Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
26.569
Поени од реакции
81.077
Кои права ги доби тој како бранител на оваа држава? Во грујово време беше третиран како гомно, од работа го избркаа..
Далеку од тоа дека го оправдувам како се однесува денеска, ама оваа држава кур ја боли за бранителите, без разлика кој е на власт.
Колку што направила државата за другите бранители, толку направила и за Стојанче... НИШТО
АЛИ, Стојанче е лидер на политичка партија наречена "Достоинство" (која иронија, нели?), која има цел да се залага за повеќе права кои и следуваат на бранителите од 2001. И ај што ете моментално се глупира со кршеење цигли, лижење гз на СДС и давање глупи изјави за договорот од Преспа, кажи ми ете дека е на власт со овие.... има нешто досега направено за бранителите од 2001? 3 години е на чело, посегнал нешто да направи за нив? Досега нАли беше угнетуван што од ДПМНЕ, што од Бучково СДСМ, сега е на власт и што направи?

500 евра во џеб, вработена сопругата, и свиркај си.

Не за џабе зборам им се измоча на сите дечиња што загинаа во 2001, па уште некои тука го бранат, значи неможам да сфатам :toe:
 
Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.050
Поени од реакции
12.936
Силјановска била од Сорос поставена не чинела, јасно, револтирани сте сите од деструктивното владеење на сдсм, јасно е, исто така свесни сте сите дека ист е ефектот дали ќе се бојкотира или ќе се гласа за кандидат на вмро/трета опција, ама од друга страна секој со кој делите исти/слични ставови, си терате сеир со него дека немал луѓе, дека небитен фактор бил, дека не можел гласови да собере. Очекувате промена, а со прст не мрдате за некаква промена, освен сеир што терате со секое случување. Ваков таков, смотан бил или паметен, имал луѓе или немал, менувал партии и страни, ама Филип Петровски беше на сите неодамнешни протести кои не беа подржани од двете најголеми политички партии и со уште сто луѓе пружуваше последни напори да не дојде до промена на името, законот за двојазичност, колку и да биле пирови протести. Се залагаше за нив да бидат помасовни, да успеат и со сите расположливи средства ги промовираше, нормално ако не си црвен или син со автобусчиња и сендвичиња протестот е осуден на пропаст. Сега може и тука некој ќе си рече, не го правел од срце тоа, само за итнерес да се промовира блабла, ама очигледно најидеално е никој ништо да не ни пробува, за да не се промовира нели, а ние да продолжиме да се смееме и да бидеме неми сведоци на сопствената пропаст.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
https://infomax.mk/wp/епидемијата-не-стивнува-од-мали-сипан/

Шу е ова бе ДПМНЕ нешо многу загрижени поради епидемијата од сипаници/морбили, а од друга страна токму лицата кои стојат зад таа анти-ваксерската кампања се дупеменеовци, епа сеа шу-прајме ем да не се вакцинираат децата оти нели ќе станеле аутистични и фалични ем после офф мори мајко епидемија од катастрофални размери избила !
 
Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
Кои права ги доби тој како бранител на оваа држава? Во грујово време беше третиран како гомно, од работа го избркаа..
Далеку од тоа дека го оправдувам како се однесува денеска, ама оваа држава кур ја боли за бранителите, без разлика кој е на власт.
Pa izgleda Grujo videl sto govno e I zatoa taka go tretiral, samo sto nie ne znaevme sto gomno e i zatoa mu davavme podrska. Izgleda Grujo vo pravo bil za site sto krena nakloci ko stojance, onaj cvetanov I slicni kopilina.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.588
Мајката на Костадинов и синот на Мисовски си поднесоа оставка

И ова е прикажано како висок морален чин. И кога тонат и пукаат по сите шавови се уште ми глумат достоинство, а уствари го пробиле секое морално дно.

За оваа работа во нормална држава се бара одговорност, има да летаат оставки од раководни и надлежни лица, заедно со обвиненија за корупција и непотизам. Има животот да му се зацрни, да му биде срам наутро до продавница по леб да отидат, сите со презир и со прст да ги покажуваат. Тоа е таа морална осуда за овие дела која што народот кај нас не ја испорачува, затоа што ја прифатил како нешто нормално. Синот на комшиката, со еден семестар факултет, и тој не завршен, да работи како раководител на одделение во држава установа. Зошто?! Затоа што ноктите му отпаднале од лепење на плакати, затоа што во партија успеал да продре до најдлабоките анални регии на некој си таму...па и на кафе ќе и отиде, да честита за "успехот" оти синот и се "снашол" се вработил на државно.

Прашање кое што здравата логика го наметнува во моментов е: Дали некој од овие куртони ќе си дадеше оставка од "морални" причини ако не се кренеше толку прашина по социјални мрежи и медиуми?
Нели е малку касно да се зборува за морал и морални вредности откако сте прифатиле работна позиција овозможена благодарение на нечиј статус и влијание од фамилијата, а не по сопствени заслуги?

Не! Оставка не решава ништо, не измива никого од одговорност во случајов. Тука не станува збор за изолиран случај на непотизам, туку за системско вработување на блиски роднини во државен сектор. И за тоа одговорност треба да сносат сите инволвирани партиски штакори, и во државните установи кои што го овозможиле тоа, па се до политичките функционери, иницијатори на вработувањата. А не на вакви патетични начини да се обидуваат да се исчистат од одговорност, и уште тоа прикажувајќи го како врвен морален дострел. Уште жртви изигруваат. Мрш бе!
 

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
26.569
Поени од реакции
81.077
Најинтересни се оние кои моментално плукаат и се исмејуваат со Силјановска, за тоа како била стара, немала имиџ, ниска била... глупо е да се читаат такви коментари за жена во години, ама пак не ме изненадува ништо дека истите тие луѓе што коментираат за Гордана, го донеле на власт Зоки интелектот од Муртино, каде од секоја негова реченица почнува да ти тече крв од уши... :toe:
 
Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Чудно е како сеуште има невработени од ДУИ..
 
Член од
30 септември 2018
Мислења
37
Поени од реакции
84
очигледно е дека сте задоволни од тие две работи, пошто ќутите...
200K glasovi otidoa za sdsm i Zaev ne kjutevme im dadovme odgovor na site albanski parti

Можеби. Или поради тоа што Заев им вети двојазичност и Тиранска платформа па затоа го гласаа? Има добри луѓе Албанци, поединечно можеш добро да поминеш подобро од со многу Македонци. Ама како група сте со друго лице, во група не гледате лево десно слепо си ја терате агендата. Затоа Заев доби многу Албански гласа оти моментално ви помага околу агендата.
Greska si Zaev ne gi dobi tie glasovi za agendata tuku veti podobar zivot i ednakvi prava za site a ti garantiram deka Albancite zaev ne go glasaa za tiranskata platforma tuku toa ti go izmisluvas ama nema vrska teraj si taka..
Нека по некоја случајност некој одлучи да го сруши Скендербег или да ја повлече двојазичноста па и ти ке чудиш од резултатот по 10 мртви на ден кога ке има.Ке видиш тогаш дали ги боли к.ур
Aj samo pisi Skenderbeg na Albanski vo youtube i ke gledas kolku dislike ima i prevedi gi komentarite dole na youtube paa posle pak pisuvaj mi... a sto ke ni e dvojazicnost koga ekonomijata e 0 ?[DOUBLEPOST=1550626978][/DOUBLEPOST]
Вашите (претпоставувам дека си од албанска националност, судејќи според никот) го ставиле Скендербег во чаршија, направија двојазичност и.т.н затоа што процениле дека мнозинството албанци се палат на такви работи, дека тој принцип функционира и дава резултати на избори. Промоцијата на национализам и етничка нетолеранција произведува гласачи во средини кои што се...(како да се изразам а да не звучам вулгарно) средини кои што се со низок степен на писменост и општа култура...
Ovde dodeka se obiduvas na los nacin da gi navredis albancite i da im kazes deka nemaat opsta kultura ili pismenost ustvari se udiras so svoj kamen po svoja glava... Kolku spomenici ima vo Plostad mozebi povekje od 100 neli ? Toj sto gi gradese tie spomenici N.G. 12 godini bese vo vlast i nikogas ne gubese vo izbori popravi me ako gresam ?

I na kraj dali i Makedoncite se so nizok stepen na pismenost i opsta kultura cim se palele na takvi raboti i sto go drzele taa partija na vlast 12 godini ( i jas ne bev vulgaren ) ?!

Za kakvi intelektualci ti mi zboris koga site tie se potkupeni od DUI kako sakas tie da reagiraat i na kraj zosto gi stavas site Albanci vo eden kos koga DUI go glasaat samo tie Albanci sto se vraboteni niz drzavnite raboti ima okolu 100K glasovi sto 70% od niv glasaat samo sto gi stavija partiski vo rabota i ne gi interesira politikata vo opsto...

Mnogu si greska no nema vrska ova e tvoe mislenjee !
 
Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.161
Поени од реакции
17.960

https://off.net.mk/lokalno/razno/leb-i-sol-za-u2-se-pink-flojd


* За Џипси сонг:
Песните што излегле лесно се највредни. Но зад таа навидум леснотија стои многу трагање и лутање. 40 години да чешлаш една плажа, еден ден на неа ќе најдеш Ролекс.

* Што е проблемот со овие простори?
Многу историја и многу војни и крв.

* Што е проблемот со луѓето?
Краток фитил. Многу бргу пламнуваат, брзо стануваат нервозни и спремни за кавга. Имале малку пари или имале многу пари, сеедно.

* Што нè спојува нас на Балканот?
Неговата „брдовитост“.

За турбофолкот:
„Нова музика за новата елита“ (Влада Дивљан). Ќе мутира во нешто второ, трето, петто, ама ќе му дојде крајот.

* За важноста на политиката:
Кој беше на власт кога Леонардо ја правел Мона Лиза? Кој беше на власт кога се појавија Битлси, лабуристите или конзервативците? Небитно, Битлси се појавија.

* За поделбата „ние на Балканот“ и „тие од остатокот на Европа“
Немам воља и енергија да ги убедувам во својот талент или знаење. Јас кога одам во Њујорк, им го знам јазикот, им ја знам културата, знам кој е Боб Дилан, кој Стив Џобс. Тие не знаат кој е Блаже Конески или Горан Стефановски. Јас знам да им ја отсвирам „Blowin in the wind“, тие не знаат да ја отпеат „Јовано, Јованке“. Што мислиш кој е во предност?

* Те нервира ли кога некој не знае каде е Македонија?
Не, гајле ми е. Тоа е негов проблем, не е мој.

Кој е најголем?
Моцарт. И Бах ама Бах знае да биде репетитивен, да те замелуши. Моцарт е полн со емоции, со шаренило.

Што слушаш во кола?
- Џез ФМ радио.

* Што те прави среќен?
Кој ти кажа дека сум среќен?
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom