења
126
Поени од реакции
37
Возејки по патот ми летна едно камече и ми ја пукна шофершајбната на десната страна доле е сега бидејки не сум во можмност да ја сменам одма дали ке имам некакви проблеми да ја возам извесен период така и слушнав дека било казниво дали е точно тоа ?

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Возејки по патот ми летна едно камече и ми ја пукна шофершајбната на десната страна доле е сега бидејки не сум во можмност да ја сменам одма дали ке имам некакви проблеми да ја возам извесен период така и слушнав дека било казниво дали е точно тоа ?
Што ако ти се случило тоа 2 мин пред да те сопре "милицаецот"? :)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Тоа теоретски се смета за техничка неисправност.
Значи, постои основ за казна.
Казната за технички неисправно возило е 400 евра во денарска противвредност. Дали ќе бидеш казнет зависи од тебе, но најмногу од евентуалниот полицаец што би ти драпал колчишта околу шофершајбната.
Шофершајбната е многу поефтина од 400 евра.
Мисли што ќе правиш!

Kajgana Shop

На врв Bottom