- Член од
- 25 март 2012
- Мислења
- 8.621
- Поени од реакции
- 5.259
Цитирај ми само еден историчар, само еден, дека албанците се доселеници, само еден! Ќе чекам, чекам веќе 6 години некој во форумов да цитира. Шест години...Види, доселеник, јас тоа што ти го пишувам е за да се спуштиш на земја малку. Нема јазик подалечен од вашиот у Европа. Да сме имале порано било каков контакт или да сте тука „иљадници години“, као што твојата националистичка кикирика под кечето замишља - барем ќе се разбиравме нешто од нешто - ете ние имаме прилично многу турски зборови на пример. Ти се нервираш на овие мои постови, ама на народов мој му се сере од вашето однесување, посебно во моментите на политичка криза меѓу македонските партии. Кога беше најтесно и најгусто за државава (и уште е) - вие само за к***т си гледате - да ви се обраќале на ш иптарски јазик у Берово - не сте националисти, туку националистички гомна сте од прв до последен. Се понашате ко некое распрдено, разгалено дете шо нема ни заслужено со нешто за да биде добро третирано. Последно нешо шо сакам да праам муабет се днк анализи, посебно со вас...и не ви е во полза да ги праите пошо гарант ќе ве спојат со некој палеозојски ретардиран мајмун.
Те читав и у темана за кумановецот што сакаше орда од твоите да го линчува и убие, па тој им го прегази детето - ти си ко оној смрдлено вишко - као живееш у наша средина, збориш македонски, а делуваш перфидно, као едно упакувано фашизоидно, националистичко ѓубре. Ниту еднаш не сте ја ценеле работата дали е во корист на правдата, во корист на здрава, нормална држава, туку само за дојдените хиени - на вас да ви е по кеиф.
Што значи ова подалечен јазик? што изразување е ова? Викаш не е индоевропкси?
Колку што македонскиот има турски зборови, толку има албанскиот, нормално, 500 години владеење, албанскиот има и словенски позајмени зборови, некаде помалку од 10 %, но латински зборови околу 30% од зборовите, а вие ги немате ни 5 %, знаеш зошто? затоа што не сте биле во контакт со нив. Кога со балканот римјаните владеле скоро цел милениум вие не сте биле воопшто тука. По јасен аргумент здравје. За ова тема толку.
Нема врска национализмот со потребата да се обратам на мајчин јазик, не треба народот да се прилагоди на државата, туку спротивно, нели е систем за да ни го подобри и олесни живеењето...
Затоа што сме биле тука и пред 91, не може да си направиш држава а да игнорираш цело население и кршиш елементарни човекови права и после да се чудиш зошто се бојкотира системот. Дури не е човечно јас да ќутам и чекам подобрим времиња додека цветне државава која од сите страни се ампутира од вас.
Вие кога станува збори за судир македонец-албанец секогаш ангел го замислувате македонецот, или ја брани честа, или го брани детето, иако има видео снимка. Човек кој се расправа со постар човек кој воедно е со дете и жена не е човек воопшто. 3 на 2 сооднос без ладно или огнено оружје ќе ги линчуваа, а сите тројца метар и жилет високи наспроти 2 метра. Вие секогаш ќе бидете на страната на македонецот, сепак ти викаш не си националист.Те читав и у темана за кумановецот што сакаше орда од твоите да го линчува и убие
Ти си екземплар на типичен испран мозок на македонец, албанецот е лош, така читаш во вести, така си учел во школо, во историја албанците ги учите секогаш само како душмани, клетите геги, политичарите албанци ве притискаат во тесно, ве тепаме по автобуси...Јас ти кажав - македонски националисти презирам, а за вашите е некој како Ранковиќ. Ич да не се секираш - не се само националисти што мрзат други националисти.
Јас не ве осудувам, јас ве жалам и ве разбирам дека лошо ви е со состојбава со фобијава, а се ограничувате со албанци скоро со половина од границите.