Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Јас лично немам проблем со Ченто, Панко Брашнаров и ликови од нивни калибар. Панко додуша бил проруски ориентиран...ама добро, сепак е некаков став, ама ЈМ е лик од сегашноста, има луѓе кои работеле со него, го познаваат и се сеќаваат на него.
И помал проблем имам со луѓе што се отворено за некаква идеологија, кауза, па и личен интерес, отколку за лажни херои и пророци - тоа е најчкарт и од тоа патиме.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.488
Јас лично немам проблем со Ченто, Панко Брашнаров и ликови од нивни калибар. Панко додуша бил проруски ориентиран...ама добро, сепак е некаков став, ама ЈМ е лик од сегашноста, има луѓе кои работеле со него, го познаваат и се сеќаваат на него.
И помал проблем имам со луѓе што се отворено за некаква идеологија, кауза, па и личен интерес, отколку за лажни херои и пророци - тоа е најчкарт и од тоа патиме.
Pa.....mojot dedo " izgore" vo grupata na Čento( go pisuva vo knigite za "Sudeni za Makedonija..i ja imam knigata so lična posveta od pisatelot....)...od materijalen aspekt ne mi doneslo plus nego minus

No toa kaj mene probuduva gnev kon nekoi faci od toa vreme....a posebno faci koi vo toa vreme zatvorale i tepale lugje....a od 1991 navamu se prikazuvat za demokrati
Verovatno nikogaš nema pozitivno da razmisluvam i da gi prifatam " takvite"

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Pa.....mojot dedo " izgore" vo grupata na Čento( go pisuva vo knigite za "Sudeni za Makedonija..i ja imam knigata so lična posveta od pisatelot....)...od materijalen aspekt ne mi doneslo plus nego minus

No toa kaj mene probuduva gnev kon nekoi faci od toa vreme....a posebno faci koi vo toa vreme zatvorale i tepale lugje....a od 1991 navamu se prikazuvat za demokrati
Verovatno nikogaš nema pozitivno da razmisluvam i da gi prifatam " takvite"
Не го знам конкретно твојот случај, ама ти ја знам определбата. Никој не може да тврди која е идеална политичка опција, едноставно, затоа што нема таква.
Времево кое го коментираме било своевидна транзиција, од кралство, во окупација, па војна и после тоа тотално нов општествен систем, претходно виден само во СССР. Ти гарантирам дека огромен процент тотално немале појма во какво уредување влегуваат и за да се прикажат како "подобни", правеле многу, многу лоши работи. Еве една апсурдна ситуација - самостојната македонска држава го лустрира Јован Трпеновски, поранешен генерален секратар на тогашната полиција заради соработка со тајни служби, а истиот организирал и наредувал следење на ш иптарската, антидржавна иридента која работела против таа, вклучително и оваа држава. Сакам да кажам дека најдобар начин е, при големи трансформации да не се случува екстремен реваншизам, затоа што тоа е перпетуум мобиле - нема крај после. Еве сега сме во ек на такви настани, со наводното помилување на учесниците во настаните од 27 април. Тие по мене беа апла за спас на маџарската бегалката, а ако се сврти текот на настаните, еден ден во историјата, некој ќе проба да ги прикаже за народни херои. Затоа треба да се организира фер судење, отворено како за OJ Simpson, па секој да си ги добие своите заслуги. За Ченто, можеме да читаме транскрипти од судења, кои прашање дали се веродостојни...затоа конечно мислам дека мора правно да се среди државава, за да не формираме ставови со лажни "факти" и лажна историја. Еве ти си уверен дека страната на дпне е таа што е про-Ченто варијанта, а со ликови како Јордан се покажува дека не е баш така.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Eпилогот на владеењето на Груевски со партијата го гледаме:
Членството е поделено како никогаш, седиштето се продава, партијата носи шајкача и глупавото членство кое е таму се радува на тоа (?!), партијата е синоним за крадење и искористување на националните вредности и традициите на партијата, во лична корист и да не набројувам, само погледнете го овој бастарден остаток што циркулира на форумов и ќе добиете сосема јасна слика за тоа на кои гранки е спадната. Резултатите од владеењето на Груевски долго ќе мора да се санираат.
(дисклеимер за кретените - за партијата исклучиво зборам)
А за шо е синоним СДС?Несакајки и нив ги опиша.Единствена разлика е шо тие веќе не носат шајкача, туку бугарска шубара или албанско кече,во зависност од потребите.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.488
Znam deka dedo mi pred mnogu lugje na sobir vo Debarca mu se obratil na Čento posle negoviot govor...." ostanaa naši nadvor....ti ni kazuvaše deka ke ne soberiš site zaedno....a ne so srbive"

....i počnala negovata golgota....postrašna nego i taa originalnata
Sakal ili ne....toa kaj mene predizvikuva odredeni predrasudi

Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.936
А за шо е синоним СДС?Несакајки и нив ги опиша.Единствена разлика е шо тие веќе не носат шајкача, туку бугарска шубара или албанско кече,во зависност од потребите.
ме боли курот за СДСМ

Член од
12 март 2009
Мислења
20.822
Поени од реакции
17.049
Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.936
а пишав пред некој ден, зошто поодамна не го гледаме и слушаме чичко бејли :confused:
Koга дозна господинот Трумп дека Бејли се ујдиса со Црпко, го испрати одма у Аљаска во гулаг.
и више никој не слушна за него...

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Профитираа Павле и Ивана, а вие верувавте на ПРОЕКТОТ МРЕЖА :)

Гледам на Алфа сеа го спомнуваат. Памтиш коа ми бараше на фб потенцијални гласачи на мрднатиов од муртино пред 2 години:D пошо сум бил критички настроен.
За проектот мрежа:cautious:

Не дека имам некоја поента и ја гласав против гвујо на осет дека овие нема да се полоши али бар не губев време да наоѓам 10 гласачи за тендерите на кочо и грантовите на ќеркитр на ласкова
Искрена да бидам, јас не се сеќавам на тебе (знам дека имаме пишано на фб ама кога и што не се сеќавам стварно...)
Не знам која ти е поентава на постов, демек ти никад не стана партиски војник....И тоа е убаво од една страна...За поздрав е...
Од друга страна - јас и сличните како мене, а не имаше многу што верувавме во ИДЕАЛИ И ПОДОБРО УТРЕ...СДСМ беше партија што имаше во своите редови квалитетни кадри со кои може да се задоволат и најстроги критериуми на најспецифични работни места. Партијата ја декларираа како крајно демократска, кадешто секој може да го каже своето мислење, кадешто нема испрани партиски мозоци, партија која ќе стави крај на трулиот систем што ни го наметнаа и ќе направи секој да си го добие заслуженото и да владее некоја здрава хиерархија...
Спиење по шатори, Шарени револуции, проект Мрежа се само мал дел од таа борба за идеали. Ние не висевме и не висиме по штабови за да се лижеме за вработување и да чекаме да ни фрлат некоја трошка.
После 2 години власт, идеалите ти пропаѓаат во вода кога веќе е јасно дека кога станува збор за крадење и матни договори - сите се во едно гнездо и си прават свои политики кои немаат никаков додир до обичниот смртник. Жалосно е што сдсм стана партија на мамини и татини синчиња и швалерки на функционерите. Ама таа ароганција еднаш скапо ги кошташе и пак ќе ги кошта во иднина.
Поздрав и не ме цитирај во иднина со глупости.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.822
Поени од реакции
17.049
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom