Pa.....mojot dedo " izgore" vo grupata na Čento( go pisuva vo knigite za "Sudeni za Makedonija..i ja imam knigata so lična posveta od pisatelot....)...od materijalen aspekt ne mi doneslo plus nego minus
No toa kaj mene probuduva gnev kon nekoi faci od toa vreme....a posebno faci koi vo toa vreme zatvorale i tepale lugje....a od 1991 navamu se prikazuvat za demokrati
Verovatno nikogaš nema pozitivno da razmisluvam i da gi prifatam " takvite"
Не го знам конкретно твојот случај, ама ти ја знам определбата. Никој не може да тврди која е идеална политичка опција, едноставно, затоа што нема таква.
Времево кое го коментираме било своевидна транзиција, од кралство, во окупација, па војна и после тоа тотално нов општествен систем, претходно виден само во СССР. Ти гарантирам дека огромен процент тотално немале појма во какво уредување влегуваат и за да се прикажат како "подобни", правеле многу, многу лоши работи. Еве една апсурдна ситуација - самостојната македонска држава го лустрира Јован Трпеновски, поранешен генерален секратар на тогашната полиција заради соработка со тајни служби, а истиот организирал и наредувал следење на ш иптарската, антидржавна иридента која работела против таа, вклучително и оваа држава. Сакам да кажам дека најдобар начин е, при големи трансформации да не се случува екстремен реваншизам, затоа што тоа е перпетуум мобиле - нема крај после. Еве сега сме во ек на такви настани, со наводното помилување на учесниците во настаните од 27 април. Тие по мене беа апла за спас на маџарската бегалката, а ако се сврти текот на настаните, еден ден во историјата, некој ќе проба да ги прикаже за народни херои. Затоа треба да се организира фер судење, отворено како за OJ Simpson, па секој да си ги добие своите заслуги. За Ченто, можеме да читаме транскрипти од судења, кои прашање дали се веродостојни...затоа конечно мислам дека мора правно да се среди државава, за да не формираме ставови со лажни "факти" и лажна историја. Еве ти си уверен дека страната на дпне е таа што е про-Ченто варијанта, а со ликови како Јордан се покажува дека не е баш така.