Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.442
Поени од реакции
5.492
Samo ako e 1.9 JTD so 8 ventili, benzin nikako, mada za 1500 evra siguren bidi deka ne naogas asalna 156ka bez razlika koj motor go nosi.
Ух па незнам тоа е средна цена по која што се продаваат, 70% од огласите котираат тука... Има голем број на Алфи по 1000€... Што да речеме па за нив?

Незнам еве препорачајте нешто до 1500€ ценовен ранг? 2000год +

Ми препорачуваат гроб гробосани од 1996та, рѓа на задно крило се рони плекот на тој в перална му викаш полека со четката тука.... Да не ти пропадне внатре.. Ама моторот бил убав!! Ама била германец!!! Ама додирка немала!!! Алоооо Се распаѓа!!!
Ме боли к**от што ако купиш Алфа ќе почнеш да се дружиш со сервисери. и дека мускули ќе набиеш од туркање. Најпоценета марка на автомобили се. За живо џабе се земаат...

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Ух па незнам тоа е средна цена по која што се продаваат, 70% од огласите котираат тука... Има голем број на Алфи по 1000€... Што да речеме па за нив?

Незнам еве препорачајте нешто до 1500€ ценовен ранг? 2000год +

Ми препорачуваат гроб гробосани од 1996та, рѓа на задно крило се рони плекот на тој в перална му викаш полека со четката тука.... Да не ти пропадне внатре.. Ама моторот бил убав!! Ама била германец!!! Ама додирка немала!!! Алоооо Се распаѓа!!!
Ме боли к**от што ако купиш Алфа ќе почнеш да се дружиш со сервисери. и дека мускули ќе набиеш од туркање. Најпоценета марка на автомобили се. За живо џабе се земаат...
Oпел aстрa г би купил јaс дa сум нa твoе местo,1.6 или 1.8 бензин/плин.

Член од
2 ноември 2015
Мислења
205
Поени од реакции
53
Скапа кола за одржување, плус автоматик, со минимум 400 000 км поминати од 2006 досега е еднакво на лотарија...што да мислиме, мање-више секој понов мерцедес на таа километража е бунар без дно за фрлање пари.

Помина времето на 190д што одеше и на процеден зејтин по 800 000 км.
Знаеш отприлика со цени како се движи одржувањето, и на ова со автоматскиот менувач кои се предностите, а кои недостатоците?

Последно уредено:
Член од
2 ноември 2015
Мислења
205
Поени од реакции
53
Да прашам, што мислите за Mercedes b200 cdi sport, автоматик, 2006 год., потрошувачка, одржување и сл.?

Дали е добро да се замени Golf 5 1.9 TDI (2005) за Mercedes B200 CDI Sport (automatic) (2006) со доплата за мерцедесот?

Член од
2 ноември 2015
Мислења
205
Поени од реакции
53
Да прашам уште нешто, кој знае да ми објасни што е разликата во моторите на Golf 5 1.9 tdi 105kw и Golf 7 1.6 tdi 110 kw (во однос перформанси, потрошувачка, брзина, снага и слично)?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.067
Поени од реакции
1.560
Да прашам уште нешто, кој знае да ми објасни што е разликата во моторите на Golf 5 1.9 tdi 105kw и Golf 7 1.6 tdi 110 kw (во однос перформанси, потрошувачка, брзина, снага и слично)?

1.9tdi 105ks na golf 5 e slicen so motorot na golf 6 1.6 tdi 105ks. novata generacia na motori se 1.6tdi 105konja demek potivok i trosi 1l pomalce od 1.9 ama 1.6tdi e malku potromav posebno koga pustas klima i so trojca vo kola dosta se osejka gubitok na snaga. 2.0tdi 110ks kaj golf dosta go falat vo vw club macedonia. Vo predgodniot post imase pisano golf 5 da go trampas za mercedesot. Dobra e ponudata i mercedesot ti e podobra varianta da go cuvas negoli golfot poso golfojte se so mnogu los materijal vnatre i nese neso bass stabilni i red drugi raboti....

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140
Знаеш отприлика со цени како се движи одржувањето, и на ова со автоматскиот менувач кои се предностите, а кои недостатоците?
Друже скапо е одржувањето инаку за менувачот во МК нема мајстор асолен автоматски мењачи па сега рачунај. Едвај има и два тројца рачен менувач а па камоли за автоматски.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Друже скапо е одржувањето инаку за менувачот во МК нема мајстор асолен автоматски мењачи па сега рачунај. Едвај има и два тројца рачен менувач а па камоли за автоматски.
Во мкд по автоматизам за менувач ти викаат - барај си половен.

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424

Разликата помеѓу 1.9 тди и 1.6 тди е во начинот на вбризгување на гориво во цилиндрите . 1.9 е пд мотор ( пумпа-дизна) што значи дека има пумпа во секоја дизна што го вбризгува горивото во цилиндарот , а 1.6 тди е комон реил ( и кај Голф 6 и кај Голф 7 ), односно има една високопритисна пумпа која го турка горивото кон инјекторите и во цилиндрите . Концептуално комон реил е нешто слично како кај постариот 1.9 тди со рото пумпа , само што кај него пумпата ја вртеше ребрастиот каиш , а кај комон реил е комплетно електрична и изгледа како цефка од која излагаат мали цефчиња кон цилиндрите . Предноста на пд моторот е тоа што тој систем на вбризгување на гориво е поефикасен , има поголем притисок на вбризгување и автоматски подобро согорување и подобра искористеност на горивото , подобри перформанси и помала потрошувачка , НО скап и комплициран систем . Второ пд моторот беше погласен , имаше тенденција да ја јаде брегастата брзо ( посебно првиот 1.9 пд со 101/116/131 кс ) , па затоа после Х км почнуваше да штрака како трактор . Комон реил моторите се порафинирани и потивки , но 1.6 турбо дизелашите иако имаат иста снага како 1.9 , сепак се потромави , посебно се осеќа тоа во меѓузабрзувањата и кога е натоварен. А и 1.6 тди знаат и да трошнат малку уље и нови , така да тоа треба да се проверува често ...

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140
Во мкд по автоматизам за менувач ти викаат - барај си половен.

Не им се исплаќа поправка. Одзема доста време а колата е буквално на трупчиња дур се среди...за времето дур се поправи еден мењач (па работел, не работел, крчел не крчел) може три половни да смени со помалку нервози.

brnjomkd

cobragt
Член од
23 ноември 2017
Мислења
222
Поени од реакции
93
што мислите рено скеник 2004 1.9 дци 116 кс
дали да мењам егер вентил или ми рекоа да го изгасам да не постои воопште ???

Kajgana Shop

На врв Bottom