Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
И мислиш дека тогаш Хорхе ќе му го дадеше мандатот?
Не ми се верува. Ќе најдеа некој друг начин за опструкција.
Тоа сигурно, ама факт е дека Левица одигра неискусно и избрзано, попалени од протестите мислеа ќе влезат во парламент со 15 пратеници.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.896
Поени од реакции
36.951
Што значи доаѓаме до тоа дека 3-4000 гласови од Левица ќе беа доволни за 51:50 за Сдсм и режимот на Грујо да паднеше уште тогаш за да не чекаме олку. Ама тоа е неискуство и инает.
Има од се по малку таму, пред се големо его на дел од водството на Левица, лоша проценка на теренот, вообразеност и неискуство. Тоа што они се добри оратори и имаат добри идеи не значи дека ќе бидат и добри политичари.

Ова им беше класична стратешка грешка.

Најразумниот таму, Бранимир Јовановиќ, беше против самостојно учество на избори и целосно ја разбираше ситуацијата што треба да постапат, ама повеќето други на чело со Апасиев си се преценија.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Како тоа мојата претпоставка нема логика а твојата има, кога ниту еден од нас двајца нема цврсти докази? Зошто ти да бидеш во право а јас не? Под кој основ?

Ми го споредуваш влијанието на Велија со влијанието и силата на Заев? Сериозно? Па Велија до 2009та беше у брак со дпмне, па кога го испушија за министерско место почна да лае и го изврлија позади решетки. Тоа е доказ колку Велија е небитен, сфаќаш?

Што споредуваш срби бе брат, што леташ од тема у тема, од народ до народ? Што има тоа врска со темава?

Во врска со Левица, НЕ. немаа гласовите (тие нивни 12к) да им донесат ниту еден пратеник на есдеес. Додади на тоа дека можноста Левица да ги добиеше истиот број гласови (односно истиот број луѓе да гласаат за нив ако беа во коалиција) е минимален, односно невозможен.

Подобро на нула со први избори, барем чист образ него одма да го дадеа гзот на голема политичка партија само за пратеничко место. Доста ми е мене од такви партии, кои се борат за „идеали“ и го даваат гзот под кирија при прва дадена понуда.

Левица изиграа мудро и мушки.[DOUBLEPOST=1488988166][/DOUBLEPOST]

Што треба да напишам за да ме сфатиш дека оние кои што гласаа за Левица не би гласале и за Левица во коалиција со есдеес?
Зошто не го сфаќаш тоа?
..леваците од левица треба уште многу сомуни да јадат, книги да читаат, концепти да анализираат и општо медитираат за евентуално да добуткаат до некаква лева алтернатива која се јаде..,со било каква шанса да стане политичка сила која ќе може да влезе у Собрание. Нормално , ако таа институција опстане таму каде е, т.е. ако не ја раскостат оние од некогашната левица , познати како сорос-комуњаристи , бивши транзиционери....или пак тие меѓу себе најревизионистички очи не си поизвадат....

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.299
Поени од реакции
46.841
@Peja989 Ti odgovorija nad mene clenovite, ali da ne kalkuliram i so brojki ostalo, eve ti go finalniot rezultat, stisni na izbornive edinici i vidi si sam

https://rezultati.sec.mk/Parliamentary/Results?cs=mk-MK&r=r&rd=r1&eu=All&m=All&ps=All

Neznam sto tolku se inatese za ovaa tematika, koga poveke od jasno bese deka odmognaa vo borbata protiv rezhimot, a najmnogu na samite sebe, zasto imaa prilika da vlezat vo parlament bez pritoa da stanat necivi slugi, bidejki takva e situacijata vo zemjava, najbitnoto im bese na site da padne vmro, a podocna kako ke funkcioniraa levica, dali samostojno ili vo paket so sdsm toa na niv ostanuvase, Se toa bi zaviselo od nacinot na koj bi rabotela novata vlada.
Tuka nema nisto mudro, nisto mushko, vo politikata se znae kade se koristi i iskazuva kapacitetot na eden politicar, toa sekako ne se fejsbuk statusi, gostuvanje na random emisii na tv ili na radio, pretpostavi si samo sto bi se slucuvalo dokolku na govornica vo parlament izlezese clen na Levica ...

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Тоа сигурно, ама факт е дека Левица одигра неискусно и избрзано, попалени од протестите мислеа ќе влезат во парламент со 15 пратеници.
Се согласувам за левица. Многу им префрлаат дека работеле за мијалков, што е тотално безвезе. Меѓутоа во даденава ситуација мораше Заев да ги собере сите, вклучително и стојанче, фродем, левица, све што беше контра режимов по истиот принцип како паторот што ги изнасобра сите. Имало уцени сигурно, ама и тоа е вештина да се сработи.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.896
Поени од реакции
36.951
Инаку од Левица потврдија дека две добитни пратенички места им давале од Сдсм. Они процениле дека може повеќе да добијат.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
@Syn не ми го отвара линкот, не знам зошто ама ќе видам од дома.
upload_2017-3-8_10-41-3.png

Како и да е, кој и да бил резултатот, не знам како можете да бидете сигурни дека тој што гласал за Левица, ќе гласал за Левица во коалиција со есдеес? Ако (хипотетички) јас сум гласал за опозициска партија (Левица) пред да гласам за есдеес (најголема опозициска партија), зошто би гласал за коалиција есдеес и Левица?

Мое гледање на работите е дека оние кои што гласаа за Левица конечно дочекаа партија, нова, без криими позадина и партија која никако во минатото и нема наштетено на МКД. Зошто да не може да биде едноставно тоа причината?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
@Peja989 Ti odgovorija nad mene clenovite, ali da ne kalkuliram i so brojki ostalo, eve ti go finalniot rezultat, stisni na izbornive edinici i vidi si sam

https://rezultati.sec.mk/Parliamentary/Results?cs=mk-MK&r=r&rd=r1&eu=All&m=All&ps=All

Neznam sto tolku se inatese za ovaa tematika, koga poveke od jasno bese deka odmognaa vo borbata protiv rezhimot, a najmnogu na samite sebe, zasto imaa prilika da vlezat vo parlament bez pritoa da stanat necivi slugi, bidejki takva e situacijata vo zemjava, najbitnoto im bese na site da padne vmro, a podocna kako ke funkcioniraa levica, dali samostojno ili vo paket so sdsm toa na niv ostanuvase, Se toa bi zaviselo od nacinot na koj bi rabotela novata vlada.
Tuka nema nisto mudro, nisto mushko, vo politikata se znae kade se koristi i iskazuva kapacitetot na eden politicar, toa sekako ne se fejsbuk statusi, gostuvanje na random emisii na tv ili na radio, pretpostavi si samo sto bi se slucuvalo dokolku na govornica vo parlament izlezese clen na Levica ...
Одмогна и Заев.
И ден денеска има луѓе што не можат да му простат што го чуваше аљи. Имаше шанса да го избрише од македонскава политика за век и веков и заедно со него све учкарско што пукало на наша војска и тоа на културен и елегантен начин - самиот народ што го гласал ќе го казнеше. Тој дрвосечач испадна главната сопка во целава ситуација, повеќе и од Левица.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
@Syn не ми го отвара линкот, не знам зошто ама ќе видам од дома.
Прегледај го приврзокот 166264

Како и да е, кој и да бил резултатот, не знам како можете да бидете сигурни дека тој што гласал за Левица, ќе гласал за Левица во коалиција со есдеес? Ако (хипотетички) јас сум гласал за опозициска партија (Левица) пред да гласам за есдеес (најголема опозициска партија), зошто би гласал за коалиција есдеес и Левица?

Мое гледање на работите е дека оние кои што гласаа за Левица конечно дочекаа партија, нова, без криими позадина и партија која никако во минатото и нема наштетено на МКД. Зошто да не може да биде едноставно тоа причината?
Сакаш да кажеш дека од 12 илјади гласови немаше ниеден да гласа ако Левица беше со Сдсм? Не ме зезај.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Сакаш да кажеш дека од 12 илјади гласови немаше ниеден да гласа ако Левица беше со Сдсм? Не ме зезај.
Не знам. Ти сигурен си? Како? Зошто?

Апсурд е да убедуваш за нешто што не можеш да докажеш, нели?

Зошто некој што гласал за Левица (за ситнење на отпорот) не гласал за есдеес уствари од сам старт?
По таа логика, Левица немаше да добие ниту еден глас.[DOUBLEPOST=1488992299][/DOUBLEPOST]
Процедурално, оди на ADVANCED па на 'Proceed to rezultati.sec.mk (unsafe)'
Левица нема пола глас во 2ка а НеСумЈас ми пишал дека им требале 170 гласови во двојка на есдеес за пратеник плус (па веќе кој и да го цитираше си го вброја тој пратеник).

RomanistaRIM

ASR1927
Член од
6 октомври 2014
Мислења
1.382
Поени од реакции
1.786
Левица немаше листа во 6ка токму од овие причини и ги повика своите гласачи во таа ИЕ да гласат за СДСМ.Гласовите на Левица никаде не носат пратеник плус на СДСМ.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Левица немаше листа во 6ка токму од овие причини и ги повика своите гласачи во таа ИЕ да гласат за СДСМ.Гласовите на Левица никаде не носат пратеник плус на СДСМ.
Не не, мене само ме интересира со сигурност дали тие 2000к гласа во 2ка ќе им донесеа пратеник плус на есдеес. Не можам да пресметам (искрено, не ни знам како) ама барам сеа на нет изјави. Ќе најдам, ќе постирам: Уште чекам доказ дека тие 2000 гласа ќе им дадеа пратеник плус (под претпоставка дека сите би гласале за есдеес).

RomanistaRIM

ASR1927
Член од
6 октомври 2014
Мислења
1.382
Поени од реакции
1.786
Не не, мене само ме интересира со сигурност дали тие 2000к гласа во 2ка ќе им донесеа пратеник плус на есдеес. Не можам да пресметам (искрено, не ни знам како) ама барам сеа на нет изјави. Ќе најдам, ќе постирам: Уште чекам доказ дека тие 2000 гласа ќе им дадеа пратеник плус (под претпоставка дека сите би гласале за есдеес).
Не.Сите гласови на Левица да одат во корист на СДСМ во сите ИЕ не носат пратеник плус на СДСМ, тоа и од СДСМ и од Левица веќе го потврдија веднаш по изборите, дури ми е ептен глупо кога гледам тоа се враќа како тема на дебата.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.501
Не не, мене само ме интересира со сигурност дали тие 2000к гласа во 2ка ќе им донесеа пратеник плус на есдеес.
Сега пресметав, во 2ка и под услов сите гласачи за левица да гласале за СДС, пак немаше да добие СДС уште еден пратеник на сметка на ДУИ.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom