Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.356
Поени од реакции
38.613
Мнгу пари за проверка, мислев до 2000 денари ако е да ја однесам таа што ќе ја бендисам да ми кажат точно км , вака ако проверувам 2-3 коли , не ми се исплаќа :) фала во секо ј случај, не можам да начекам сочувана Астра за 3000 евра :place:
Зошто не пробаш да најдеш од приватно лице, немора да е од плац.

Ретко некое приватно лице шо продава кола би се замарал да враќа километража, едноставно гледат да ја протнат шо побрзо. Значително поефтино можеш да поминеш за разлика од плацовите каде цената е за 20-25 % поголема. А за 3000 евра и немаш некој избор со километрите, ако најдеш нешто испод 170-180к треба да си среќен.

Еве нешто интересно, правен голем сервис на 110к.

Член од
24 февруари 2013
Мислења
29
Поени од реакции
6
Здраво дечки,
Може прашањето не ми е за тука ама се надевам дека ке ми помогне некој.. Имам Голф 4 и клавав ново радио(кинеско од 1000ка) и поврзав се.. И сега кога ке дадам контакт се уклучува радиото што е нормално ама и шалтаблата се пали и левата страна шо прекидачите за стаклата светат и потенциометарот за регулирање на светлината на шалтаблата не работи.. Дали е можно да е до радиото оти мислам дека на ист осигурач се или јас имам поврзано нешто грешка оти пред мене сопственикот на колата еден куп жици имал оставено кај радиото одзади.. Се плашам да не направи некој дефект.. Секоја помош е добредојдена..
Ви благодарам.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
А за Аудито од 2017 вреди? Па и тоа иако е ново е дупка без дно. Додека е ново имаш овластени сервиси кои ти наплаќаат минимум смема на масло за 300 евра (тоа вреди 40 евра сосе филтри) потоа инспекции по 600-800 евра (са само стоење 5 минути у "сервис". А тек коа ќе дојдет дефектите. Под 1000 евра посета у сервис не ти бега иако "кварот" е смена на лед диода на фар да речеме. За кумплуг мењање страв ми е и да помислам.
Kaj gi slusna ovie ceni. Led diodi kaj audi ne se menjaat, ne e voa korsa so led sijalickj od aliexpress, audi ima matrix led i koa ke prestane da svete, se menja cel far i go plakjas cel far. Audi se kupuva samo ako mozes da si dozvolis servisi, pogotovo ako sakas original delovi da koristis, mada rabotnata raka kosta mnogu povekje otkolku samiot del i toa samo radi toa sto skoro site servisi imaat slicni ceni sekade. Druga rabota e sho za bilo koja kola najubavo e da kombiniras servisi za da ne plakjas mnogu rabotna raka. Dobar primer za ova e koa lugjeto menjaat kumplung a go ostavaat istiot zamaec za da ustedat pari, i naredna godina plakjaat za povtorno otvaranje i promena na zamaec. I namesto da platat 200evra povekje prviot pat, oni ke platat 700evra.
Eve kaj mene bas gleam sea na clickmechanic. Promena na kumplung 848funti, promena na zamaec 1244. Ako gi smenis dvete u isto vreme plakjas samo 1244.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.425
Kaj gi slusna ovie ceni. Led diodi kaj audi ne se menjaat, ne e voa korsa so led sijalickj od aliexpress, audi ima matrix led i koa ke prestane da svete, se menja cel far i go plakjas cel far. Audi se kupuva samo ako mozes da si dozvolis servisi, pogotovo ako sakas original delovi da koristis, mada rabotnata raka kosta mnogu povekje otkolku samiot del i toa samo radi toa sto skoro site servisi imaat slicni ceni sekade. Druga rabota e sho za bilo koja kola najubavo e da kombiniras servisi za da ne plakjas mnogu rabotna raka. Dobar primer za ova e koa lugjeto menjaat kumplung a go ostavaat istiot zamaec za da ustedat pari, i naredna godina plakjaat za povtorno otvaranje i promena na zamaec. I namesto da platat 200evra povekje prviot pat, oni ke platat 700evra.
Eve kaj mene bas gleam sea na clickmechanic. Promena na kumplung 848funti, promena na zamaec 1244. Ako gi smenis dvete u isto vreme plakjas samo 1244.
Па тоа ми е муабетот. Лед диода прегорела на фарот,го мењаш цел фар кој кошта 2000 евра само фарот и плус работна рака. И не е само Ауди со тие цени.

И едно скапано сузуки со лед фар или да има еден мал дефект, како што кажа работната рака ќе те одере, а не цената на самиот дел.

И да ќе мењаш замаец не заради тоа што е за мењање него заради тоа што производителот направил така при мењање на кумплуг на ставањето тој има автоматско штелување кое може да се случи само на нов замаец.

Друго е што во Германија на пример не смееш да ставиш лед фар "мејд ин чајна" или ноу нејм марка од кога ќе ти прегори лед ламбичката пошто фарот бил на пример " дизајн интелектуална сопственост на мерцедес" и мораш да го купиш оригинал од 2500 евра фар (од оние што не се матрикс). Самиот тој фар има значително потенка пластика и на допир е каде каде со понизок квалитет од фар произведен пред 10 години (да баш од оние што пожолтуваат).

Тоа ако не е ебаање у мозок на клиентите не знам што е.

Купуеш ново а те дерат ко да возиш "старо"

Тоа е сељачки менталитет и баш од тие таквите клиенти се избезобрази авто индустријата.
"Ако имаш пари ќе возиш Ауди"

Јас имам пари и ламборџини да возам ама тука се работи за принцип и гледаш како те прават будала.

Последно уредено:
Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Сакам да земам кола до кај 15.000€ +- 1000€ некаде. Живеам во Германија. Сакам да биди Аутоматик (од тргни застани за време на гужва ми паднаа и раце и нозе), и караван(дете, колички, пазарења итн), евентуално СУВ. И мора да биди Еуро 6 да немам проблеми. Е сега се думам меѓу:
Ауди А4 - 2016 па нагоре
Пасат
Пежо 3008
Мерцедес ГЛА
...
Шо би ми препорачале вие да земам? Не мора да е од овие горенаведениве. Искрено мене најмногу кеф ми прај ентериерот. Пример најубав ми е на Аудито и Пежото.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Сакам да земам кола до кај 15.000€ +- 1000€ некаде. Живеам во Германија. Сакам да биди Аутоматик (од тргни застани за време на гужва ми паднаа и раце и нозе), и караван(дете, колички, пазарења итн), евентуално СУВ. И мора да биди Еуро 6 да немам проблеми. Е сега се думам меѓу:
Ауди А4 - 2016 па нагоре
Пасат
Пежо 3008
Мерцедес ГЛА
...
Шо би ми препорачале вие да земам? Не мора да е од овие горенаведениве. Искрено мене најмногу кеф ми прај ентериерот. Пример најубав ми е на Аудито и Пежото.
A4 karavan e solidna opcija. Ili dokolku imas moznost a6 karavan bidejke e malku pogolema. Dizel motorite kaj audi u princip se pogodeni bez razlika 2l ili 3l.
Najubavo odberi toa sho ti se svigja i ti vrsi rabota poso kola ne se kupue sekoj mesec.
Ja koa kupuvam prvo gleam da mi se svigja vnatre i nadvor poso sekoj den ke ja gledam i ako ne mi e po kejf ke me nervira. Tek posle proveruvam motor, voznja itn. I odlucuvam dali da ja zimam.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Ауди А4 - 2016 па нагоре
Пасат
Пежо 3008
Мерцедес ГЛА
...

Пежото ќе биде скоро ново или ново за таа цена, другиве ќе имаат од 150 000 па до 300 000 км поминато, па размисли дали вреди да дадеш 15 к евра за кола со таа километража.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Со оглед на тоа дека имаш дете, рачунај колички, багажи, ова, она, гледај си да купиш некоја попросторна. Исто така барем јас не би ти препорачала да трошиш многу пари зошто детето ти е мало, скокаат, фаќаат со раце, повраќаат, се тураат со сок.. Кога ќе потпораснат малце, продај ја, купи нешто поново и поквалитетно :)

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Со оглед на тоа дека имаш дете, рачунај колички, багажи, ова, она, гледај си да купиш некоја попросторна. Исто така барем јас не би ти препорачала да трошиш многу пари зошто детето ти е мало, скокаат, фаќаат со раце, повраќаат, се тураат со сок.. Кога ќе потпораснат малце, продај ја, купи нешто поново и поквалитетно :)
Resenie za ova e kozni sedista. Kaj mene vnuki od sestra povratija u kola pred 2 godini, dvete u isto vreme(bliznacki se) i poso kozni sedista za 5 minuti cisto bese se.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Resenie za ova e kozni sedista. Kaj mene vnuki od sestra povratija u kola pred 2 godini, dvete u isto vreme(bliznacki se) i poso kozni sedista za 5 minuti cisto bese se.
Внуциве мои и по кровот фаќаат со раце, хаос хахаха само што мене ми се исплати на хемиско да ја носам, секој со своето пак ќе кажам.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
Решение е една пена за чистење од ДМ и веднаш се чисти. ;)
А и хемиското не е скапо ако е нешто подлабоко.

Кожните бараат соодветна грижа. Не се удобни на ладни и жешки температури.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Решение е една пена за чистење од ДМ и веднаш се чисти. ;)
А и хемиското не е скапо ако е нешто подлабоко.

Кожните бараат соодветна грижа. Не се удобни на ладни и жешки температури.
Na zesko vreme pogolema maka imam od volanot i menjacot otkolku od kozni sedista.

Член од
20 април 2009
Мислења
994
Поени од реакции
946
Дечки, совет за прва кола од 2500-3000 еу? почетник сум. Слушам различни муабети, од плац, да не биде од плац, овој мотор оној мотор. ми треба за градски и меѓуградски релации... однапред Ви благодарам

Kajgana Shop

На врв Bottom