Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.709
Поени од реакции
25.124
Игорче го поштувам твојот труд и камо среќа повеќето да беа како тебе, меѓутоа глобалната слика е таа, сепак чест на исклучоците ќе кажам.

Globalna slika stvorena od bitija koj ja raskurcaa drzavata blagodarenie na k15 skec kade glavniot akter na 50 i kusur godini emigrirase bas u taa dijaspora da rmba u fabrika... Super ste, ne zaboravaj vie gi glasavte i ovie i drugite. Realno smesno e da im se smees na tie vo dijasporata koga ne zarabotuvas ni si spospbna da stvoris ni dropka od ona sto oni go napravile.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.361
Поени од реакции
24.080
Пошто @Beric Dondarrion нешто се љутел околу тоа дека никој не прашувал до каде е ветувањето на Заев околу снимките за смилковското езеро , посебно дека никој од опозицијата не го спомнувал тоа ветување туку сме запнале за некој си таму автопати, радиодифузни такси , евтина струја ,плата од 500 евра и друга ситна боранија па ете да му направам кеф и да прашам. Него изгледа му било срам или страв или така нешто да праша.
Добро бе до кај се тие ебани разговори со кои Заев толку се пуфкаше пред избори околу смилковското езеро. Ај добро разбираме автопати посебно 500 км не се прават преку ноќ, укинување на радиодифузна такса побарува ребаланс на буџет, зголемвање на минимална плата исто, па тука има коалициони партнери па дури да се ускладат па незнам што и како. Па не поминаја ни 100 дена, ок се тоа разбирам ама што го држи ова ветување да го исполни. Нити треба ребаланс на буџет, нити гласање во парламент, нити координација со неговите коалициони партнери, нити да поминат 100 дена. Утре можи да оди во некоја независна телевизија како Телма на пример и да речи бујрум ветив исполнив, нека пукнат душманите.
Уште ова ме интересира. За разлика од војводата што се чудел и љутел дека опозицијата не инсистира на тоа ветување туку се занимава со небитни работи , каде сте вие другите проСДСМ настроени да прашате до кај е со тоа ветување. Зарем заборавивте или за мир во куќа ке дозволите невини луѓе да гнијат во затвор, а правите убијци и нарачатели на тие невини деца и еден постар чичко да шетаат слободно и да ви се смејат во лице како тоа Заев ве дупи на здрав памет и ја злоупотребува вашата доверба со тоа што не го исплонува ветеното.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.363
Поени од реакции
84.586
И ја прашувам цело време - кај се?
Ме чуди како денес скоро никој не го боли уво за тоа.

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Globalna slika stvorena od bitija koj ja raskurcaa drzavata blagodarenie na k15 skec kade glavniot akter na 50 i kusur godini emigrirase bas u taa dijaspora da rmba u fabrika... Super ste, ne zaboravaj vie gi glasavte i ovie i drugite. Realno smesno e da im se smees na tie vo dijasporata koga ne zarabotuvas ni si spospbna da stvoris ni dropka od ona sto oni go napravile.
Што има врска тоа што мигрирал и рмба во фабрика со тоа што таму едно 80 проценти сте замрзнати? Има нешто срамно во тоа што решил да работи во фабрика? Човекот дошол и чесно поштено си го вади лебот. Скечот е за вас неписмените, што после 3 години во аустралија ја имате азбуката заборавено, не е за фабриките и кој и што работи таму. Никој не кажа дека е лошо да се живее надвор од оваа дупка туку муабетот е дека баш во тој дел кај што си ти се наоѓа најкритичната Војо Стојановски маса на неписмен народ. Да не зборуваме за тие што се по 10-15 години факен таму.

Член од
16 април 2014
Мислења
7.346
Поени од реакции
11.775
Ако добро се сеќавам,премиерот околу 2000та година сакаше да потпише договор со бугарите како овај што сеа Заев го форсира.Тогаш го прогласија за предавник и бугарофил.На наредните избори си падна бугарофилот.
Зошто сеа не се гледа исто како и тогаш, буквално за истиот случај?? сеа неписмениот народ со радост ја доживува одлуката за побратимување со бугарите.
Тој фејк начин на живот кој со сила се турк од страна на попедерчениве македонци,ни ја еба државава.Гледам прееска емисијана со Огнен и се јавува некоја жена и на некој висок хумор се дупчеше дека никој не ничинел дури и вонземјанците.И така хехехе кркркр се смешкаа со огнен како и повеќето во државава додека некој ни го турка сандакот.
Бидете поздравени и не сум подржувач НА НИТУ ЕДНА ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА.Треба малце реално да гледате,не сам отврдоглаво да си ја браните својата партија.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.709
Поени од реакции
25.124
Што има врска тоа што мигрирал и рмба во фабрика со тоа што таму едно 80 проценти сте замрзнати? Има нешто срамно во тоа што решил да работи во фабрика? Човекот дошол и чесно поштено си го вади лебот. Скечот е за вас неписмените, што после 3 години во аустралија ја имате азбуката заборавено, не е за фабриките и кој и што работи таму. Никој не кажа дека е лошо да се живее надвор од оваа дупка туку муабетот е дека баш во тој дел кај што си ти се наоѓа најкритичната Војо Стојановски маса на неписмен народ. Да не зборуваме за тие што се по 10-15 години факен таму.

Najsmesni se ovie ko tebe sto nitu znae sto zbori nitu imas poima kako e tamu. Kreira mislenje vrz baza na skecovi i seljanduri od pelagonija so koj do vcera leb delel.

Toa so Toso si e karma, na 50 god legenda ko nego da zavrsi taka e zalosno. Na taa slava i pari zaraboteni niz godinite da moras da emigriras i pocnes od nula ti e najdobar pokazatel vo kakva banana drzava zivees i do kakvi debili. Ostavi ja dijasporata na mira tie se dobri, vie ste kreteni sto kontinuirano birate idioti politicari da ve vodat.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Во дијаспората имаш секакви луѓе и мислења, од лично искуство не би рекол дека сите биле за ВМРО, тоа е паушална теза. Факт е само, дека ВМРО-ДПМНЕ како партија поорганизирана е во дијаспората и барем декларативно се грижи за дијаспората а СДСМ досега ни тоа не го правеше. Нормално дека тоа има ефект. Остај тие фејзбуци и разни коментари, тоа се поединечни мислења а имаш и нормални покрај нив. Истото го имаш и ко ќе коментираат од Македонија луѓе.

Факт е исто, дека во дијаспората никој не зависит од партиите во Македонија, на крај во глобала послободни се во мислењата. И уште еден факт: Дијаспората нема толкава сила да врши притисок врз некого во Македонија, како? Никаква моќ нема дијаспората ни е некој фактор, матичната држава едноставно не се грижи за нив. Ако сум добронамерен ќе речам ок, не може ни за нецел 2милионски народ да се грижи дома камоли за дијаспората. Али на крај испаѓа дека секоја партија во Македонија бега од тоа да и даде на дијаспората повеќе моќ знаеќи, дека не можа да ја контролира.

Пак ќе речам недокажана теза е дека цела дијаспора била за Груевски и ВМРО-ДПМНЕ. Никој не го спречува Заев и СДСМ активно да пристапат кон дијаспората.

Малце е и жалосно сликата што сеуште се има за дијаспората. Тие што ги мислат неписмени и не знам што од правата генерација сега се пензионери. Втората и третата генерација Македонци во дијаспората како група е и пообразована и со повеќе потенцијал него таа во Македонија и овде нормално ги вклучувам новите дијаспорци, професионалци и студенти кои заминаа тазе од Македонија. Македонија како држава може само да добие од оваа група односно од поединци од неа. Ама не е во интерес на матичните партии.
Делумно се согласувам, поради тоа што имам пријатели и роднини кои се дел од таа дијаспора. Не е никогаш добро да се генерализира, ама начелно мислам дека пресудно е кој кога е отиден од овде и на каква социјална структура припаѓал тука. Ако е после 90-ти, кога државава на големо се гледаше дека има расклатени, нефункционални институции, тогаш најчесто се незаинтересирани за македонска политика и не верувам дека воопшто гласале кога им беше овозможено. Тие се луѓе што знаат дека не вреди замарање за туѓи лични интереси и дека на политичариве не им чуе за државава.
Оние постарите, од време на СФРЈ, тие уште имаат некоја перцепција дека институциите делуваат некако, посебно репресивните као суд, полиција и дека со сите "непријатели" на земјава добро е да се игра "на нож", без притоа да увидат дека ниту државава има политичка, воена моќ, доволно население за да биде таков фактор. Нив ги лови дпне на сентимент и лажен патриотизам, со целата таа фејк иконографија и флоскули "ќе идеме на Солун", "Мртов Ш..." итн. Овие, за разлика од помладиве, ги чини претежно работничко население, кое често нема ни време подлабоко да навлезе у политикава, а и да има, сепак припаѓа на ниски интелектуални слоеви кои често ја промашуваат суштината. Сдс нема што да бара кај нив.
Оваа последнава "гарнитура" што ја напушти земјава, за несреќа е пообразувана, но тоа не значи и дека политички е заинтересирана. Во неа добар дел се медицинари, програмери, високообразувани луѓе на кои па дпне не само што не може да им ги продава своите ефтини националистички г***а, туку и тие се главната причина која ги истерало од овде. Така имам впечаток дека пошарена е дијаспората, со тоа, како што викаш, што дпне е поорганизирана (барем до скоро беше) и затоа го спроведе оној криминал со лажните тројца пратеници кои им беа неопходни да менуваат закони, устав од к**ташак.
Ш дијаспората е сосем друга песна. Со тоа што кај неа трендот на растење на "незаинтересираност" за државава е во поголем подем. Истите градат празни куќи со спуштени ролетни покрај пат (за да личи дека ги има), лијат пари за луксузирање на локалниве гниди, ама очигледно е дека се' потешко се мобилизираат за избори и пописи. Жално е што ние тој момент не знаеме да го искористиме.
Не ми се ни дискутира за повисоки форми на делување на дијаспора како лобирања по институции и светски велесили како на пример на вчерашната средба на ЗЗ со некоја австралиска функционерка на која и побарал признавање на државава под уставно име - чие опструирање со години го спроведува силната грчка заедница во Австралија. Како за споредба - ние во таа земја имавме амбасадор педофил и тепачки меѓу владиката петар и инвеститорите во црквите...шта речи, коју послуку порати.[DOUBLEPOST=1499837284][/DOUBLEPOST]
Млада дамо
Ц ц ц ц...кој цвикатор си. Мил ти е Платон, ама помило ти е да замараш овде, отколку вистината.
Ако веруваш у тоа што го бамбориш иди до крај, истерај еден бан ко маж, таман да одмориме малку од тебе. Место како лав да се бориш, ти чекаш ко хиена у некој џбун.

Последно уредено:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
...од 18 ??? браво!! драго ми е што го слушам тоа, но не гледам што сега треба да видам???
Млада дамо ( прочитав овде дека сте млада и дама..) што тоа треба да дискутираме , а не дискутираме???. Или различниот став од Вашиот не го заслужува тоа??
Башка не слушнавме ни потврда ни негирање на прашањето за ќутекот и арачот :)
Не е многу за очекување некој со твојата севселенска интелигенција да заклучи дека ако веќе 8 години имаш бизнис дека си претрпел све и свашта од гомнариите, нели?

Ајде досвидања, може после одморот ќе научиш да дискутираш. Калимеро нема правда, има разлика од различни ставови и лупетање глупости како на норма.

S

silmarillion

Гостин
Она кога ќе намирисаш кеш и моќ кај Боки 13 и му стануваш најдобар другар на фејсбук :)))

Па има ли нешто поефтино од нас ко народ бе?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Она кога ќе намирисаш кеш и моќ кај Боки 13 и му стануваш најдобар другар на фејсбук :)))

Па има ли нешто поефтино од нас ко народ бе?
Кој тоа, типувам на шишмишот или Пандов?

S

silmarillion

Гостин
Кој тоа, типувам на шишмишот или Пандов?
Не не не, новите ликови од актуелнава власт. Истите кои нигде ги немаше хуманитарно у задњиве 20 години. Се пушти муабет дека дебелиот добива доста добра сума за активности или плата како сакаш кажи од UN и се налепија сите ко муви на гомно. За почит е тоа што го направи Боки, а тоа дали требало у јавност да експонира или не, не навлагам. Битно лешинарите намирисаа можност и почнаа да стануваат негови најдобри другари. Веројатно да им прокопа човек по минатото ќе се изненади што све збореле за дебелиот кога изиграваше drag queen со цел да привлече внимание.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
90 мамлази се пријавиле да го одолговлекуваат разрешувањето на зврљевски.
Кој му е к***ц и на сдс? Уште ли треба да му се објаснува на народов кој е типот и колку високо котира во мафијашката хиерархија?
....и кој к***ц им е на дпне? До кога мислат дека ќе си купуваат ден по ден слобода?

S

silmarillion

Гостин
http://plusinfo.mk/vest/120243/zasileni-kontroli-na-ujp-vo-presret-na-superkupot

Контроли, контроли, контроли...пак си продужуваме по старо. Пак ќе тренираме строгоча по кафани и кафичи, пак ќе го оправаме туризмот со затварање на локали. А топ 10 од листана на дужници никој не смее да ја пипне. Браво СДС, само напред матер ви ебем

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.395
Поени од реакции
35.062
^^
Почнува полека да поминува еуфоријата, а?
Секој греши, ама добро би било да се запамти за следниот пат (следните избори) кога ќе ви прават циркус да гласате исклучиво во рамки на двопартиски систем.

Бидете поздравени и не сум подржувач НА НИТУ ЕДНА ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА.Треба малце реално да гледате,не сам отврдоглаво да си ја браните својата партија.
Објективност и онака е дефицитарна карактерна особина... Стократно повеќе кога во прашање се партиските навивачи, какви се мнозинството овде.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom