Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

RIZTETO

Somebody stop me
Член од
3 јуни 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
75
Сега прашав и еден исти како мене, после 2-3 000 паднало од 10 на 8

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Може, не велам не :) Моето искуство е поинакво.

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.639
Поени од реакции
10.237
Kade pisuva vo kniskata na kolata kolku konjski sili ima kolata??

Член од
2 декември 2009
Мислења
151
Поени од реакции
4
Едно прашање,ако може да ми каже некој дали и колку е нормално да троши улје моторот? :toe: ова моево е сигурно ненормално...:kesa: Имам Форд Фиеста 1,3 ЕФИ од 1996 и има поминато 194000... :nesum: Гледав да забележам колку троши,и троши околу 300 грама на 1000! :kesa: Ке да е многу :uvo:

Член од
12 ноември 2007
Мислења
20
Поени од реакции
25
моја препорака воопшто не го купувај ова возило, ова е многу чест проблем кај пежо со електроникава ке се соочиш и со губење на струја, често прегорување на сијалички, нерамномерно работење на моторот итн. тоа се редовни проблеми на пежо.

Да пријателе, но мора да постои некое решение за проблемот со електрониката. Не испадна ли некој салам мајстор да го среди тоа покрај толку расипани пежоа?

Прашањето е колку пари дотичниот и бара на колата? Пошто солидни возила се околу 5.000 евра. Ако ти ја даде за упола од тоа се исплати. Ако ти бара приближно толку... оставија некој друг да се заеби.

Колата е кај мене најверјатно ке ја земам. За цената незнам уште но ке ги задоволи твоите критериуми што ги наведе за цената. Сопственикот ми е пријател и ми кажа до детаљ што и како се има дешавано со колата.. Колата ја знам уште кога испадна од салонот. Најверојатно ке ја земам деновиве, утре само одам да ја проверат на сервис на компјутер, да видиме шо ке кажат. Не е такси возена, само за сопствени потреби. Сепак и гратис да ми ја даде, сакав да знам како може да се реши тој проблем што го има пежото. Само знам дека се пречитав по форумиве на нет. и како можно решение го наоѓам некој си Particle (Particular ) Filter на излез од грана или промена на софтвер на компјутерот. Самиот компјутер на возилото кога има некој проблем со некој сензор на машината или некој што е битен, се става на safe mode и не мрда фазла од 2000 рпм од сејфти ризнс :nesum: Јас не сум стручен многу со коливе така да не замерувајте ако сум ја треснал некоја зелена..

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Колата е кај мене најверјатно ке ја земам. За цената незнам уште но ке ги задоволи твоите критериуми што ги наведе за цената. Сопственикот ми е пријател и ми кажа до детаљ што и како се има дешавано со колата.. Колата ја знам уште кога испадна од салонот. Најверојатно ке ја земам деновиве, утре само одам да ја проверат на сервис на компјутер, да видиме шо ке кажат. Не е такси возена, само за сопствени потреби. Сепак и гратис да ми ја даде, сакав да знам како може да се реши тој проблем што го има пежото. Само знам дека се пречитав по форумиве на нет. и како можно решение го наоѓам некој си Particle (Particular ) Filter на излез од грана или промена на софтвер на компјутерот. Самиот компјутер на возилото кога има некој проблем со некој сензор на машината или некој што е битен, се става на safe mode и не мрда фазла од 2000 рпм од сејфти ризнс :nesum: Јас не сум стручен многу со коливе така да не замерувајте ако сум ја треснал некоја зелена..
Кога би сум се нашол на твое место јас би ја носел кај циганите на југ да ја средат. Истите пари ќе ги дадеш и овде, само мое мислење е дека ќе те одерат, а згора на тоа тука во овластен сервис знаат да променат потрошни матерјали како масло, филтри, каиши... Таквите проблеми како што ги наведе, ги решаваат луѓе со искуство, а кај нас нажалост ги нема.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
znaci kaj mene na pezovo moze da zeza taa nikakva struja zatoa sto ednas top raboti edna zeza. sijalici takvi raboti ne mi pregoruvale ali mozno e da ne cini strujata. e sea sto okolu nea pokonkretno masata li treba da se proveri. alternatorot da se vidi i sredi ili....

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
znaci kaj mene na pezovo moze da zeza taa nikakva struja zatoa sto ednas top raboti edna zeza. sijalici takvi raboti ne mi pregoruvale ali mozno e da ne cini strujata. e sea sto okolu nea pokonkretno masata li treba da se proveri. alternatorot da se vidi i sredi ili....
Aлтернаторот е само генератор, што произведува струја. И или работи, или неработи, трето нема. Ако откаже, откажан е се додека не го поправиш.

Е сега прашање е што би можело да те зеза, почнувајќи од главните осигурувачи (на форд ескорд се наоѓаат веднаш до акумулаторот, на пежо кај се веза немам), обичните осигурувачи, можеби некоја кратка врска за која не си свесен (обично ако се стопи некоја жица и потпира на маса влечи многу струја така да се намалуваат сијаличките додека не престане) и тн. Тоа треба мајстор да го открие.

Едно прашање,ако може да ми каже некој дали и колку е нормално да троши улје моторот? :toe: ова моево е сигурно ненормално...:kesa: Имам Форд Фиеста 1,3 ЕФИ од 1996 и има поминато 194000... :nesum: Гледав да забележам колку троши,и троши околу 300 грама на 1000! :kesa: Ке да е многу :uvo:
Хм... со оглед дека прошла 200.000 ретко кој мотор на таа километража не троши масло. Имам комшија што вози такси има Форд Галакси (1.9 тди мотор од VW со Х000.000 км поминати Х>5) па му троши литар масло на 1000 км :baeh:, а чудна работа гром е на ладново. Со оглед на километражата што ја прави, промена на масло нема потреба. Само дотураш и возиш со ново, од време на време менува филтер за масло и тоа е :) За друг чешит, истиот има и Мондео 1.8 TD со 300.000 км, грам масло не троши го заменува на 10.000 без проблем, ама никако надвор оставање на ладново, првото палење мора да е в гаража, инаку само на туркање пали.

Инаку според мене трошењето на масло и не е така страшно, пострашно е да ти троши вода...

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
ne se slagam bash za alternatorot so sebe eve i zosto na alternator na jugo mi bil otiden lagerot a jas neznaev a kolata si punese otidov na elektricar smeni lager ako veruvas posle toa se preporodi kolava e sea sto primetiv deka imam volt metar deka koa bese zeznat lagerot za da dojde do 14 volti punenjeto trebaa bar 3000 obrtai a koga se smeni lagerot i na ler si stoea na 13,7 dokaj 14. toa mie mubetot da ne ne e bash dobar aj ke vidam ke proveram

Член од
2 декември 2009
Мислења
151
Поени од реакции
4
Фала Dzish :smir: Инаку јас сум задоволен од Фиестата за друго,само ова ми беше чудно :pos2: ни свечица,ни акомулаторот...пет години еве ја имам...

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
e vaka sea denes malce se pomaftav so kolava strujata ts alternatorot e top koa ke se upali se vo kolata dali naponot pagja za 0,1-0,2V. E sea dali e mozno toj MAP senzorot da mi javuval greska deka cital gresni parametri. zasto prasuvam zatoa sto ovie plinarive koga ja staile onaa klapnata za plin sto e ako ima detonacija da ima kaj da izbie taa ne bese bas najdobro namestena t.s. koga ke stisnev gas se otvarase i ona i od tamo povlekuvase vozduh motorot sto ne bi trebalo da e taka. pa ja potsrediv sea tie federcinjata gi potsvitkav nego dali moze od nea da e?

Kajgana Shop

На врв Bottom