Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
Sasence19 еве ти го есапот за Матиз 1.0

Бензин :

х л = 8000км
8 л = 100км

640л бензин * 67,5 = 43200 денари годишно бензин.

Плин 640л * 29,0 = 18560 денари годишно плин систем без загуби на моќност и потрошувачка (тој што е од 1000 евра).

Систем што е со загуба на моќност од 20% и 10% поголема потрошувачка ако троши 9л на 100км плин ќе ти потроши 20860 денари годишно! Значи ако не ти смета намалена моќност (што би била скоро исто како 0.8 Матиз на бензин можи мааааалце помалку) оди на поефтниот систем. Уште првата година ќе ти се исплати!

Есап?

24640 денари годишно... = 400 евра

Член од
2 април 2007
Мислења
2.875
Поени од реакции
4
decki fala na istcrpnata pomos.
najiskreno vi blagodaram!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Член на раководството напиша:
Не би рекол, помалата сила и поголема потрошувачка немаат врска со системот ниту со коштањето,туку на самата природа и карактеристиките на плинот. Значи како најпросто објаснение е дека во 1600 кубни сантиметри волумен на аеросол (бензин-воздух) “влегува“ 1920 кубни сантиметри плин-воздух (ова е наједноставното решение) а калоричната вредност на иста количина на плин и бензин не е иста т.е. плинот има за 10% помала, сходно на тоа , мотор со иста кубикажа ќе троши повеќе плин затоа што повеќе плин “влегува“ во процесот на согорување, а ќе дава помала сила поради помалата калоричност на плинот во однос на бензинот.Ова се бројки при идеално подесен и наместен плински уред, иако често квази мајстори и неквалитна опрема и лошо подесување доведуваат и до многу поголема потрошувачка на плин и многу послаби перфоманси. Инаку точната математика треба да си ја процени возачот, значи кога јас би ставил мо моето возило плин од 500 евра тоа би ме коштало некои 5700 километри градска или 8500 км отворена или 7100 км вожња комбинирано. Би изгубил багажник кој ионака е мал, а ми треба барем 2-3 пати годишно цел, кола не држам подолго од 2-3 години така да таман кога би го исплатил би ја дал и колата, плус математиката е малку поинаква значи со плин ставаш инвестиција од 500 евра за да возиш на поефтино гориво, значи во старт ставаш 480 литри бензин (по денешна цена) и продолжуваш да тураш гориво (плин) за да возиш, така да на пример мене 7100 километри комбинирано (како што напишав погоре) би ме коштало : 500 евра уред + 560 литри плин = 780 евра..... мене малку ми е неповолна математиката.
Јас кон ова само би додал дека плинот со неговото согорување не ослободува CO2 така да колите што користат гас како погонско гориво се еколошки. Така да треба да се гледа и таа страна на заштитата на животната средина. А математиката се знае дека за сите е различна нема тука дилема.

Последниот Мохиканец

Командат -ај лав ју
Член од
3 февруари 2007
Мислења
294
Поени од реакции
61
Dekla

Pocituvani dami i gospoda me interesira za steganjeto na deklata (suzuki 125)neznam na koja jacina treba da se stegni deklata nekoj da ne znaj ili da mi dade nekoj korisen link???:uvo:

Член од
20 март 2007
Мислења
189
Поени од реакции
4
Aj sega nekoj neka pomaga neka kazuva kade mozam da najdam bocni zmigavci za Fico od 1970. Nemora da se original barem da bidat niklovani od stranite(mislam znaete za sto pravam muabet). Mene edniot mi e `rgosan a drugiot izbleden i ne mi se pusta vo voznja ficoto so takvi zmigavci(go imate videno ficoto). Pa sega HELP!!!

Член од
13 февруари 2007
Мислења
181
Поени од реакции
6
Ребраст каиш

Nema vakva tema ,barav.Luge bre.Shto bi rekol onoj kako mu beshe imeto(bez navrada)Mi treba rebrast kaish po moznost da bide power grip.Ama vidi sega dilema pa i trilema.Demek gi pravele falc tuka u Gorche?A goodyear imalo dosta od Kina(Turskite ushte i dobri bile) a Dayco kao nedoverlivi.E aj sega ti odluchi se.Posledna ponuda od eden komshija za goodyear 15 evra kao on mi garantira za kvalitetot.Momentalno inaku vozam so powergrip koj e veke zrel za promena pod hitno.Molam za vashite iskustva koj ke mi bidat od golema pomosh vo ovoj presuden mig ha,ha:tv:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
niko_cobra напиша:
Aj sega nekoj neka pomaga neka kazuva kade mozam da najdam bocni zmigavci za Fico od 1970. Nemora da se original barem da bidat niklovani od stranite(mislam znaete za sto pravam muabet). Mene edniot mi e `rgosan a drugiot izbleden i ne mi se pusta vo voznja ficoto so takvi zmigavci(go imate videno ficoto). Pa sega HELP!!!
Крсти се на некој отпад или најди камион ФАП, во кој внатре такви се употребени како контролни светла

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
niko_cobra напиша:
Пошто си од Битола јас би ти рекол во вторник и петок (кога е пазар) одсабајле (кај 7 и пол) да појдиш на пазар (кај шо продаваат вар). Таму има и ѓупци продаваат разни стари делови најмногу за Фичо, Лада, 101... Тамо можеш да ги најдиш жмигавците буквално џабе. А може и да најдеш нешто што не го бараш, а ке те бендиса... И ценкање обавезно. Појке од 50-100 денари за ништо да не си дал. Па ај да кажиш дали ке најдиш нешто таму.

Член од
20 март 2007
Мислења
189
Поени од реакции
4
Ne bre luge od Skopje sum! Tuka na avto pazar barav ama nema takvi kakvi so baram. Ima od onie novine za yugo i 101.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
А кој беше шо спомна за Мерцедесот кај зелено пазарче? Кобра јас мислев дека си ти... од тоа заклучив дека може да живееш во битола. Ама сега видов дека некој НиколаБт се замешал во муабетот за Мерцедесите. Извини човече. Се мешаат брзините некогаш.

Член од
20 март 2007
Мислења
189
Поени од реакции
4
De de golema rabota ako si me zgresil. Vazno sega znaete deka sum od Skopje. :)

Член од
26 февруари 2007
Мислења
366
Поени од реакции
10
Еден проблем имам вака сабајле со скутерот бев нешто низ град и е мавна кола одпозади на семафор.не паднав јас али добро пролетав нанапред и ми се скрши капакот од филтерот за воздух.Сеа ме интересира дали е нромално оти ми е скршен капакот на филтерот за воздух кога ќе дадам цела гас да гуши и више да не оди а кога ќе го пуштам пак нромалн работи.Ме интересира за да знам дали да купувам само н ова капачка за филтерот или да го носам по сервиси на превење

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Sase91 напиша:
Еден проблем имам вака сабајле со скутерот бев нешто низ град и е мавна кола одпозади на семафор.не паднав јас али добро пролетав нанапред и ми се скрши капакот од филтерот за воздух.Сеа ме интересира дали е нромално оти ми е скршен капакот на филтерот за воздух кога ќе дадам цела гас да гуши и више да не оди а кога ќе го пуштам пак нромалн работи.Ме интересира за да знам дали да купувам само н ова капачка за филтерот или да го носам по сервиси на превење
Вака сега... Ова ти е промашено. Требало да го ставиш во скутерчиња, се за и околу нив. Ама еве ти мислење од мене :) Наместо да го лепиш ова она, да си купиш racing филтер за воздух. Кошта некои 500-1000 денари и толку. После пери (од време на време се мие со топла вода), суши и вози. А гарант ке те фати поскапо ново куќиште за филтерот.
А тоа со гушењето... Нормално дека се гуши, нарушен му е вакуум просторот. Пази и да не тргни некој камен или песок директ во карбуратор оти отиде машината.

Член од
26 февруари 2007
Мислења
366
Поени од реакции
10
Невидов затоа гос тавив тука.Инаку се јавив во ск во сервисот утре одам да си го земам новото куќиште. Не му ставам вака рацинг филтер зошто на брат ми е скутеров а не е он мн по брзината па така да нека оди стандарт ко што е.Сепак фала мн јас си мислев ќе треба пак по сервиси да се акам

Kajgana Shop

На врв Bottom