Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

El Bohemio

Silver Gate
Член од
6 јули 2009
Мислења
1.058
Поени од реакции
943
Здраво на сите.

Заинтересиран сум за CHEVROLET CAPTIVA 07/08/09 год. па ќе ве молам да споделите мислење/искуство/совет.
Во игра се и

Hyundai Santa Fe и Opel Antara но Шевролетот некако ми е најпривлечен.
Ми треба информација од типот како се однесува автомобилот, дали има некои маани, како е за одржување. Годините погоре ги наведов поради тоа што финансиски би можел да си дозволам само од таа генерација.(истото важи и за "резервните опции").
Да напоменам дека не барам некои посебни критериуми и спецификации, првенствено ми е потребен поголем комфор и багажен простор, со што одлуката падна на џип.Мануелен.

Благодарам.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.070
Поени од реакции
1.561
И јас така разбрав. Како бе вака продавате без нотар 10 минути работа е. Не го карам @martin01 , туку само укажувам.
Другпат вака не. Поим немаш каков проблем му направија на комшијата, којнаправи слично. На крај се влечкаше по судови и го изгуби спорот.

Неможеш да стават они таблици, а ти да не ја одјавиш од внатрешни. Грешка си нешто. По се изгледа некој твој близок татко, мајка ја продавале колата, па не си ги запомнил процедурите.
900 евра сте ставиле за да не оди трансакцијата преку банка. А данок и таксата не се помали, туку воопшто ги нема.
Колата јас лично ја продадов. Со купопродажниот договор си ја пријавуват во нивниот град и му дадоја нови таблици. Со копијата од купопродажниот документ се одјавува од внатрешни.

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Колата јас лично ја продадов. Со купопродажниот договор си ја пријавуват во нивниот град и му дадоја нови таблици. Со копијата од купопродажниот документ се одјавува од внатрешни.

За да ти дадат нови таблици , старите мора да бидат одјавени. Ти ја бараат старата и ПОНИШТЕНА т.е. одјавена сообраќајна дозвола. Тебе ти ги пратиле таблиците , а сообраќајната ? И дали ти уште дома ги чуваш тие таблици ? Ако е така , јас незнам како тие успеале да земат нови таблици... Или пак кај нас , како и се друго , можно е и тоа. Второ , сега има нова процедура според која неможеш само да отидеш и да ги одјавиш таблиците , туку мора колата на технички да ја проверат дека е таа како што пишува во сообраќајната , па со потврда од технички дека таа е таа кола и купопродажен идеш во МВР и ги одјавуваш...[DOUBLEPOST=1553473066][/DOUBLEPOST]
Здраво на сите.

Заинтересиран сум за CHEVROLET CAPTIVA 07/08/09 год. па ќе ве молам да споделите мислење/искуство/совет.
Во игра се и
Ми треба информација од типот како се однесува автомобилот, дали има некои маани, како е за одржување. Годините погоре ги наведов поради тоа што финансиски би можел да си дозволам само од таа генерација.(истото важи и за "резервните опции").
Да напоменам дека не барам некои посебни критериуми и спецификации, првенствено ми е потребен поголем комфор и багажен простор, со што одлуката падна на џип.Мануелен.

Благодарам.

Chevrolet Captiva и Opel Antara e една иста кола со различен знак и име. И двете до лани беа под капата на General Motors . Opel отиде под PSA сега . За кој мотор станува збор ? Веројатно 2.0 дизел со 140 кс. Ако е тој , слаб е за таа каросерија. Тром . А со оглед на тоа и троши троа повеќе од нормална кола . Е за одржување незнам како е , не сум го поседувал. Со Hyundai-то немам искуства.

Последно уредено:
Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.070
Поени од реакции
1.561
За да ти дадат нови таблици , старите мора да бидат одјавени. Ти ја бараат старата и ПОНИШТЕНА т.е. одјавена сообраќајна дозвола. Тебе ти ги пратиле таблиците , а сообраќајната ? И дали ти уште дома ги чуваш тие таблици ? Ако е така , јас незнам како тие успеале да земат нови таблици... Или пак кај нас , како и се друго , можно е и тоа. Второ , сега има нова процедура според која неможеш само да отидеш и да ги одјавиш таблиците , туку мора колата на технички да ја проверат дека е таа како што пишува во сообраќајната , па со потврда од технички дека таа е таа кола и купопродажен идеш во МВР и ги одјавуваш...[DOUBLEPOST=1553473066][/DOUBLEPOST]

Старите таблици му ги зедоја во прилеп а собраќајната ја поништија исто во прилеп и му дадоја нова на нивно име. Со купопродажниот лист беше се средено. Сонего им издадоја нова сообраќајна и нови таблици. Исто кога го зедов опелот старите таблици ми ги зеде џандарот шо е во техничкиот и ми даде нови. Исто неговата сообраќајна ми ја зедоја и ми дадоја нова на мое име 150 денари за нова сообраќајна. Барем кајнас вака тераме

Член од
29 септември 2015
Мислења
254
Поени од реакции
337
Здраво на сите.

Во игра се и

Благодарам.
Ако е Captivata oд Македонија купена избегни ја нашироко. Лошо искуство . Кола нова купена oд аутомакедонија 90% возена на отворено на 65000 менуваше ламела. Дискови исто така, квалитет катастрофа. Евтино направено со убав лик
Чичково става убави делови и го одржува редовно џипот. И знам дека даде едно брдо пари за да го оправи. Дали има заменски делови поевтини незнам, али него скапо го фати.

Овие од надвор што доаѓаат не верувам дека се со таков лош квалитет. Не сум имал прилика.
Во секој случај јас би избрал SantaFe. Имаше во АутоМилано еден. Баш вчера проаѓав и го загледав. од улица. Отиди и види го. Милано обично продава сочувани коли.
Инаку Captiva евтинка имаш кај АутоГоде кај Макоил бензиската 200 метри подоле од милано. 6000 евра пишуваше на листот но удрен е одпозади. Претпоставка моја е дека цената може да му оди и надоле. Али каква состојба е незнам.
Тука имаш 4-5 плаца и ќе најдеш веројатно нешто

Член од
25 февруари 2019
Мислења
351
Поени од реакции
203
Здраво на сите.

Во игра се и

Благодарам.
Можиш и киа соренто да гледаш евентуално постарите мотори '02-03 знам дека има задоволни сопственици за поновите не знам толку. И многу издржлив беше и ентериерот.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.898
Поени од реакции
12.443
Не знам зошто е толку усложнето во Скопје, за одјава на сообраќајна да мора да се оди до Телевизија.

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Не знам зошто е толку усложнето во Скопје, за одјава на сообраќајна да мора да се оди до Телевизија.

Мислам дека не мора. Нели сега во секоја станица за технички преглед има полиција ??? Така да таму може да се заврши се. Како што ти издава нови таблици и сообраќајна , исто така може да ти ги одјави и старите.

Член од
18 ноември 2015
Мислења
44
Поени од реакции
32
Zdravo nova sum na forumov. Sakam da prasam imam problem na kolata opel astra 1.7 2o12god koga menuvam od 4ta brzina vo 5ta I prodolzuvam da vozam vo 5ta bez razlika so kolku km na cas se javuva bucava.Pa dali ste imale slicno iskustvo pozzzz I fala

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.272
Поени од реакции
2.271
Знае некој која е процедурата за регистрирање на кола со бирање број на регистрација? Не зборам за златни бројки како 4 исти или слично, туку друг било кој број по избор.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.301
Поени од реакции
9.083
Zdravo nova sum na forumov. Sakam da prasam imam problem na kolata opel astra 1.7 2o12god koga menuvam od 4ta brzina vo 5ta I prodolzuvam da vozam vo 5ta bez razlika so kolku km na cas se javuva bucava.Pa dali ste imale slicno iskustvo pozzzz I fala
https://www.youtube.com/watch?v=CkulEXvplaw

Ќе треба да се смени сет кумплунг со потисна плоча и друк лагер а може и замаецот да е отиден.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.323
Поени од реакции
15.499
Види на кочење со отпуштена нагло туража...или на семафор кога се чека дали се јавува некое чукање...вибрации....и слично.
Ако се јавува така...треба да се менува цел сет на кумплугот

А ако бучавата се јавува само во 5-та брзина....има шанса да е мењачот, но не ми се верува во тоа

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.301
Поени од реакции
9.083
Види на кочење со отпуштена нагло туража...или на семафор кога се чека дали се јавува некое чукање...вибрации....и слично.
Ако се јавува така...треба да се менува цел сет на кумплугот

А ако бучавата се јавува само во 5-та брзина....има шанса да е мењачот, но не ми се верува во тоа
Мислиш ако е мењачот дека ќе треба комплетно нов мењач? Се поправа тоа?

Член од
24 јануари 2015
Мислења
1.844
Поени од реакции
1.327
Мислиш ако е мењачот дека ќе треба комплетно нов мењач? Се поправа тоа?
Дали сте нормални што зборувате. Од две пораки со цел памет мењач ќе менувате.

Однеси ја на мајстор и само така можеш да знаеш што и е.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.301
Поени од реакции
9.083
Дали сте нормални што зборувате. Од две пораки со цел памет мењач ќе менувате.

Однеси ја на мајстор и само така можеш да знаеш што и е.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Ти дали си нормален за да разбереш дека овде се дискутира?

Kajgana Shop

На врв Bottom