не ми е нелогична процедурата (иако е дискутабилна) одјава пријава туку што за цело Скопје (веќе третина Македонија) има само еден шалтер. Наместо да има во барем 4-5 скопски општини.
И тоа не е се. Многу се неорганизирани. Чекаш на шалтер за пријава/одјава (наместо да остават празни обрасци надвор), па чекаш со пополнет образец, па те праќа соба 30 каде пак чешак, па назад мора да се бориш пак во ред со другите. Како што на времето беше со вадење лични документи додека не ги дислоцираа по општини.
Али ова е офтопик, проблем со нашите институции.
Другар ја одјавивте ли вие колата? Образецот го имаш на интернет. Значи можеш и дома да земеш и да си го потполниш
Но и да отидеш таму одма можеш да си го земеш. Не чекаш ред за него.
Плус Еден е шалтерот и не треба да одиш на друго место. Незнам од каде ти е оваа информација?. Јас имам одјавувано сигурно преку 50 пати коли.
Прв чекор е потполнуваш образецот и му се дава на полицаецот заедно со таблите и дозволата.
Втор чекор Полицаецот прашува за каде ја одјавуваш по што кажуваш град кај си ја продал. Ја одјавува колата, Ти става печат и ти ја враќа дозволата..
Толку од процедура.
Јас соба број 30 досега ниту сум бил, ниту знам каде е.
Вработените барем оние што јас ги знам се доста коректни и професионални. Ништо чудо и да вработиле други.
Голем проблем во МВР се примените албанци од кои поголемиот дел се многу прости и некултурни. А и напикани се онака партиски.
Па се осеќа некогаш дека има и вишок број на вработени.
Второ најпросто ми е она што глумиме некоја двојазична држава и наместо работите да се средат тие се уште по кашапопара.
Па ајде сега документи какви сакате, на албански, македонски или ромски.
Но овие глупости и каша попари се дело на партиите на власт, бивши и сегашни и сакале ли да признаеме или не, и ние имаме вина.
Никој не не тера да одиме и да ги гласаме.
Сакаме европски институции, тогаш треба и да гласаме европски, а не со инает.
Дури тогаш ќе се средат работите
Јас со години гласам за некој сосема трет. Не ги сакам овие двете и секогаш давам глас на некој кој што мислам дека вреди.