Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
22 август 2016
Мислења
80
Поени од реакции
19
Другари земав Леон 1.4 86 коња,може некој да сподели искуство со оваа кола и овој тип на мотор освен каиш и ламела што сменив на што друго да обратам пажња или пак да сменам?

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.027
Поени од реакции
1.521
Другари земав Леон 1.4 86 коња,може некој да сподели искуство со оваа кола и овој тип на мотор освен каиш и ламела што сменив на што друго да обратам пажња или пак да сменам?
Клинест каиш
плочки на сите 4 тркала и гуртни за рачна.
Масло,сите филтри, антифриз, свеќици,центрирање предница. Овие работи да ги сменеш и сервисот ти е напраен.
Си трошат малку мссло тие мотори али не е страшно. Немаш турбини, замаец, дизни, тие проблеми ги немаш како как дизелот. Мана му е клапна и знај да подигнува лер гас ако е затната и бомбината му е мана. Другото е ок.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Здраво, денес ми падна клучот од колата поточно централниот клуч, кога натиснам на било кое копче свете ама не се конектира со колата. Пошто немам резерва клуч отворив го да видам дали се праве и после толку чепкање по него приметив едно мало делче се одлемило шо не се примеќа дека е одлемено. Пробав да го залемам небива, и сеа само работе кога го допрам со жичка тамо дека треба да се леме и натиснам на копчињата.

Муабето ми е дали ако земам ново централно може да се поврзе и вратичката за гориво. Како функционират тие централни, пр. дали ако земете централно за кола со 3 врати може да се монтира на кола со 5 врати.
Однеси го тоа да го поправат ... ако си од Скопје оди авто стил спроти мтв десно до пералната
Се става или друго далечинско немора цњл уред да менуваш

Член од
12 март 2009
Мислења
20.191
Поени од реакции
16.325
Здраво , дали од тука има некој земено кола од Авто Милано плацот во Скопје ? Сакам да земам од таму кола па чисто да знам дали некој купил и дали е задоволен од колата од тој плац , планирам да купам цена околу 5.000 - 6.000 евра .
јас купив лани, крај на мај мислам беше, Поло 2004/5...сами го биравме. Они даваа гоа Гаранција 6 месеци во сервиси кај што ќе праиш прв сервис...Инаку сервисот до кафеаната Мирко работи со нив, јас таму 20-на години носам нашите коли. Но приметив деја задниве години има доста коли со таблици на кој пишува Ауто Милано..значи не само прв сервис, туку му носат и коли пред да се продадат, а има и сервисирање во Гарантен Рок, ама тоа е само за мотор и менувач, покрупни сериозни работи...Јас поминав прв сервис само со масло и филтери, друго не требаше, колата е со ланче. Е после имав проблем со климата. Всушност при пробување видовме дека климата не работи. а немаше и полица за гепек. Ни симна 10%,( од 3300 на 3000) а имаше опција да симне уште 100 евра а јас да си ја средувам климата ама дојде главниот и рече не, тој ќе ја наполни а даска ќе ни донесе за гепек од Италија...Климата ја наполни ама тоа џабе беше, по 30 дена рикна климата, јас си платив, 10,000мкд, (5000мкд беше вентилаторот за ладњак) бидејќи кај коли со клима е со 2 брзини, па кога ќе се расипе првата брзина работи само на втора брзина вентилаторот и страда испарувачот на климата..
Даска не ми донесоа, немало никаде, на крај сам си најдов, тука во отпад во Лисиче, 1200мкд..
Има една друга работа кај СИТЕ половни коли донесени од странство:
1, има дизели, поволни цени, се функционира ама се извозени, доста имаа и сериозни дефекти во гарантен рок
2, има големи бензинци,може се да е ОК ама тие трошат доста
3. има возила на плин, тука е слично како дизелите, извозени се , а друго во Скопје се ретки мајстори за странски плин
4, најретки беа мали коли на бензин, нашата таква е, всушност и не е мал моторот, 1,4/63кв, но може и не е многу ако има клима ?? Нас не привлече мала километража, 75000км беше а исто и тоа што нема каиш туку ланче..
Бргу се покажа Друг проблем, празнење на акомулаторот на 43-45 дена...среќа лани не бев на подолг пат и не ми се случи некоја ситуација... испадна мала ама специфична работа, Радиото крадел струја, ми го отклонија за 600мкд во Дог секјурити..
Но од една страна тоа може и било причината колата да е малку возена.... размислував лани есента да ставам плин со субвенции кога беше, ама се премислив, малку возиме а плинот е само + компликација... посебно сега бензинот што падна ептен не треба..
Сега е некоја Друга ситуација, нема пазар и веројатно може да ги бираш колите како лубеници?? а од друга страна тешко дека одат во Италија, посебно не верувам во Милано :confused:
Внукот, што порано беше авто лимар, вика тие коли од јужна Италија може имаат повеќе корозија од сол ???
Јас пак мислам дека тоа нема врска, само ако е со траект преку море возена може да има долу корозија...

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.759
Поени од реакции
6.519
Добро фала на инфо ..
Па затоа и сакам од таму да купам од тој авто плац бидејки даваат гаранција од 6 месеци за колите ..

Се мислам за Сеат Леон 1.9 2008 тди или Сеат Леон 2010 1.6 тди ..
Знам 1.9 се покажаа еден од најдобрите мотори , за 1.6 тди незнам како делуваат ако знае некој нека помогне .

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.705
Поени од реакции
42.293
Добро фала на инфо ..
Па затоа и сакам од таму да купам од тој авто плац бидејки даваат гаранција од 6 месеци за колите ..

Знам 1.9 се покажаа еден од најдобрите мотори , за 1.6 тди незнам како делуваат ако знае некој нека помогне .
види која е посалам таа земи ја, нема врска 1.6 или 1.9. Кога идеш по плацевите мислиш таму некои коли ќе најдеш

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Добро фала на инфо ..

Друже гаранцијата е колку да се рече гаранција. Пали тој збор кај нас. Да не дојде да имаш сериозни проблеми со мотор или нешто ќе видиш колку важи тој збор гаранција...ќе ти рече си го прегреал моторот, си ја возел без масло, ова она и чао.

Инаку земај таја што изгледа дека е подобро сочувана...инаку да не се лажеме ни една од тие две нема да биде испод 250 000 - 300 000 км, колку и да пишува на километраж дека има.
Автоматски споено мислење:

Тубиче масло во гепек убавезно и често проверување на нивото да не ја зарибаш. Тоа е најглавното.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.027
Поени од реакции
1.521
Добро фала на инфо ..

1.9 tdi stariot motor bese naj dokazan onaj so bosch pumpa 90 i 110ks i ponoviot pumpa dizna 101-116,131,150ks.. 1.9 105ks od 2004 pa nagore, ne se isti kako postarite modeli.
1.9 e da ali turbinite se kade kade poslab kvalitet. 1.6tdi 105ks ti e bucen i e malku potromav za razlika od 1.9tdi 105ks.
So trojca vo kola + bagaznik na ugornica e malki potromav 1.6 za razlika od 1.9.
Ke recis konjazata e ista to da ama kubikazata e pomala i nema tolkava snaga za da gi razvie tie 105ks. Ama sepak 1.6 se malku polesni vo sasija od 1.9 i pomalku trosi od 1.9.
bilo koj motori od ovie dva da go zemes ne e los izbor ama najbitno gledaj koja od tie e naj zacuvana.
Seatite imat malku maka so maglenje na stakla zimen periodn a i preku letoto ako zavrni nadvor. Odma javuva kondezacija a problemot e vo tie motorcinata so gi regulirat leptirite za vnatresen i nadvoresen vozduh. Se nadevam kaj ponovite seati ne bi trebalo da go imat toj problem... Teska prednica nosat, mana mu se spiralite predni. Tie cingelite kaj so se zakaceni na amortizer se potanok materijal i pukat. Zamenski novi nema nigde vo mk osven po poracka od spania od fabrika i za 10 dena stigat. Odele komplet so se amortizeri, fabricki se taka.
Eden poloven najdov i sega ednata strana e povisoka od drugata. Ova cisto informativno da vnimavas koga kupuvas.

Член од
8 јули 2017
Мислења
107
Поени од реакции
81
нека ти каже членот @Наќо Скопски колку е најдобар 1.9 тди 105кс

aleksandarreal

Sport fanatic
Член од
15 мај 2009
Мислења
905
Поени од реакции
276
Momci zdravo me interesira kolku cini da stavam registracija tablica so 4 isti brojki . Kolku se plaka u MVR ? Sakam da staam 9999 . Se raboti za VW Arteon :)

Рунчев

Esi mi dobaaar
Член од
29 мај 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
191
Дали знаете некоја страница што испорачува автоделови до МК, или локација од Грција, Бугарија од автомаркети. Гледам секаде се значително поевтини деловите од страна.
Инаку се работи за возило Форд.
Поздрав

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Дали знаете некоја страница што испорачува автоделови до МК, или локација од Грција, Бугарија од автомаркети. Гледам секаде се значително поевтини деловите од страна.
Инаку се работи за возило Форд.
Поздрав

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Барај на ebay има доста поевтини работи не само за форд туку и за други марки. Јас работи што ми требале и воопшто ги немало во мк или биле ептен скапи сум ги нашол за смешни пари на ebay.

Треба да знаеш само број на делот и нема утка.

Член од
23 август 2015
Мислења
13
Поени од реакции
0
Decki ako mozete da mi pomognete, na mojata kola cesto mi gubi antifriz na nedela dve doturam po litar antifriz bev na majstor testirase so pumpa na hladnjakot dali gubi pritisok i mi rece ne ti gubi pritisok smenu go kapaceto za hladnak necini, kupiv novo ama pak gubi ama ne tolku mnogu inace nema tragi na mesanje na ulje so antifriz i ne dimi od auspuh i ne pravi meuri kaj grloto na hladnjakot ne mozam da najdam sto mu e ako ima nekoj neka pomogne

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Што кола е и со кој мотор?

Дали е на плин?

Kajgana Shop

На врв Bottom