Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.015
Има ли барем еден македонец во форумов кој ја подржува двојазичноста и мисли дека ова е добар чекор за општествово?
Ако не може во темава може и по пп да ми каже, чисто и искрено ме интересира.
Jas be prijatele. Cela tema imam otvoreno za toa da se smeni forumot vo povekejazicen i toa uste koga komunjarite veleja deka deka toa e samo vo glavite na vmrovcite nebanjati. Inaku cestito da vi e, si se izborivte. Gledaj celosno da se pocituva zakonot sekade, bez isklucoci;).

Последно уредено:

|gor

Шмрчем амфетамин
Член од
12 јануари 2010
Мислења
1.421
Поени од реакции
2.503
Има ли барем еден македонец во форумов кој ја подржува двојазичноста и мисли дека ова е добар чекор за општествово?
Нема. Никој не може да ме убеди дека двојазичноста е добра за Источна Македонија на пример. Нема потреба од тоа. Има двојазичност каде што сте по попис, но не и реално повеќе од 20%. Зарем малку е тоа? Во некои средини и изумрен е македонскиот јазик.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Оваа наша уставна празнина досега беше [зло]употребена во два наврата: прв пат во 1997 – кога претседателот Глигоров одби да го потпише Законот за кривична постапка, иако истиот се носи со двотретинско мнозинство гласови; и втор пат во 2001 – кога претседателот Трајковски два пати одби да го потпише неморалниот и екстремно привилегирачки Закон за пратеници, кој потоа не влезе во сила! Оттука, бидејќи веќе има воспоставено прецедентно право (англ. Case law) за оваа сложена уставнoправна материја, не би постоеле правни пречки таа – во конкретиов случај на противуставниот Закон за употреба на јазиците – in flagrante да може да се употреби и по трет пат, особено што тоа ќе биде во име на јавната полза и заштита на општиот интерес на граѓаните и на АСНОМскиот и унитарен карактер на Републиката.

http://respublica.edu.mk/blog/2018-03-14-08-47-51

V

viktora

Гостин
Ти прво одговори дали се сложуваш албанскиот да биде официјален јазик во Штип,Струмица,Битола,Прилеп па после ќе добиеш одговор.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.920
Поени од реакции
50.664
Сеа фали неговата еминенција Лорд Берик да се произнесе на темата НЕ постои ш иптарска платформа.Истото го очекувам и од мега-јакиот битолски шизик и покераш Ставре.
Се надевам ке не удостојат со еден нивни осврт на целава срамота што ја исркавме денес :)
Не ги пипај денес, сигурно се на коктел-весеље негде, па вечер како заслужни за каузата ќе ги возат во голф 4 и ќе им дадат да пукаат од калаш.
А веќе од утре е нов ден и ќе настапат со некои оригинални досетки за некоја од бабине од протестот денес или слично и ќе се галат еден со друг овде како гревови некои

S

silmarillion

Гостин
Добар чекор за општеството е правна функционална држава и стриктно фокус на економски развој и слободен пазар. Се друго е ефтин популизам за сиромаштијата да не се присеќава на својот животен неуспех. Тебе ти рипна стандардот со овој закон? Нешто ти се закрпија улиците и патиштата? Не ти умираат блиски по болници од банални срања? Не ти се отселуваат блиски ради економски причини?

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.030
Поени од реакции
11.667
Оваа наша уставна празнина досега беше [зло]употребена во два наврата: прв пат во 1997 – кога претседателот Глигоров одби да го потпише Законот за кривична постапка, иако истиот се носи со двотретинско мнозинство гласови; и втор пат во 2001 – кога претседателот Трајковски два пати одби да го потпише неморалниот и екстремно привилегирачки Закон за пратеници, кој потоа не влезе во сила! Оттука, бидејќи веќе има воспоставено прецедентно право (англ. Case law) за оваа сложена уставнoправна материја, не би постоеле правни пречки таа – во конкретиов случај на противуставниот Закон за употреба на јазиците – in flagrante да може да се употреби и по трет пат, особено што тоа ќе биде во име на јавната полза и заштита на општиот интерес на граѓаните и на АСНОМскиот и унитарен карактер на Републиката.

http://respublica.edu.mk/blog/2018-03-14-08-47-51
Прецедентно право во common law. Ова е европско континентално право.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.593
Поени од реакции
9.230
Ако работиш во приватна фирма или си приватник, не е добра, ако си на државен буџет, тогаш за тебе е добра.

Бидејќи ќе треба да се одвојуваат огромни средства од буџетот за некои мрзливци што треба да им нацрташ дека Хируршки клиники се Klinikat kirurgjikale (jaката разлика), и огромниот број вработени преведувачи кои за само неколку години ќе увидиш дека ќе преведуваат полошо и од најевтиниот електронски преведувач што секој ќе може да си го купи по багателни цени, додека ти за сметка на овие административци ќе имаш највисока граница за пензионирање во Европа, притоа имајќи го најкраткиот животен век од европските земји (74 години во Македонија за мажи наспроти сите ЕУ земји кои имаат 78-80), и истовремено имајќи најлоши, најнебезбедни и најексплоататорски работни услови.

Па ти сега процени сам колку овој закон е добар и колку ти е во полза.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.365
Поени од реакции
30.769
ke ti pisam koga ke mi stasaat 500 evra plata utre.

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.031
Поени од реакции
7.143
ЉУБЧО СО ЕДЕН КРСТ НА ВОДНО ГИ ПОМОЧА СИТЕ Албанци, ДА ГО ГЛЕДААТ ОД КОНДОВО ДО СТУДЕНИЧАНИ, ОД АРАЧИНОВО ДО САРАЈ, СЕ ДРУГО СЕГА Е ТЕАТАР И ГОЛА ВОДА.....
Налетав на ова, а богами и така е, сурова вистина.

S

silmarillion

Гостин
ЉУБЧО СО ЕДЕН КРСТ НА ВОДНО ГИ ПОМОЧА СИТЕ Албанци, ДА ГО ГЛЕДААТ ОД КОНДОВО ДО СТУДЕНИЧАНИ, ОД АРАЧИНОВО ДО САРАЈ, СЕ ДРУГО СЕГА Е ТЕАТАР И ГОЛА ВОДА.....
Налетав на ова, а богами и така е, сурова вистина.
Еј остај се ги утепа со крстот. До денес неможат да се опраат. А и ние богами со неговата миљарда од Тајван и 2001ва и неколкуте стотици миљони евра што ни ги украде од нашата иднина. Страшна работа напраи стварно. Му ебам мртвиот бугар.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom