Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.323
Поени од реакции
15.498
Zatoa napišav deka ,, ne mi se veruva ,, deka e menjačot...no postoi verovatnost.
Ako buči samo vo 5-ta brzina....možno e da e ošteteno ležišteto na 5-tiot stepen vo snopot vo menjačot
No dobro naslušaj ja kolata pri različni režimi i vo drugi stepeni na prenos dali buči ili škripi nešto

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.069
Поени од реакции
1.560
Zdravo nova sum na forumov. Sakam da prasam imam problem na kolata opel astra 1.7 2o12god koga menuvam od 4ta brzina vo 5ta I prodolzuvam da vozam vo 5ta bez razlika so kolku km na cas se javuva bucava.Pa dali ste imale slicno iskustvo pozzzz I fala
Ako tresi i ako zakocva menjacot vo prva brzina koga e zagreana kolata i ako grci vo rikvers, togas cel set se menuva potisla lager i lamela a zamaecot se proveruva vo kakva sostojba e. Ako e zamaec ke tropa koga e vo ler a koga pritiskas kumplug ke prekini tropanjeto. Proverete drzaci na menjac i stranicnite drzaci na motor oti ako se istroseni nosat vibracii vo kabina.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.897
Поени од реакции
12.438
Мислам дека не мора. Нели сега во секоја станица за технички преглед има полиција ??? Така да таму може да се заврши се. Како што ти издава нови таблици и сообраќајна , исто така може да ти ги одјави и старите.
вчера се јавив во една станица за технички да прашам за татко ми да одјави сообраќајна и да врати таблички, стар човек. Ни рекоа единствено во Македонска Телевизија. не ми е логично

Член од
29 септември 2015
Мислења
254
Поени од реакции
337
вчера се јавив во една станица за технички да прашам за татко ми да одјави сообраќајна и да врати таблички, стар човек. Ни рекоа единствено во Македонска Телевизија. не ми е логично
Незнам зашто не ти е логично. Одсекогаш било така со години. Членот мартин малку настана побуна и тоа ако му завршиле така без притоа прво да се одјават табли е кривично дело.
Да не го барам сега законот. Имаше ставка каде и за вработениот плаќа глоба.

Значи мора ти да одјавиш, па тоа оди во книга и во систем, па дури потоа тој може да ја одјави и тоа само ако има печат во сообраќајната.

Ова се прави токму за да се избегнат дубари. А верувај кога ќе одам на шалтер да одјавувам има кола која сменила 3 сопственици и крај неможе да им се најде. А и не гледам проблем што е во Мтв. Се завршува релативно брзо работа.

Ако е татко ти стар, нека ти даде полномошно на нотар и ти можеш место него да одјавиш и завршиш работа/

Член од
25 февруари 2018
Мислења
104
Поени од реакции
26
Купив од Макпетрол (изгор цени имаат упм...) за во кола за слушање музика, за усб, Bluetooth, и мем картица... Еми сега, колата е со централно закл. и секој пат кога ќе го ставам уредот во кола, сигналот од блутут конекцијата ја прекинува таа од централното, ја прекинува врската, и не можам нити да ја закл. нити отклучам, само на брава иако не го користам Bluetooth-oт, e сега дали може да се направи да не прави ваков проб... Околу 800 ден ко купив... -.-

Член од
26 март 2019
Мислења
1
Поени од реакции
0
Zdravo decki ... ke moze li da mi predlozite dobar avtomehanicar za skopje ... sakam da si ja sredam kolata za crajsler nesto okolu prednicata

Член од
28 март 2006
Мислења
17.897
Поени од реакции
12.438
Незнам зашто не ти е логично. Одсекогаш било така со години. Членот мартин малку настана побуна и тоа ако му завршиле така без притоа прво да се одјават табли е кривично дело.
Да не го барам сега законот. Имаше ставка каде и за вработениот плаќа глоба.

Значи мора ти да одјавиш, па тоа оди во книга и во систем, па дури потоа тој може да ја одјави и тоа само ако има печат во сообраќајната.

Ова се прави токму за да се избегнат дубари. А верувај кога ќе одам на шалтер да одјавувам има кола која сменила 3 сопственици и крај неможе да им се најде. А и не гледам проблем што е во Мтв. Се завршува релативно брзо работа.

Ако е татко ти стар, нека ти даде полномошно на нотар и ти можеш место него да одјавиш и завршиш работа/
не ми е нелогична процедурата (иако е дискутабилна) одјава пријава туку што за цело Скопје (веќе третина Македонија) има само еден шалтер. Наместо да има во барем 4-5 скопски општини.
И тоа не е се. Многу се неорганизирани. Чекаш на шалтер за пријава/одјава (наместо да остават празни обрасци надвор), па чекаш со пополнет образец, па те праќа соба 30 каде пак чешак, па назад мора да се бориш пак во ред со другите. Како што на времето беше со вадење лични документи додека не ги дислоцираа по општини.

Али ова е офтопик, проблем со нашите институции.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Денес у салон ја видов у живо новата Мазда3, нема поубаво и полуксузно возило во таа класа моментално, после ја видов и новата Корола, искрено после Маздата чувството беше како да е едно ниво подолу. Нормално, некомплетен е впечатокот без да се извозат двете возила, особено што во Маздата неразбирливо за мене одат (засега) со дволитраш, нетурбо, со само 122 коња.

Член од
29 септември 2015
Мислења
254
Поени од реакции
337
не ми е нелогична процедурата (иако е дискутабилна) одјава пријава туку што за цело Скопје (веќе третина Македонија) има само еден шалтер. Наместо да има во барем 4-5 скопски општини.
И тоа не е се. Многу се неорганизирани. Чекаш на шалтер за пријава/одјава (наместо да остават празни обрасци надвор), па чекаш со пополнет образец, па те праќа соба 30 каде пак чешак, па назад мора да се бориш пак во ред со другите. Како што на времето беше со вадење лични документи додека не ги дислоцираа по општини.

Али ова е офтопик, проблем со нашите институции.
Другар ја одјавивте ли вие колата? Образецот го имаш на интернет. Значи можеш и дома да земеш и да си го потполниш
Но и да отидеш таму одма можеш да си го земеш. Не чекаш ред за него.

Плус Еден е шалтерот и не треба да одиш на друго место. Незнам од каде ти е оваа информација?. Јас имам одјавувано сигурно преку 50 пати коли.
Прв чекор е потполнуваш образецот и му се дава на полицаецот заедно со таблите и дозволата.
Втор чекор Полицаецот прашува за каде ја одјавуваш по што кажуваш град кај си ја продал. Ја одјавува колата, Ти става печат и ти ја враќа дозволата..
Толку од процедура.

Јас соба број 30 досега ниту сум бил, ниту знам каде е.
Вработените барем оние што јас ги знам се доста коректни и професионални. Ништо чудо и да вработиле други.

Голем проблем во МВР се примените албанци од кои поголемиот дел се многу прости и некултурни. А и напикани се онака партиски.
Па се осеќа некогаш дека има и вишок број на вработени.
Второ најпросто ми е она што глумиме некоја двојазична држава и наместо работите да се средат тие се уште по кашапопара.
Па ајде сега документи какви сакате, на албански, македонски или ромски.
Но овие глупости и каша попари се дело на партиите на власт, бивши и сегашни и сакале ли да признаеме или не, и ние имаме вина.
Никој не не тера да одиме и да ги гласаме.

Сакаме европски институции, тогаш треба и да гласаме европски, а не со инает.
Дури тогаш ќе се средат работите
Јас со години гласам за некој сосема трет. Не ги сакам овие двете и секогаш давам глас на некој кој што мислам дека вреди.

El Bohemio

Silver Gate
Член од
6 јули 2009
Мислења
1.058
Поени од реакции
943
За да ти дадат нови таблици , старите мора да бидат одјавени. Ти ја бараат старата и ПОНИШТЕНА т.е. одјавена сообраќајна дозвола. Тебе ти ги пратиле таблиците , а сообраќајната ? И дали ти уште дома ги чуваш тие таблици ? Ако е така , јас незнам како тие успеале да земат нови таблици... Или пак кај нас , како и се друго , можно е и тоа. Второ , сега има нова процедура според која неможеш само да отидеш и да ги одјавиш таблиците , туку мора колата на технички да ја проверат дека е таа како што пишува во сообраќајната , па со потврда од технички дека таа е таа кола и купопродажен идеш во МВР и ги одјавуваш...[DOUBLEPOST=1553473066][/DOUBLEPOST]

Chevrolet Captiva и Opel Antara e една иста кола со различен знак и име. И двете до лани беа под капата на General Motors . Opel отиде под PSA сега . За кој мотор станува збор ? Веројатно 2.0 дизел со 140 кс. Ако е тој , слаб е за таа каросерија. Тром . А со оглед на тоа и троши троа повеќе од нормална кола . Е за одржување незнам како е , не сум го поседувал. Со Hyundai-то немам искуства.
Конкретно станува збор за 2.0 и 150к.с. 2009г.

Член од
25 март 2012
Мислења
188
Поени од реакции
43
Мислење , искуства со Сеат Леон 1.4 ТСИ 2010 год ?

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Ако е 95% иста со голф 6 1.4 122 тогаш е прекрасна кола.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
Заборави плин ... чини околу 1200 евра и троши и бензин и плин 30-70 размер орентационо

Овој мотор имаше фабрички маани на јети и беа носени по сервиси на мн мала км

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.471
Поени од реакции
43.359
барај постари мотори, овие со турбини не би ги земал искрено, има милион дефеци да ти искочат, плус не можеш ни плин да му уградиш. Ако сакаш бензин глеј Опел без турбо некој, тие мотори се погодени и можеш плин да му ставиш многу лесно за околу 500-600 евра.

Kajgana Shop

На врв Bottom