Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
ПОПИС БЕ КРФ ВИ ЕБАМ, ПОПИС!

Гласаат закон без утврден буџет на база на попишано население пред 18 години АБЕ СФЕ ДА ВИ УМРЕ!
E pa popis ke ima sega koga brojkite poveke nema da imaat vaznost, sega jaziikot veke nema da zavisi od procentite.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
A kako nesto bi smenile inaku? So nekoj posran platenicki politicar koj kje se poklonuva pred ambasadi i pred uckite? Osven ako ne zememe da gi zakoleme, ili ona prethodno sto go pisav, togas ne gledam na koj drug nacin moze nesto da se smeni.

Kje glumime tuka forsiran sozivot, a ni nie ne gi sakame niv ni oni nas.
Вез искрен сојузник ништо не правиме.

V

viktora

Гостин
Виќо абе тргни дека УЈП и сите државни инспекции ја ставиле албанската “кауза” над македонската и тоа у време на ВМРО. Ова денес е континуитет на корумпираните македонски политичари во коалицијата која им дава за право да крадат мои и твои пари а во живот на одржува некој шабан кој силом прилике се вика Али. Па не ме јеби бе дај доста е веќе.
Што побрзо сфатиш дека корупцијата е споредна работа во овој процес,подобро за тебе.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
A kako nesto bi smenile inaku? So nekoj posran platenicki politicar koj kje se poklonuva pred ambasadi i pred uckite? Osven ako ne zememe da gi zakoleme, ili ona prethodno sto go pisav, togas ne gledam na koj drug nacin moze nesto da se smeni.

Kje glumime tuka forsiran sozivot, a ni nie ne gi sakame niv ni oni nas.
Вез искрен сојузник ништо не правиме

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Иначе Апасиев има напишано - уживајте на уставен ќе им го кутнеме. Колку ќе успее тоа незнам.

V

viktora

Гостин
Почнавме со прославите.

-Прославувајќи го официјализирањето на албанските јазик, војници, борбени другари на 112-та бригада Мујдин Алиу. Нема поубаво нешто од тоа кога аманетите од војната се реализирани, пишува Гаши на Фејсбук.

[DOUBLEPOST=1521057159][/DOUBLEPOST]
Daj be napravite edna opsta amnestija. Ne za drugo, sakam da ja citam Alma so lajna ke jadi.
Богами фали.Така фино лепо би го набодел на к..ц за сите постови.

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.388
Поени од реакции
7.028
сменета е ситуација од 2001 бајаги....
а зошто и за јазикот не важи кантонско преавило туку и ЕДЕН аалбаанец ако дошол во Струмица ако има пробљем со Полицај мора овластен преведувач ??
Не само тоа, сега во било која дежавна институција, поготово во Тетово, Гостивар, Струга и слични градови службениците пошто се само шпони, можат да им се обраќаат на нашите на албански и да се праат дека не разбираат македонски, а никаков закон нема да ги ограничува или казнува, како што е обратно.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Не ве сфаќам, од сите работи у законов за јазици вие сте се фатиле за најнебитната, тоа што кога некој ќе одел во државна институција ќе можел да збори на албански со службеникот. Па тоа и сега го има бе другари...
Кога вадиш лична карта имаш барање на македонски и барање на англиски.
Кога си странка во постапка имаш право на преведувач на албански јазик.
Законите, подзаконските акти и одлуките на советите на општините (таму каде што се 20% албанци) се објавуваат на македонски и на албански јазик.
Патоказите се на македонски, албански и англиски и да не редам уште други примери.

Значи како од сите работи што ги има во предлог законот вие баш за ова се фативте не ми е стварно јасно...

Проблематично е како е напишан законот. Пример во првите членови кај што се регулира дека ако претседател на собраниска комисија е албанец, може да ја води седницата на албански јазик, така како што е напишано излегува дека е обврска да ја води седницата на албански, а не можност.
Друг проблем е што сеуште не се решава прашањето кој е автентичен текст на законот, дали македонскиот или албанскиот зошто има разлики при преводот и што ако едниот на другиот си е контрадикторен ради лош превод ?
За зборување во Собрание пишува парафразирам „покрај македонскиот зборува и на албански јазик“. Пак еве тука испаѓа дека е обврска, а не право, а друга работа што не е дефинирано што значи ова, дали прво зборува на македонски па на албански или симултан превод или што и да е.

Имаше и други работи што ми беа преглупави кога го читав предлогот, само што сум ги подзаборавил, а неам време да го читам пак во детали.
Значи вакви проблеми треба да се разговараат...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.044
Поени од реакции
23.491
Иначе Апасиев има напишано - уживајте на уставен ќе им го кутнеме. Колку ќе успее тоа незнам.
Eve poveli nesto od FB
Попладнево сите нешто се сетија на Уставниот суд. Тоа е судот кој на времето донесе одлука дека знамето на Р Албанија не секогаш е знаме на Р Албанија, посебно кога виси на бандера во РМ. Инаку знамето на една држава е симбол на нејзиниот суверенитет, но според нашиот суд треба да застанеш пред бандерата на која е закачено знамето на РА и да толкуваш: знамето овде е израз на националните особености на Албанците во РМ или е израз на суверентитетот на РА? Поглупа одлука здравје, ама тоа ти е.
Тоа е и судот кој прво донесе одлука дека одлуката за распишување избори не може да се отповика, но после откако им свртеа телефон на судиите донесоа одлука дека одлуката за распуштање на Собранието може да се отповика. Отприлика, денес плукаш, утре лижеш.
Тоа е истиот Уставен кој со здружен притисок на домашната политика и тн меѓународна заедница не смее да го поништи Законот за СЈО.
Тоа е истиот суд кој не смее да го поништи изборот на Талат Цафери за претседател на Собранието.
Тоа е истиот суд.... всушност веќе нема потреба да се реди. Така што тоа што ВМРО ќе го оспорело Законот сега-засега вреди колку и... всушност не вреди ништо. Како што не вреди ништо ни кривичната пријава против Талат. За таа да вреди ВМРО имаше девет месеци да му виси на врат на ЈО за фалсификатот при подготвување на документите за објава на изборот на Талат во Службен весник. Но тоа не смее ни да го спомене, не пак да врши притисок. Интерсно не слушнавме закана за секој оној од службите што во овој случај ќе ја подготви документацијата за објавување на законот за јазиците во Сл весник?
Можеби нешто може да се направи ако ВМРО почне отворено да го притиска Судот, макар и со протести, за итна процедура со времена мерка за забрана на примена на Законот, што секако нема да им се допадне на странците.
И можеби може нешто да се направи ако Законот пред Судот го оспори лично Иванов, што би значело тој лично со луѓе што самиот ќе ги одбере да ја застапува иницијативата за поништување на Законот.
Инаку доколку се дозволи Законот да заживее, после неколку месеци дури и да се поништи, враќање назад нема да има.
Во спротивно, патот кон распад на РМ е отворен и после тоа никаква конструктивна политика нема да вреди, бидејќи распадот секако нема да се одвива мирно, па Македонците од западот треба да почнат да размислуваат што во таа ситуација, како што истото треба да го сторат и Албанците од оваа, скопската страна на Групчин. Мислам на обичните Македонци и Албанци. Нафатираните партиски глувци не спаѓаат во таа група

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Не само тоа, сега во било која дежавна институција, поготово во Тетово, Гостивар, Струга и слични градови службениците пошто се само шпони, можат да им се обраќаат на нашите на албански и да се праат дека не разбираат македонски, а никаков закон нема да ги ограничува или казнува, како што е обратно.
па добро бе треба ли да се вработат сега ко преведувачи... хинт - погоди кои ке бидат тие

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.776
Поени од реакции
49.611
Они уставен го покрија одамна со нивни судии од тип на осман кадриу (еден од идеолозите на законов). Така да таа варијанта отпаѓа од старт.
Поизводлива варијанта е хорхе да не го потпише указот по што би барале импичмент за кој треба 2/3 мнозинство и е неизводливо во моментов, по што би умрел тој закон сам по себе
Сепак мислам дека и ќе најдат начин и него ќе го заобиколат и ќе идат на индијанско прогласување и потоа примена.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.002
Поени од реакции
12.480
И јас ги подржував, отидов, видов што се случува и толку од мојата подршка.
(Шарена "револуција" и пленумот)
Јас само протестите на Студентскиот Пленум ги поддржав, и толку.

Никогаш не ги сметав шареноликите идиоти за вистински борци за правда, никогаш не ги поддржав и до денешен ден воопшто не жалам за тоа, бидејќи нивните постапки после 1 јуни 2017 на дело покажаа и докажаа дека воопшто не беа вистински борци за правда.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Neznam be Peja sto ne ti e jasno. Koga pravevme muabet pred neznam kolku vreme, mislam koga bea protestite na 27 april ili taka nesto ti jasno si kaza deka preferiras ulicna demokratija. Jas uste pojasno kazav deka ne preferiram takva demokratija tuku moeto mislenje si go iskazuvam na izbori, predvremeni ili bilo kakvi. Toa kolku za zaklucime koj e za sto. E sega tuka imase nekolu pati jasno kazano deka bese ucecnik na sarenata revolucija, studentskiot plenum i vo globala bezmalku site protesti koi gi organizirase SDSM. Toa togas mozi bese tajna , sega veke e povekje od jasno deka SDSM stoese pozadi toa.
Da ja skratime prikaznata , sakas da si priznajs ili ne, kolku i da si imal dobri nameri so tvoite postapki direktno si zasluzen i si snosis odgovornost prema tebe prvo za se ona sto sega se slucuva.
Zatoa i ti rekov, kolku i da imas dobri i plemeniti nameri aman ne izleguvaj povekje na protesti, mirni ili nasilni. Dovolno pomozi.
Se nadevam deka sega malce pojasniv.
За болдираново, апсолутна лага.
Мислам, не знам дали си у фрка некоја или не знам што е работава ама бладаш.
Ова е поддеднакво ко да си ми опцул мајка, најсериозно.
Нит имам некаква поврзаност со имбецилите, нит сум бил некогаш дел од партија, нит сум ја поддржал на митинг или што и да е. Сум бил на протест од лични убедувања, доколку таму на истиот бил некој од партија или некакви квази револуции, не ме прави дел од истите. Затоа, те молам повлечи кажаното иначе ќе баталиме секаква дискусија во иднина.

V

viktora

Гостин
Како рече муртинсконо гомно?Ако ти е тешко повикај пријател па ги викнал америве?

Марфи: Постигнат е голем успех во третманот на Албанците во Македонија

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.044
Поени од реакции
23.491
За болдираново, апсолутна лага.
Мислам, не знам дали си у фрка некоја или не знам што е работава ама бладаш.
Ова е поддеднакво ко да си ми опцул мајка, најсериозно.
Нит имам некаква поврзаност со имбецилите, нит сум бил некогаш дел од партија, нит сум ја поддржал на митинг или што и да е. Сум бил на протест од лични убедувања, доколку таму на истиот бил некој од партија или некакви квази револуции, не ме прави дел од истите. Затоа, те молам повлечи кажаното иначе ќе баталиме секаква дискусија во иднина.
Ako sum jas greska i te imam pomesano so nekoj okolu ucestvoto vo sarenata revolucija togas go povlekuvam napisanoto.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Како рече муртинсконо гомно?Ако ти е тешко повикај пријател па ги викнал америве?

Марфи: Постигнат е голем успех во третманот на Албанците во Македонија
Уште Рама и Тачи да дојдат една шота да свртат...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom